Nieuw op NPO Luister
Hier tippen we elke week de nieuwste podcasts van de publieke omroep! De gratis app voor alle podcasts van de publieke omroep download je hier.
168 tips
Spanningen in één van de oudste volkstuincomplexen van Amsterdam - Luister de podcast
Het is hommeles op Tuinpark Buitenzorg. Ruzies, misverstanden en zelfs bedreigingen; de verharding in de samenleving sluipt ook dit ooit zo paradijselijke volkstuinencomplex binnen. Lukt het de tuinders om weer tot elkaar te komen? Documentairemaker Silvia Bromet volgt in podcast Onkruid in het paradijs de tuinders tijdens hun pogingen om van hun geliefde tuincomplex weer een paradijs te maken.
Wat hebben poplegendes als The Rolling Stones en The Beatles meegemaakt in ons land? - Luister de podcast
Poplegendes in de Polder verzamelt de mooiste Nederlandse avonturen van grote internationale muziekhelden. Wat hebben artiesten als The Rolling Stones, U2, The Beatles, Queen en Pink Floyd allemaal meegemaakt in ons land? Met behulp van uniek archiefmateriaal, concertopnamen, en oude en nieuwe interviews met betrokkenen wordt het verhaal verteld van deze bijzondere bezoeken.
Sextortion: een podcast over seksuele chantage - Luister de podcast
Sextortion is chantage met naaktbeelden, een fenomeen dat met name online schrikbarend veel slachtoffers maakt. Het overkomt niet alleen meisjes, ook jongens, volwassenen en zelfs heel jonge kinderen.
In deze podcastserie van Opsporing Verzocht duikt verslaggever Max Boogaard in 4 afleveringen in de schaduwkant van social media. Je hoort slachtoffers en deskundigen en Max bespreekt waargebeurde strafzaken om te weten te komen hoe daders werken.
Tragikomische podcastserie over uitgestorven diersoorten - Luister de podcast
Jennifer Pettersson volgt drie mensen die alles op alles zetten om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang. Want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over.
De weg van de dodo is een tragikomische podcastserie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
De Leeuw lult verder - en zijn moeder lult mee - Luister de podcast
Paul de Leeuw is terug met een nieuw seizoen De Leeuw lult verder. Dit seizoen is hij te horen vanaf een nieuwe locatie, want Paul is met zijn podcasttafel neergestreken in het Amstel Hotel. En om direct goed te beginnen heeft Paul zijn moeder uitgenodigd om aan te schuiven als meeluller.
Kippenvel binnen handbereik met Den Herder achter de vleugel - Luister de podcast
Pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder kruipt achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano. Onder de vleugels van den Herder hoor je elke zondag in De Ochtend op NPO Klassiek - en nu ook in jouw favoriete podcast-app.
Joost Vullings en Xander van der Wulp over de politieke Haagse week - Luister de podcast
Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen in De Stemming van Vullings en Van der Wulp elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.
Nieuw seizoen van muzikale meesterverteller: Blokhuis de Podcast - Luister de podcast
In Blokhuis de Podcast diept muzikale meesterverteller Leo Blokhuis elke week een verhaal rondom een belangrijke artiest uit. Soms hoor je verrassende verhalen over de grootste namen uit de popgeschiedenis, soms vertelt Leo je waarom je minder bekende namen zeker moet leren kennen. Met iedere aflevering gegarandeerd genoeg funfacts om collega’s weg te blazen bij het koffie-apparaat en vrienden bij de borrel!
Mannen die vrouwen haten is een loei-spannend hoorspel - Luister de podcast
Mannen die vrouwen haten is een loei-spannend hoorspel dat Parel deze zomer presenteert in 10 delen. Je hoort het verhaal van Michael Blomkwist, een journalist die een oude moord wil oplossen. Het is een grote productie, veel rollen en acteurs, in 2011 gemaakt door de Hoorspelfabriek voor de NTR.
Een podcast over hiphop legends uit de klassieke muziek - Luister de podcast
In CLASSICS nemen hiphopartiest Sor en anime/videogame-componist Beau Damian elkaar mee in een deep dive langs hun favoriete componisten. Van de OG van ambient tot de Kanye van videogamemuziek. Vanachter hun keyboard proberen ze elkaar te overtuigen met de gekste verhalen over klassiek giants en moderne meesters en laten ze zien hoe hun muziek terugkomt in hun eigen werk en de hits van nu.
Duik in de moderne Duitse geschiedenis met Marcel van Roosmalen - Luister de podcast
Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland voor de podcast Context Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
Verzonnen verleden: historische romans die geschiedenis schreven - Luister de podcast
Kán je eigenlijk wel een historische roman schrijven zonder de geschiedenis geweld aan te doen? In Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over beeldbepalende historische romans. Dat doen ze met historici en met schrijvers die zelf óók historische romans maken.
Pride Talk: queer helden over hun helden en inspiraties - Luister de podcast
Carolien Borgers en Splinter Chabot in Pride Talk in gesprek met ‘queer helden’, die vertellen door welke queer helden zij weer geïnspireerd zijn. Welke artiesten, kunstenaars, muziek, boeken, films en tv-programma's hebben een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht naar hun identiteit of carrière? Waar hebben ze steun aan gehad - en waarom?
De Olympische podcast gidst je door de sportdag die komen gaat - Luister de podcast
In de NOS Olympische podcast Parijs editie praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters. We blikken terug op het moment van de dag, en kijken vooruit naar de dag die gaat komen.
Amerika kiest: van de laatste peilingen tot de nieuwste countryhit - Luister de podcast
Joe Biden stapt uit de race, Donald Trump wordt bijna vermoord: de Amerikaanse verkiezingen worden gekker en gekker. Waar eindigt dit? NOS-correspondenten Marieke de Vries, Rudy Bouma en Ryan Hermelijn nemen je in Amerika kiest mee op reis door de Verenigde Staten om daar achter te komen en bespreken al het verkiezingsnieuws.
Janny gaat op zoek naar de dieven van haar Gestolen Gezicht - Luister de podcast
Van de een op de andere dag ontvangt presentator Janny van der Heijden tientallen appjes over afslankpillen. Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden misbruikt.
In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter deze nepjanny’s. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze vorm van oplichting nog steeds zo lucratief is?
Onderwaterzwemmen, sportvissen, ballonvaren en meer vergeten Olympische sporten - Luister de podcast
Bij de Olympische Spelen in Parijs zijn er dit jaar 32 sporten te zien. Er komen regelmatig nieuwe sporten bij, maar er is ook een aantal sporten uit het collectieve geheugen verdwenen. In de NOS Olympische podcast duikt Edwin Cornelissen in de geschiedenis van deze vergeten sporten.
Absurd, maar heerlijk: stap met Stefan Stasse in de wonderlijke wereld van Suzie Quartel - Luister de podcast
In zijn kenmerkende stijl maakte Stefan Stasse deze nieuwe audiosoap geïnspireerd op de beste muziek van de jaren 60 en 70. Volg in Suzie & The Mellow Records het verhaal van het roerige liefdesleven van Suzie Quartel en laat je meeslepen door de mooie en humoristische vertelling van Stasse.
De Co-Med crisis: mislukte marktwerking in de zorg - Luister de podcast
Een bericht van een jeugdvriend brengt onderzoeksjournalistPaul Schram op het spoor van misstanden bij huisartsenketen Co-Med. Jarenlang spreekt hij verschillende direct betrokkenen en krijgt in De Co-Med crisis een onthutsend beeld van de mislukte marktwerking in de zorg. Over patiënten die in de kou staan, machteloze toezichthouders en een frauduleuze ondernemer.
De verhalen achter de namen en muziek van bekende componisten - Luister de podcast
In het nieuwste seizoen Ken je componisten staat Erich Korngold centraal, het 'wonderkind in Hollywood’. Over hoe zijn leven begon in Moravië (een land dat niet meer bestaat), hoe hij vluchtte voor de nazi's en uiteindelijke Oscars won in Hollywood. En natuurlijk hoor je veel prachtige, deels onbekende composities.
Andere Tijden Sportcast over Olympisch sporters - Luister de podcast
Tv-makers praten in Andere Tijden Sportcast over hun dilemma’s en verbazingen. Waarom wilde de familie van oorlogsmisdadiger en Olympisch sprintkanon Tinus Osendarp niet meewerken, hoe ging bokser Orhan Delibas om met discriminatie in Arnhem en waarom werd doelman Hans van Breukelen zo gepest op het EK 1980?
De laatste zomer van Joy en haar moeder Tammy - Luister de podcast
Aan het begin van de zomer komt Joy met een opmerkelijk verzoek aan podcastmaker Lotte: haar moeder Tammy is ongeneeslijk ziek en Joy wil graag geluidsopnames maken van hun laatste maanden samen. Lotte zegt ja op het verzoek...
Je hoort in De laatste zomer hoe Joy alles opzij zet om haar terminaal zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer te bezorgen. En Lotte probeert de bijzondere relatie tussen moeder en dochter te ontrafelen.
Was Oom Matje een meedogenloze SS-er of hielp hij Joden? - Luister de podcast
In een bruine kroeg in Maastricht hangt, tussen de foto's van de stamgasten, het portret van Oom Matje, de oudoom van journalist Mijke van Wijk. Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS-er en ze vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie is oom Matje nou werkelijk? Een meedogenloze SS-er zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Een podcast over dubbellevens, spionage en broederliefde.
De Kopgroep Wielerpodcast blikt terug op de etappe - Luister de podcast
De Kopgroep blikt dagelijks terug op de etappe. Politiek journalist en wielerliefhebber Joost Vullings, oud-NOS-presentator Mart Smeets, wielerjournalist Maxim Horssels en oud-renner Michael Boogerd praten je in een half uurtje bij.
Het liefdesverhaal van Jan en Martin tijdens de aidscrisis van de jaren 90 - Luister de podcast
En niemand bleef onaangeraakt zoomt in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertelt verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. Hoe hebben het stigma en de vooroordelen zich zo hardnekkig kunnen nestelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de epidemie?
Zwart gat: emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie - Luister de podcast
Het gevoel van een Zwart gat in je borst, dat is hoe Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) geadopteerd zijn omschrijven. Kun je ooit van dat gevoel afkomen? Ze praten met andere geadopteerden over wel of niet zoeken naar biologische familie.
Deze vrouwelijke wetenschappers kregen nooit de credits - Luister de podcast
Je leven wijden aan de wetenschap, belangrijke ontdekkingen doen, maar nooit erkenning. Alles voor de wetenschap duikt in de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Wat dreef ze en welke obstakels moesten ze omzeilen? In archieven en in gesprekken met nabestaanden en intimi blijkt dat vooroordelen, mannelijke tegenwerking, maar soms ook onbaatzuchtigheid en liefde hun carrières in de weg stonden.
Wie hielp Volkert van der G. aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? - Luister de podcast
Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het moordwapen? Die vraag kent na ruim twintig jaar nog steeds geen bevredigend antwoord.
Dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint in Vriend van Volkert een zoektocht naar antwoorden op openstaande vragen in een zaak die Nederland ten diepste schokte.
De grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis - Luister de podcast
In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? De diamantroof neemt je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raakten.
Mozart op reis naar klassieke muziek van rond de wereld - Luister de podcast
In Vrije geluiden wereldwijd sturen Melchior Huurdeman en Aad van Nieuwkerk Mozart aan het eind van de 18e eeuw op een denkbeeldige reis naar verschillende uithoeken van de wereld. Op deze manier hopen ze te ontdekken hoe de plaatselijke klassieke muziek geklonken heeft.
Sicco, de verdwenen marechausse: een cold case verdwijning uit Friesland - Naar NPO Luister
Sicco, de verdwenen marechaussee is het mysterieuze verhaal van een marechaussee die op onverklaarbare wijze verdween. De Omrop Fryslân podcast onderzoekt zijn verdwijning door middel van interviews, historische context en reconstructies van gebeurtenissen en probeert de waarheid achter Sicco's verdwijning te achterhalen.
Festivalvoorpret met Studio Pinkpop: een vooruitblik - Naar NPO Luister
Studio Pinkpop blikt vooruit op de 53e editie van het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld: Pinkpop. Eva Cleven, Frank Evenblij en Vera Siemons bespreken onder andere de vedettes die er dit jaar te zien zijn, de nieuwe talenten waar ze zich op verheugen en je hoort iconische optredens uit de lange geschiedenis van het festival.
VoorAan festivalgids: deze acts mag je absoluut niet missen - Luister de podcast
Festivalgangers opgelet! In de VoorAan Festivalgids nemen 3FM-dj's Jamie en Olivier je elke aflevering mee naar een ander festival! Met een grote lading voorpret stomen ze je klaar voor de festivalzomer en delen ze in rap tempo dé acts die je er absoluut niet mag missen.
Nieuwe juicy backstage verhalen uit de muziekindustrie - Luister de podcast
Wie is er niet nieuwsgierig naar wat zich achter de schermen afspeelt? In de podcast Blauwe M&M's hoor je de beste en de meest juicy backstage-verhalen uit de muziekindustrie: rampen in de organisatie, idiote eisen op riders, chagrijnige en juist heel sympathieke artiesten.
In het hoofd van topteams: "In de topsport bestaan geen vriendenteams." - Luister de podcast
In seizoen twee van DRUK krijg je een kijkje achter de schermen bij topteams. Over een team van Champions League winnaars die niet elkaar overweg kunnen, ruzie in het gouden waterpoloteam, en hoe je vol onzekerheid tóch een Tour de France kan winnen.
Poplegendes in de polder: wat hebben The Beatles meegemaakt in ons kikkerlandje? - Luister de podcast
Poplegendes in de Polder verzamelt de mooiste Nederlandse avonturen van grote internationale muziekhelden. In dit eerste seizoen staan de Nederlandse belevenissen van The Beatles centraal. In juni 1964 treden de Fab Four de eerste en enige keer in ons land op. Maar hoe verloopt hun verblijf hier nou écht? En welke verhalen zijn er te vertellen over de solo-bezoekjes van John, Paul, George en Ringo aan Nederland?
Radio Pedis: de nieuwe generatie Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië - Luister de podcast
Journalisten Neal Petersen en Malou Holshuijsen geven in Radio Pedis een persoonlijke en herkenbare stem aan een jonge generatie Nederlanders met roots in het voormalig Nederlands-Indië. Met iedere week een inspirerende gast die zijn of haar persoonlijke zoektocht naar roots en identiteit deelt. Met duidelijke verschillen, maar ook onverwachte overeenkomsten wordt geen onderwerp gespaard.
WIELS de moordzaak: Natasja Gibbs duikt in de moord op de Curaçaose politicus - Luister de podcast
Natasja Gibbs gaat in WIELS de moordzaak op zoek naar het verhaal achter de moord op de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels. De politicus werd in 2013 op klaarlichte dag doodgeschoten. Curaçao was diep geschokt en een dagenlange klopjacht op de daders volgde. Drie mannen gingen de gevangenis in voor de moord: de schutter, de moordmakelaar en een voormalig minister. Toch denken veel mensen dat de zaak niet is opgelost.
Douze Points: podcast over hoe de verkiezingen leven in andere Europese steden - Luister de podcast
In deze podcast praat Dieuwke Teerstra in 12 minuten met correspondenten uit 12 verschillende Europese hoofdsteden over de Europese Verkiezingen. Hoe leven de verkiezingen dáár? Hoe kijken de Italianen naar de Unione Europea? Wat willen de Ieren van Brussels? En wat willen de Fransen vooral niet van Bruxelles?
Componeren of verzuipen: kan je met muziek de wereld veranderen? - Luister de podcast
Componist en violist Tim Kliphuis maakt zich zorgen over het klimaat en doet een poging om iets te veranderen met zijn muziek. Hij duikt de natuur in voor inspiratie en praat met topwetenschappers over alle veranderingen die op ons afstormen. De gesprekken leveren aan het eind van elke aflevering een muziekstuk op.
Deel II over de moord naar John F. Kennedy - Luister de podcast
In JFK - The Secret Archives zetten journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin hun onderzoek naar de moord op John F. Kennedy voort. Op een Amerikaanse veilingsite stuiten ze op een uitgebreid archief van een Amerikaanse privé detective die vijftig jaar onderzoek deed naar de moord. Ze kopen het archief en halen het naar Nederland.
Slagter en Dresselhuys over de geneugten en uitdagingen van werken na het pensioen - Luister de podcast
Vandaag de dag werken maar liefst 230.000 mensen door na hun pensioen. Onder hen Jan Slagter, Cisca Dresselhuys en hun gasten. Zij bespreken in Slagter en Dresselhuys werken door! hoe het kan dat sommige mensen niet van stoppen weten.
En voor de werkende luisteraars die reikhalzend uitkijken naar de eerste dag van hun pensioen: van hun gasten horen Jan en Cisca óók hoe je je werk zó leuk maakt, dat je helemaal niet meer wilt stoppen.
Bevriende Bommen: het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen - Luister de podcast
Er vielen meer doden door geallieerde dan door Duitse bommen. Toch werd er weinig over gesproken. Rob Trip gaat in de podcast BevriendeBommen op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
De Schaduwspits: een podcast over buitenbeentjes in de topsport - Luister de podcast
Ze zijn er wel, maar je kent ze nog steeds niet: openlijk homoseksuele profvoetballers op de Nederlandse voetbalvelden.
Drie jaar na de eerste podcastserie komen Winfried, Rivkah en Jeroen – alle drie lhbti’ers en journalisten bij de NOS – terug met De Schaduwspits. Een podcast over buitenbeentjes in de topsport, vooroordelen, gemiste kansen en het belang van een rolmodel.
Ludmilla: Een vergeten opera uit kamp Westerbork - Luister de podcast
Op een avond in juni 1944 klinken in Kamp Westerbork de eerste klanken van de opera Ludmilla, geschreven en gecomponeerd door Joodse gevangen. Het stuk was een oproep tot onderduik en een daad van verzet tegen de nazi's en kampcommandant Gemmeker, die op de avond van de première op de eerste rij zaten.
Direct nadat het stuk is opgevoerd worden de Joodse bedenkers van Ludmilla op de trein naar de gaskamers gezet. Journalist Frank Kromer vertelt je dit indrukwekkende oorlogsverhaal over muziek maken in het voorportaal van de hel.
30 MINUTEN RAUW met Royce de Vries, zoon van Peter R. - Luister de podcast
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met Royce de Vries, zoon van Peter R.. Hij praat over de dood van zijn vader en wat hij van hem geleerd heeft. Vindt hij het moeilijk om over zijn vader te praten? 'Ik zie het toch een beetje als mijn taak dat mijn vader herinnerd wordt.'
Jazz Changers: de grote gamechangers van de afgelopen decennia - Luister de podcast
Kika Sprangers is saxofonist, componist en liefhebber van jazzmuziek. Zij duikt in de podcastserie Jazz Changers met jazzhistoricus en journalist Koen Graat in de grote namen binnen de jazzwereld. Welke opmerkelijke invloeden, platen en artiesten hebben de jazz voorgoed veranderd en hebben geleid tot het huidige jazzlandschap?
Eurotrippers: wat vinden Europeanen van de EU? - Luister de podcast
Zijn Europeanen een beetje warm te draaien voor de Europese verkiezingen in juni? 3FM-dj Andres Odijk stapt op de trein en zoekt het uit in de podcast Eurotrippers. Hij reist onder andere naar Parijs, Milaan en Barcelona. Hoe zijn Europeanen een beetje te spreken over de EU?
De jongen zonder gisteren - Luister de podcast
Het is maart 2017 als de 21-jarige Jur aan Harvard studeert en zijn geheugen door een hersenontsteking wordt gewist. Hij ontwaakt in een vreemde wereld. Weet zijn naam niet meer, weet niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven uitgewist.
Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)? - Luister de podcast
De pessimistische en met depressies worstelende wereldverbeteraar Wilbert wordt wekelijks geconfronteerd met een optimistische gast. De gasten bieden Wilbert troost, hoop én een concrete opdracht mee die hij moet uitvoeren. Vindt hij een manier om zijn somberte een halt toe te roepen?
The Female Frequency: vrouwelijke iconen uit de muziek - Luister de podcast
Cultureel ondernemer Adiam Tseggai duikt samen met haar gasten in de verhalen van vrouwelijke iconen uit de muziek. Vrouwen in de hiphop, jazz, soul en funk die hun eigen weg kozen en daarmee een grote stempel hebben gedrukt op de muziek.
Laat je inspireren door het kloosterleven - Luister de podcast
Laat je inspireren door een levenslange zoektocht naar een zinvol leven en vind rust in de hectiek van het moderne bestaan. In de Kloostercast onderzoeken kloosterlingen actuele thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid en laten ze zien dat de eeuwenoude kloosterkennis verrassend actueel is.
Saxofonist Benjamin Herman nodigt je uit in zijn wondere wereld van jazz - Luister de podcast
In Get In! met Benjamin Herman hoor je elke week een jonge muzikant die een nieuw album heeft uitgebracht. Benjamin gaat met zijn jonge collega’s in gesprek over hun nieuwste releases, over hun instrument, over hun inspiratiebronnen en de actualiteiten in jazzland.
De journalisten van Zembla nemen je mee in hun onderzoek - Luister de podcast
In de Zembla Podcast hoor je journalistieke verhalen van Zembla van de makers zelf. De journalisten van Zembla nemen je mee in hun onderzoek. Ze vertellen het verhaal dat ze ontdekten en ze vertellen over de manier waarop dat tot stand is gekomen.
De koffer in met 3 op reis - Luister de podcast
Altijd al afgevraagd hoe het er nou écht aan toegaat achter de schermen van 3 op Reis? Dan is deze podcast iets voor jou. De presentatoren nemen je in een half uurtje mee naar plaats van bestemming en geven je de do's and don'ts, handig als je zelf nog een keertje wilt gaan.
Johannes-Passion, Bachs meesterwerk uit de schaduw - Luister de podcast
De Johannes-passion staat vaak in de schaduw van de beroemde Matthäus-Passion. Maar de Johannes is zeker net zo dramatisch, flitsend én ontroerend. In het nieuwe seizoen Meer dan Matthäus duiken presentator Wilfred Kemp en programmamaker Carel den Hertog in dit baanbrekende werk.
Sjors Fröhlich over de Commissie Van Rijn (waar hij zelf in zat) - Luister de podcast
De conclusies van de Commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen waren keihard en zorgden voor veel opschudding. De Ombudsman Margo Smitgaat in Achter de klacht in gesprek met het enige commissielid die ook zelf ooit werkte in de media: Sjors Fröhlich. Met hem bespreekt zij het rapport met de man die eraan meeschreef en ze kijken samen naar de toekomst
Meningen, scherpe analyses en opvallende verhalen over de Formule 1 - Luister de podcast
Edwin Cornelissen neemt samen met Jan Lammers, Jeroen Bleekemolen en Louis Dekker iedere maandag na een Grand Prix de race door in de NOS Formule 1-Podcast. Met vanzelfsprekend aandacht voor de prestaties van Max Verstappen.
Hoe produceer je een klimaatneutrale opera over de zaak Shell? - Luister de podcast
In Making an Opera gaan we achter de schermen bij De Nationale Opera, die de ambitie heeft om een klimaatneutrale opera te produceren over de zaak Shell. Al snel blijkt dat dit nog niet zo makkelijk is. Wat weegt zwaarder: duurzaamheid, of artistieke vrijheid?
Hoe het levenswerk van Wim Sonneveld nog steeds inspireert - Luister de podcast
Jacques Klöters en Carolien Borgers onderzoeken in Sporen van... Sonneveld hoe het werk van zanger en cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974) vandaag de dag nog voortleeft.
Ze spreken collega’s van toen en artiesten van nu, zoals Gerard Cox, Freek de Jonge, Barrie Stevens, Karin Bloemen, Tony Neef, Alex Klaassen en Kiki Schippers. Ook praten ze met journalisten, theaterdocenten en -studenten over het oeuvre van een van Nederlands grootste artiesten.
De gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid in conflicten - Luister de podcast
In Achter de Frontlinie spreekt buitenlandjournalist Bram Vermeulenmet reizigers over de hele wereld. Journalisten, wetenschappers en experts kijken kritisch naar onze rol aan de frontlinies van deze tijd. Wat zijn de gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid? En welke plek nemen we in, in Europa, het Westen en de wereld?
Wie zitten er verborgen achter dat kolossale instrument, de orgel? - Luister de podcast
In Alle Registers Open gaat presentator Elsbeth Grutekein gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open?
Deelnemers en nabestaanden uit verschillende seizoenen Over Mijn Lijk in gesprek met elkaar - Luister de podcast
In deze speciale podcastserie van Over Mijn Lijk horen we hoe het nu met iedereen is maar komen ook deelnemers en nabestaanden uit verschillende seizoenen samen om een onderwerp te bespreken: bonustijd, het hiernamaals of wat als je partner of kind doodgaat?
De Leerlingen: wat betekent het om Jezus te volgen in onze tijd? - Luister de podcast
In De Leerlingen gaat Jurjen ten Brinke, geïnspireerd door de Bergrede, op zoek naar hoe de lessen die Jezus meegeeft van invloed zijn op de mensen die hem volgen. Van omgaan met geld en bezit tot hoe we naar de toekomst kijken. Ontdek voor het eerst of opnieuw wat het betekent om leerling van Jezus te zijn.
Het Apparaat: staat in Limburg een uitvinding waar de mensheid al duizend jaar naar op zoek is? - Luister de podcast
Journalist Frans Pollux ontmoette iemand die een apparaat heeft gebouwd die tart wat we denken te weten over tijd en eeuwigheid, over leven en dood. En die nu zegt dat hij wordt bedreigd en weigert erover te praten. Pollux probeert achter het verhaal van dat mysterieuze apparaat te komen.
Podcast over het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland - Luister de podcast
Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?
Spraakmakende zoektochten in Uit het Oog: in elk stadje een ander schatje - Luister de podcast
Uit het Oogis de podcast van het NPO Radio 5-programma Adres Onbekend, op de radio te horen sinds 1971. En uit het rijke archief komen veel verhalen waarin de liefde wordt verklaard. En deze liefde komt in al haar schakeringen. Zoals bij Magda. Haar eerste grote liefde was Jacques, die bij het marine voer. Haar hele agenda was volgeplakt met zijn foto’s. Maar toen zij hem vertelde dat ze wilde gaan studeren, was hij ineens vertrokken...
De radicalisering van Wilders: een geschiedenislesje in Op z'n kop - Luister de podcast
Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen praten met voormalig VVD-lid en huidige BBB-senator Gert-Jan Oplaat in Op z'n kop. Hij werkte als Kamerlid lange tijd samen met Geert Wilders, toen nog lid van de VVD. Opvallend genoeg was Wilders in die tijd nog een stuk gematigder. Hoe heeft Wilders zo kunnen radicaliseren? En valt Wilders eigenlijk nog wel te deradicaliseren?
Een podcast over leven, in plaats van geleefd worden - Luister de podcast
Een gezonde verhouding met je smartphone, rust inbouwen in je overprikkelde leven, tijd vrij maken voor dingen die écht belangrijk zijn. In de Life Rules podcast gaat Joram Kaat in gesprek met gasten die hem inspireren. Waarom richten ze hun leven zo in als ze doen, wat brengt het hen en wat kan Joram daarvan leren voor zijn eigen leven?
De Grote 2024 Vooruitblik van De Lesbische Liga - Luister de podcast
Welkom bij een gloednieuw seizoen van De Lesbische Liga. Annefleur en Vera trappen af met hun voorspellingen voor dit lesbische jaar. Van Renée Rapp tot Fletcher en van Haarlem tot Helmond: veel luisterplezier!
Mina & Mevrouw: een podcast over een gravin en haar dienstbode - Luister de podcast
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw, een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
Elke dag één levenswijsheid in twee minuten - Luister de podcast
Tanden poetsen en slimmer worden tegelijk, dat kan. In Zin van de Dagvertelt presentator en filosoof Stine Jensen je in twee minutenover de denker achter een inspirerende uitspraak. En dat kan een bekende filosoof zoals Søren Kierkegaard zijn, maar ook cabaretier Theo Maassen. Jensen geeft haar eigen interpretatie aan de levenswijsheden en vertelt je waarom juist deze zin relevant is. En zo word je in twee minuten levenswijzer.
Waarom rapformatie Opgezwolle er plotseling mee stopte - Luister de podcast
Talloze prijzen, bekroonde albums en uitverkochte zalen: Opgezwolle was aan het begin van deze eeuw Nederlands beste rapformatie. Maar in 2007, vanuit het niets en zonder opgaaf van reden, viel de groep uit elkaar.
16 jaar later gaat platenlabelbaas Kees de Koning naar Zwolle om erachter te komen hoe dit zit. Hij sprak uren met Rico, Sticks en Delic over die tijd. In Opgezwolle Eigen Wereld: De rest is geschiedenis hoor je waarom er plotseling een einde kwam aan hun succes.
Jouw favoriete DJ's maken wekelijks een muziekmix die past bij jouw stemming - Ontdek de muziekmixes
Jouw favoriete NPO-dj's geven je dagelijks een mix die past bij een mood. Zo ga je terug naar de 90's met Paul Rabbering, neemt Andrea van Pol je mee de natuur in en geven Morad El Ouakili en Jaimy de Ruijter je de lekkerste technokneiters. Je vindt ze vanaf nu in de NPO Luister-app onder muziekmix.
Sporen van Slavernij: de erfenis van ons slavernijverleden - Luister de podcast
In Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de tijd waarin slavernij floreerde.
Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?
Afscheid van Jurre's date: Ralphs blind date met Jurre Geluk - Ralphs eerste date
Om de week heeft Ralph in Ralphs blind date een afspraakje met mensen met verhalen die je in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomt. Hij weet wel waarover ze gaan praten, maar niet met wie. Zijn eerste date is met Jurre Geluk, van wie hij het stokje overneemt.
Een kijkje achter de schermen op de Spuiten en Slikken redactie - Check podcast
Hier moet je zijn voor je wekelijkse portie seks en drugs. Ralph de Boer, Roos Haarsma en Diva Brons praten je bij over alles wat met seks, drugs en lifestyle te maken heeft én geven je een kijkje achter de schermen op de Spuiten en Slikken redactie.
Start je week met een positieve peptalk van Lotte - Luister de podcast
Lotte helpt je met stress, zelfliefde, ADHD en alle andere problemen in het dagelijks leven. Haar voicemail staat vol vragen en die worden allemaal beantwoord door ze eens lekker Rotterdams te relativeren. Met Lotte's hotline in je oren loop je weer lachend over straat.
Zóveel adviezen, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? - Luister de podcast
En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? Op je gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden Nadia Zerouali en Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Jongstof, een spin-off van Kunststof: persoonlijke gesprekken met jong talent - Luister op NPO Radio 1
Tirsa With, Stijn de Vries en Max Terpstra interviewen in Jongstof jonge makers uit de kunst-, cultuur- en mediawereld. Gesprekken met dezelfde insteek als Kunststof, nu met jonge, veelbelovende kunstenaars, artiesten, muzikanten, theatermakers, designers en filmmakers.
30 MINUTEN RAUW met Stefan Stasse - Luister op NPO Radio 2
Na jaren stopte eind 2023 De Staat van Stasseop NPO Radio 2. Ruud de Wildis fan van Stefan en gaat met hem in een bonusaflevering van zijn podcast 30 minuten in gesprek. Over zijn start op de radio, over zijn gezondheid en over zijn unieke manier van radio maken.
Je komt meer te weten met de Wie is de Mol? podcast - Luister de podcast
In de Wie is de Mol? podcast is het niet de Mol die centraal staat, maar de locatie: Mexico. Presentator Rik van der Westelakenkrijgt een cursus Mexicaanse geschiedenis en praat over de locaties van de opdrachten. En hij geeft wat prijs. Want wie was er nog meer op het openingsfeest, naast de kandidaten?
Waarom deden de Spanjestrijders mee aan een oorlog zo ver van huis? - Luister op NPO Radio 1
Historicus Laura Lubbers ontdekt een enorme collectie cassettebandjes met de stemmen van ‘Spanjestrijders’: Nederlandse mannen en vrouwen die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om daar in de burgeroorlog tegen het fascisme te vechten.
Wie waren deze mensen? En waarom deden ze mee aan een oorlog zo ver van huis? In De Spanjestrijders en ik hoor je hoe ze Lubbers anders naar de wereld om haar heen laten kijken.
Prachtige portretten van helden waarvan je niet wist dat ze bestonden - Luister op NPO Radio 5
Willem van Oranje, Vincent van Gogh, Anne Frank. Die historische Nederlanders kennen we allemaal wel. Maar heb je weleens gehoord vanArie de Froe of Elisabeth Samson? Thom Hofland en Pascal van Hulst(makers van o.a. De Blankenberge Tapes) vertellen je in Obscure figuren over de Nederlanders die misschien nog wel meer invloed hadden op onze geschiedenis dan Van Gogh of Frank, maar er tot nu toe niet de erkenning voor kregen.
Gaat deze dierloze labaratorium-kaas de wereld redden? - Luister op NPO Radio 1
In de podcastserie Hoe kaas de wereld redt duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.
De cartooncrisis: op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting - Luister op NPO Radio 1
Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Patyop klaarlichte dag vermoord door een jihadist. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting.
In De Cartooncrisis gaat Stine Jensen op zoek naar de grenzen van deze vrijheid van meningsuiting. Moeten we rekening houden metgevoelighedenvan specifieke groepen, humor en religie? En hoe gaan we om met de debatten over censuur en kwetsuur, zoals bij de rellen rondom lentekriebels, gender, Roald Dahl of ‘woke’?
De verhalen die schuil gaan achter de muziek in de lijst der lijsten - Luister op NPO Radio 2
Op tv zie je dagelijks vanaf dinsdag 26 t/m 31 december in de Top 2000 a gogo reportages over liedjes uit de lijst, videoclips met verrassende weetjes en afwisselende gasten die herinneringen delen of vertellen over hun muzikale helden.
In de Top 2000 a gogo podcast zet Don Leo alvast de schijnwerper op een man die sinds de eerste editie in 1999 met zijn muziek ruim aanwezig is in de lijst der lijsten: Bruce Springsteen.
Maak kennis met de Serious Request DJ's in de podcast Glazen Huisgenoten - Luister op NPO 3FM
3FM-dj's Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman zitten van 17 t/m 24 december in het Glazen Huis tijdens Serious Request 2023. Aangezien de dj's niet kunnen wachten om te beginnen, gaan ze alvast het gesprek met elkaar aan als Glazen Huisgenoten in deze podcast.
3FM Serious Request en daarmee Stichting ALS Nederland steunen? Ga naar 3FM.nl/seriousrequest.
Wat was de rol van Nederland tijdens de apartheid in Zuid-Afrika? - Luister de podcast
Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid onderzoeken Remco en Joya de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime in de podcast Nederland en de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er?
Hoe een Rotterdammer professor werd in de Beatlekunde - Luister op NPO Radio 5
Wat doe je als je helemaal gek bent van The Beatles? Dan ga je ze studeren. Dave uit Rotterdam wordt toegelaten tot de studie 'The Beatles: Music Industry and Heritage', een unieke studie voor een zeer select gezelschap. Je volgt hem tijdens zijn studietijd in de stad van de Fab Four: Liverpool.
Omlijst door de iconische muziek en het cynische commentaar van mede-Rotterdammer Martin van Waardenberghoor je in Gek van de Beatles hoe Dave uiteindelijk dé Beatleskenner van Nederland wordt.
'Hoe kan ik queer én Nigeriaans zijn als het voelt alsof queer zijn niet Nigeriaans is' - Luister de podcast
Als Nanoah als tiener uit de kast komt bij diens Nigeriaanse vader krijgt hen te horen dat queer zijn on-Afrikaans is. Het is een van de belangrijkste redenen waarom Nanoah zich nooit verbonden voelt met diens Nigeriaanse roots. Na de moord op George Floyd en de opkomende BLM-beweging voelt Nanoah ineens toch die verbondenheid met Afrika.
Maar hoe kunnen die twee dingen naast elkaar bestaan: queer én Nigeriaans zijn? Hen gaat op zoek naar het antwoord in de podcast In Afrika besta ik niet. En waar kan je dat anders doen dan in Nigeria?
Dit schaatsseizoen zit je nog dichter op het ijs met de NOS Schaatspodcast - Luister op NPO Radio 1
Na elk schaatsweekend praat de NOS Schaatspodcast je bij over wat je gezien hebt, of juist hebt gemist. Schaatsers schuiven aan en de huis-analisten gaan dieper in op verschillende thema’s binnen de sport.
Een zoektocht naar houvast, binnen het grotere Europese migratiebeleid - Luister op NPO Radio 1
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Eén drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af.
Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt in de podcast Waar is Sarah? af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'
Het turbulente leven en de laatste tragische dagen van George Michael - Luister op NPO Radio 5
De wereld lag aan zijn voeten, maar George stierf op Eerste Kerstdag 2016 eenzaam in zijn buitenhuis in het Engelse Goring-On-Thames. Hoe kon dat gebeuren? Wat weten we écht van de mens George Michael en wat is het geheim achter al die prachtige nummers? We duiken in De laatste dagen van... George Michael.
Wat geef je iemand cadeau die je niet kent? En hoe kom je eigenlijk op tijd? - Luister bij NPO
Wat moeten we met voetbalgeweld? Hoe koop je een auto? Allemaal vragen waarop je vast het antwoord wilt. Maar geen zorgen, in Zo, Opgelost gaan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop de meest complexe onderwerpen te lijf en lossen ze voor je op. En dat gaat gepaard met een hoop lol.
Nieuw licht op moordcomplot Kennedy, aanwijzingen voor een mogelijke rol CIA - Luister bij NPO
Was de moord op John F. Kennedy een samenzwering? In JFK: The Missing Link duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin in een spannend onderzoek naar de moord door de Nederlandse journalist Willem Oltmans. Die raakte bevriend met een Amerikaanse oliebaron van Russische komaf die aan het eind van zijn leven bekende Lee Harvey Oswald instructies te hebben gegeven voor de moord op JFK.
Wie was deze George De Mohrenschildt en sprak hij de waarheid? In het spoor van Oltmans wordt in de podcast zijn onderzoek in Nederland en de VS voortgezet.
Nepnieuws in oorlogstijd: Wat heeft het Venlo-incident met de Duitse inval te maken? - Luister op NPO Radio 1
Op 9 november 1939 vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Twee Britse en een Nederlandse spion worden in een val van de Gestapo gelokt en er valt een dode. Het Venlo-incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt.
Duik in de meest bizarre complottheorieën uit de muziekindustrie - Luister op NPO 3FM
Steeds meer mensen geloven dat de muziekwereld aan elkaar hangt van de schimmige rookgordijnen en bizarre cover-ups. In Paul is Dead duiken Luc Sarneel en Philo Boss in bizarre conspiracies uit de muziekindustrie. De meest absurde muziekmythen worden in een kwartier laagje voor laagje afgepeld.
Zoektocht naar een in het bos gevonden dagboek leidt naar onzichtbare groep arbeidsmigranten - Luister op NPO Radio 1
Op een dag vindt Sander in het bos achter zijn huis in Venlo een pakketje. Erin zitten een dagboek, een Poolse bijbel en pasfoto's. Een vrouw met donker haar en donkerbruine ogen kijkt hem vanaf de foto's strak aan. Wie is de vrouw en wat is er met haar gebeurd?
Samen met Naomi Steijger gaat Sander op zoek naar haar in Zwermelingen. Ze vinden meer achtergelaten spullen en slaapplaatsen. Ze zijn van arbeidsmigranten, die hun werk en onderdak zijn kwijtgeraakt en aan de grens bij Venlo zijn gestrand.
De verhalen achter die geliefde en troostende liederen die we steeds opnieuw blijven zingen - Luister op NPO Radio 5
Wat is het verhaal achter die overbekende en geliefde liederen die we steeds opnieuw blijven zingen? Liederen die troosten en bemoedigen, een snaar raken in het geloofsleven en ons door diepe dalen heen dragen.
In Dit is mijn lied delen schrijvers, zangers en componisten hoe de liederen zijn ontstaan en we horen de persoonlijke verhalen waarin ze een cruciale rol hebben gespeeld.
Terug in de tijd naar de legendarische uitgaansclubs die Nederland heeft gekend - Luister op NPO 3FM
In Als muren konden praten neemt Justin Verkijk je mee naar clubs in verschillende steden. Naar iconische plekken waar DJ’s leerden draaien, nieuwe genres werden ontdekt en waar bezoekers hun zorgen bij de deur konden achterlaten en konden zijn wie ze wilden zijn.
Een doldwaas, muzikaal avontuur naar de veertiende eeuw voor jonge luisteraars - Luister op Zapp
Deze muzikale podcast neemt jonge luisteraars mee op een avontuurlijke reis naar de veertiende eeuw, toen Europa werd geteisterd door de mysterieuze Zwarte Dood. Rocco, Sophia en de zwarte dood is een zoektocht naar een manier om de pest buiten de deur te houden, boordevol geheimzinnige figuren, middeleeuwse magie, zweren en bulten.
Jemig de pemig, asjemenou, popie jopie: waar komen deze uitspraken vandaan? - Luister op NPO Radio 5
Doemdenken, computer says no en een beter milieu begint bij jezelf. Uitspraken die we allemaal gebruiken, maar waarvan we misschien vergeten zijn dat ze uit reclames, liedjes en televisie- en radioprogramma’s komen.
De Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon en presentator Hijlco Span bespreken deze zinnen, woorden en gezegdes in Jemig de podcast.
Demarreer je wielerkennis met De Wielerredactie - Luister de podcast
De Wielerredactie podcast gaat de diepte in, neemt de tijd voor complexe onderwerpen en graaft dieper in de wereld van het wielrennen. Stef Clement, Annemiek van Vleuten en Steven Dalebout zijn er klaar voor. Sterker nog: ze zijn al onderweg!
Elbert zoekt rust en houvast in zijn drukke leven. Vindt hij dit bij de kerk? - Luister op NPO Radio 5
Waar in het drukke leven vind je nog houvast? En waarom zou je daarvoor bij de kerk aankloppen? Waar is de kerk eigenlijk goed voor? Elbert Smelt gaat in de podcast Heilige huisjes vanuit zijn nieuwe woonplaats Zalk, in het hart van de Biblebelt, op zoek naar houvast, naar een basis. Wat kan de kerk ons in de huidige tijd vertellen?
Hoe je een crimineel overtuigt om een Van Gogh terug te geven - Luister op NPO Radio 1
De gestolen schilderijen van Jopie Huisman werden niet teruggevonden, maar toch is er nu een extra deel verschenen. Het was echter niet een van de werken van de Friese schilder die opdook, maar die van zijn grootste voorbeeld: Vincent van Gogh.
Kunstdetective Arthur Brand (wie anders) vond het schilderij terug. Hoe hij dat deed en wat er zich achter de schermen allemaal afspeelde, hoor je in dit nieuwe deel.
Met deze 8D-podcast kruip je even in het hoofd van anderen - Luister de podcast
Wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen? In In het hoofd van hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om autisme, een psychose of ADHD te hebben.
Hoe raakten we zo verslingerd aan het gas uit Slochteren? - Luister podcast
Om het heden te snappen, moet je eerst het verleden kennen. En daarom duiken Maya Theunissenen Robin Petersde archiefkasten in om op zoek te gaan naar de verhalen van ons land.
In de eerste aflevering van En de rest is geschiedenis duiken ze vol enthousiasme in de vondst van de gasbel in Slochteren. Want hoe konden we zo snel overschakelen naar gas? En hoe werden de inkomsten eigenlijk precies verdeeld?
Ongezouten meningen en cultuurtips voor liefhebbers en haters - Luister podcast
Tussen kunst en katers serveert cultuurtips voor alle liefhebbers én haters. Een gezellige groep creatievelingen gidst jou wekelijks door het culturele landschap! Wat moet je gezien, gedaan, beluisterd of beleefd hebben? Welke uitjes zijn top en welke een dikke, vette flop? Was het kunst? Of hebben ze een kater?
André Hazes tot Willeke Alberti en Imca Marina: Helden van de Nederpop duikt in het levenslied - Luister op NPO Radio 5
Daniel Dekker gaat in Helden van de Nederpop, samen met artiesten van vroeger en nu, op zoek naar de ziel van de Nederlandse muziekcultuur.
In het eerste seizoen staat het levenslied centraal. Wat betekent dit genre voor de Nederlandse muziekcultuur? Hoe is het ontstaan? En hoe heeft de liefde voor het levenslied zich ontwikkeld?
Luca Borsato over zijn jeugd in het Gooi, eigen muziek en het gezin Borsato - Luister op NPO Radio 2
Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd.
In de eerste aflevering van 30 minuten rauw praat Ruud de Wild met Luca Borsato over zijn jeugd in het Gooi, het uitbrengen van eigen muziek, het wonen bij zijn vader en het wel en wee rondom het gezin Borsato.
Campagne Stemming: Dé politieke podcast van de NOS - Luister op NPO Radio 1
Journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp praten je elke vrijdag bij over Den Haag in De Stemming. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.
Nieuwe bevindingen over beruchte pensionmoorden in het Friese Anjum - Luister podcast
In de true crime podcast De Heks van Anjum spreekt Margriet Brandsma met mensen die reageerden op haar gelijknamige boek. Pensionhoudster Marjan van der E. wordt voor twee moorden veroordeeld maar heeft altijd ontkend. De gesprekken leiden tot nieuwe bevindingen over de moordzaak en (nog meer) verbazing over de manier waarop politie en justitie te werk zijn gegaan.
50 jaar Jesus Christ Superstar: je hield ervan of je haatte het - Luister op NPO Radio 5
Vijftig jaar geleden zorgde de film Jesus Christ Superstar voor een hoop ophef. Je hield ervan, of je haatte het. Wat bracht deze hippie-vertelling over de laatste dagen van Jezus teweeg?
De podcast 50 jaar Superstar onderzoekt het. Van het verhaal achter de wereldberoemde soundtrack, de transformatie van Jezus naar superster, tot een unieke blik achter de schermen.
Wat betekent het als je 50 procent kans hebt op een erfelijke aandoening? - Luister op NPO Radio 1
Nicole de Jong kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan.
In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole de confrontatie aan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
Echte Oogappels: Duivelse dilemma's van het ouderschap - Luister op BNNVARA.nl
Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, bespreekt wekelijks in Echte Oogappels met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Mag je je bemoeien met het seksleven van je kind? Blijf je bij elkaar voor de kinderen? En wat doe je als je kind depressief is? Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels.
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen? - Luister op NPO
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
De Kist: gesprekken over leven en dood - Luister op EO.nl
Presentator Kefah Allush praat met bekende Nederlanders over leven en dood. Wil je het gesprek liever onderweg luisteren? Dat kan nu met podcast De Kist.
Fredcast: Een bijzondere concertzaal, Schubert en een luisteraar die verdween - Luister op NPO Klassiek
In 2013 toverde een 50-koppig muzikantencollectief een oud Amsterdams badhuis om tot een bijzonder muziekclubhuis: Splendor. Deze geweldige plek wordt mogelijk gemaakt door meer dan 1000 Splendorleden, het vaste publiek dat Splendor financieel steunt en daarvoor toegang krijgt tot talloze concerten in het badhuis.
Sommige Splendorleden zijn zeer betrokken bij wat er in Splendor gebeurt en slaan geen concert over. Wanneer één van die leden een opmerkelijk verzoek doet om 'Meer Schubert!', geven de musici hier met veel plezier gehoor aan. Alleen: het Splendorlid in kwestie kwam nooit luisteren. Sterker nog, hij lijkt plots van de aardbodem verdwenen…