Keti Koti: vieren en herdenken
Dit jaar is het 151 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden bij wet werd afgeschaft. Met Keti Koti (1 juli) viert Nederland de afschaffing van de slavernij.
17 tips
Hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In Ondergrondse sporen gaan we op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Hoe zit het met de huidige stand van Amerika en hoe beïnvloedt het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024?
Vier de nalatenschap van historische verzetshelden - Kijk op NPO Start
Keti Koti 2024 viert de nalatenschap van historische verzetshelden uit de periode van de trans-Atlantische slavernij. Presentatoren Giovanca Ostiana en Veronica van Hoogdalem brengen samen met Gerda Havertong, Natasja Gibbs en Stanley Menzo een eerbetoon aan deze helden door hun persoonlijke verhaal te vertellen.
Herdenking Slavernijverleden en Keti Koti Festival - Kijk op NPO Start
Op 1 juli vind de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats in het Amsterdamse Oosterpark. Daarna word op het Museumplein in de hoofdstad het Keti Koti Festival gehouden, waarmee het verbreken van de ketenen word gevierd.
Een komma na excuses: wat kwam daarvan terecht? - Luister uitzending
De excuses voor het Nederlands slavernijverleden zijn 'geen punt, maar een komma', zei demissionair premier Mark Rutte. Na de Komma blikt terug en kijkt vooruit met onder meer: programmamaker Jeroen Pauw, zangeres Izaline Calister, oud-minister Omayra Leeflang en hoofdredacteur Seada Nourhussen van OneWorld.
BinnensteBuiten in het teken van Keti Koti - Kijk op NPO Start
Het duurzame lifestyleprogramma BinnensteBuiten staat deze aflevering compleet in het teken van Keti Koti. BinnensteBuiten-expert Sharon de Miranda reist af naar Suriname en staat stil bij haar familiegeschiedenis. Samen met een bijzondere gemeenschap viert ze de verbroken ketenen.
Schooltv.nl: Keti Koti - Naar Schooltv.nl
Op 1 juli vieren we Keti Koti: het feest van de afschaffing van de slavernij in 1863. Meer weten over de achtergrond van Keti Koti, slavernij en racisme? Schooltv.nl bundelt leerzaam videomateriaal met lesstof voor groep 6 van de basisschool tot en met klas 6 van de middelbare school.
Radio Pedis: de nieuwe generatie Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië - Luister de podcast
Journalisten Neal Petersen en Malou Holshuijsen geven in Radio Pedis een persoonlijke en herkenbare stem aan een jonge generatie Nederlanders met roots in het voormalig Nederlands-Indië. Met iedere week een inspirerende gast die zijn of haar persoonlijke zoektocht naar roots en identiteit deelt. Met duidelijke verschillen, maar ook onverwachte overeenkomsten wordt geen onderwerp gespaard.
Het pijnlijke verhaal van onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder - Kijk op NPO Start
De driedelige documentaire Metissen van België toont de onthutsende geschiedenis van honderden onwettige kinderen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. Kinderen die eind jaren 50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.
Op zoek naar de verhalen van tot slaaf gemaakte voorouders - Kijk op NPO Start
Strafrechtpleiter Natacha Harlequin, acteur Everon Jackson Hooi, singer-songwriter Jeangu Macrooy en Dolores Leeuwin gaan in Sporen van slavernij langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe hun levens nu nog steeds invloed hebben.
In de podcast Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden?
Firma Erfgoed op zoek naar koloniaal erfgoed in Nederland - Kijk op NPO Start
Aldith Hunkar gaat in Firma Erfgoed op zoek naar sporen van ons koloniale verleden. Ze begint bij haar held, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom, die geëerd is met een schrijverssteen in de Nieuwe Kerk.
In de Buku-Bibliotheca ligt het boek De negerhut van oom Tom. Na de bijbel is het een van de meest vertaalde boeken ter wereld. De reis eindigt bij het Monument van vlucht en verzet in Utrecht.
Zoektocht naar verleden in Geboeid: terug naar Indonesië - Kijk op NPO Start
In Geboeid: terug naar Indonesië reist Dwight van van de Vijver samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Ze delen dezelfde vraag: “Hoe zag het leven van mijn voorouders eruit en wat heeft dat voor effect op mijn leven vandaag?”
Tijdens deze bijzondere reis proberen Gayle, August en Emmy antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld.
De afschaffing van de slavernij in Suriname op de kaart gezet - Naar kaart
De familienamen van zo'n 35.000 slaafgemaakten die in het koloniale Suriname op 1 juli 1863 worden 'vrijverklaard', zijn bewaard gebleven.
Voor het eerst is het gelukt om op een digitale kaart inzichtelijk te maken waar deze voormalige tot slaafgemaakten leefden en werkten. Zie welke Nederlanders compensatie ontvingen van de Nederlandse overheid en bekijk de plantagewereld van Suriname tijdens de afschaffing van de slavernij, op Pointer.nl.Dit is Keti Koti - Naar NPO Kennis
Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Wat betekent Keti Koti? Wat wordt er gevierd en herdacht? En waarom willen sommige mensen dat het een nationale vrij dag wordt? NPO Kennis legt het uit in deze story.
5 documentaire-tips om stil te staan bij Keti Koti - Naar 2Doc.nl
Ter ere van Keti Koti deelt 2Doc.nl vijf documentaires die de slavernij en de gevolgen ervan laten zien, maar ook zwarte cultuur en talent vieren.
Welke keuzes maak jij? Interactieve levensverhalen van vier karakters tijdens de slavernij - Naar interactive
Jörgen Raymann, Lange Frans, Dolores Leeuwin en Defano Holwijn kruipen in de huid van drie totslaafgemaakten en een planter. Zij nemen je in deze interactieve webdocu Geboeid mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname tijdens de slavernij. Elk verhaal zet je voor verschillende keuzes. Welke keuze zou jij toentertijd hebben gemaakt?
Verdiep je verder in het koloniaal verleden van Nederland - Naar collectie
Meer weten over het slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse sporen van het koloniaal verleden in bijvoorbeeld kunst en cultuur? In deze collectie vind je meer programma's, podcasts en verdiepende artikelen.
Welke rol speelde Nederland in de slavernij? - Naar NPO Kennis
De slavernij behoort tot het wrange verleden van Nederland: 600.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn als handelswaar van Afrika naar de nieuwe wereld verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet. Hoe begint dat geketende leven, en hoe komt het ten einde?
In deze NPO Kennis collectie kom je meer te weten over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen in het heden.