
Nieuw op NPO Luister
Hier tippen we elke week de nieuwste podcasts van de publieke omroep! De gratis app voor alle podcasts van de publieke omroep download je hier.
- Podcast60 min
Dé politieke podcast van de NOS
Journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp praten je elke vrijdag bij over Den Haag in De Stemming. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.
- Podcast30 min
Nieuwe bevindingen over beruchte pensionmoorden in het Friese Anjum
In de true crime podcast De Heks van Anjum spreekt Margriet Brandsma met mensen die reageerden op haar gelijknamige boek. Pensionhoudster Marjan van der E. wordt voor twee moorden veroordeeld maar heeft altijd ontkend. De gesprekken leiden tot nieuwe bevindingen over de moordzaak en (nog meer) verbazing over de manier waarop politie en justitie te werk zijn gegaan.
- Podcast30 min
50 jaar Jesus Christ Superstar: je hield ervan of je haatte het
Vijftig jaar geleden zorgde de film Jesus Christ Superstar voor een hoop ophef. Je hield ervan, of je haatte het. Wat bracht deze hippie-vertelling over de laatste dagen van Jezus teweeg?
De podcast 50 jaar Superstar onderzoekt het. Van het verhaal achter de wereldberoemde soundtrack, de transformatie van Jezus naar superster, tot een unieke blik achter de schermen.
- Podcast35 min
Wat betekent het als je 50 procent kans hebt op een erfelijke aandoening?
Nicole de Jong kan drager zijn van een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan.
In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole de confrontatie aan. Ze onderzoekt haar eigen stamboom, spreekt met haar familie over de impact van de ziekte die boven haar hoofd hangt en neemt een besluit of zij daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.
- Podcast45 min
Echte Oogappels: Duivelse dilemma's van het ouderschap
Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, bespreekt wekelijks in Echte Oogappels met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Mag je je bemoeien met het seksleven van je kind? Blijf je bij elkaar voor de kinderen? En wat doe je als je kind depressief is? Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels.
- Podcast15 min
Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt aan het vapen?
Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het - mede door de populariteit van de e-sigaret - weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de podcastserie Verslaafd Gemaakt.
- Podcast25 min
De Kist: gesprekken over leven en dood
Presentator Kefah Allush praat met bekende Nederlanders over leven en dood. Wil je het gesprek liever onderweg luisteren? Dat kan nu met podcast De Kist.
- Podcast25 min
Fredcast: Een bijzondere concertzaal, Schubert en een luisteraar die verdween
In 2013 toverde een 50-koppig muzikantencollectief een oud Amsterdams badhuis om tot een bijzonder muziekclubhuis: Splendor. Deze geweldige plek wordt mogelijk gemaakt door meer dan 1000 Splendorleden, het vaste publiek dat Splendor financieel steunt en daarvoor toegang krijgt tot talloze concerten in het badhuis.
Sommige Splendorleden zijn zeer betrokken bij wat er in Splendor gebeurt en slaan geen concert over. Wanneer één van die leden een opmerkelijk verzoek doet om 'Meer Schubert!', geven de musici hier met veel plezier gehoor aan. Alleen: het Splendorlid in kwestie kwam nooit luisteren. Sterker nog, hij lijkt plots van de aardbodem verdwenen…
- Podcast45 min
Openhartig over snel geld maken en financiële rust vinden
Defano Holwijn gaat in gesprek met artiesten, influencers en ondernemers over geld. Hoe verdienen ze het? Hoe geven ze het uit? Dit en meer hoor je allemaal voorbijkomen in Stacken & Spenden.
- Podcast35 min
Drugscriminaliteit in de noordelijke provincies
Het ene na het andere drugslab wordt opgerold in het noorden van Nederland. Inwoners, onderzoekers en burgemeesters slaan daarom alarm. Wat gebeurt er allemaal op het platteland? Babs Assink en Lammert de Bruin trekken in Penoza op het platteland door de drie noordelijke provincies om de drugscriminaliteit daar in kaart te brengen.
- Podcast30 min
Maak een tijdreis door onze natuurgeschiedenis met Vroege Vogels
In deze podcast nemen Menno Bentveld en de verslaggevers van Vroege Vogels de luisteraar mee naar de mammoetsteppe, de poolwoestijn en de uitgestrekte kwelders van de Romeinse tijd. Samen met deskundigen zien zij de mammoeten, poolvossen en de elanden aan zich voorbijtrekken.
- Podcast35 min
Wat gebeurt er achter de hoge muren van een TBS-kliniek?
Vijf TBS-klinieken openen hun deuren, om over vijf aangrijpende groepen in de tbs een diepgaand beeld te geven. Van een van de zwaarst beveiligde tbs-afdelingen in Nederland, tot de langdurige zorg, waar sommige patiënten de rest van hun leven verblijven.
- Podcast
Nieuwe podcast van de maker van De Deventer Mediazaak
Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak, komt met nieuwe podcast De zwemclub.
George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij wordt benaderd door een fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. Dan meent de fotograaf hem mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En krijgt het verhaal een bizarre wending.
- Podcast30 min
Interviews met politici en bestuurders in Tour de Tijs
In Tour de Tijs maakt presentator en wielerliefhebber Tijs van den Brink een fietstocht met een bekend persoon. Onderweg praten ze over politiek, het leven en de liefde voor de fiets.
- Podcast40 min
4 van de Villa: nieuws, cultuur, wetenschap en geschiedenis
Jurgen van den Berg bespreekt in 4 van de Villa wekelijks achtergronden bij het nieuws, cultuur, wetenschap en geschiedenis. Met verrassende gasten, boeiende gesprekken en een kijkje in het verleden. Door middel van omdenken, doordenken en terugdenken wordt een gelaagdheid aangebracht bij de dagelijkse nieuwsstroom.
- Podcast60 min
Teringherrie en metaalkabaal met De Keiharde Pödcast
De Keiharde pödcast met hart voor hard! Een uur lang maken Suzanne Bosman en Mike Arntz dè metalpodcast voor jou en door jou samengesteld. Óók met mooie en soms zelfs ontroerende gesprekken over keiharde muziek.
- Podcast2 uur 25 min
Het verhaal achter de gekozen tv-fragmenten van Zomergasten
Lukt het je niet om een hele avond voor de tv te zitten? Of wil je delen uit het gesprek nog eens rustig terugluisteren tijdens het werk, in de auto of in de trein? Dat treft! Luister nu naar Zomergasten op je koptelefoon. Theo Maassen interviewt zijn gasten over hun ideale tv-avond.
- Podcast3 uur
Diepe gesprekken over migratie, oorlog en ongelijkheid in Het Marathoninterview
Ga de diepte in met het Marathoninterview. In het nieuwe seizoen praat Sophie Derkzen met hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek over migratie, Tim de Wit met historicus en hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over oorlog en Sagid Carter met beeldend kunstenaar en illustrator Brian Elstak over ongelijkheid.
- Podcast11 min
Missie Voelspriet: met de kinderen op zoek naar insecten en beestjes
Missie Voelspriet, een podcast van Zappelins Beestenbrigademet Boswachter Tim en Emmely Voelspriet. Vreselijk leuk en leerzaam om samen met kinderen avonturen te beleven met insecten en beestjes in de Nederlandse natuur. Ontmoet de mysterieuze mini-inwoners van onze bossen, tuinen en wateren.
- Podcast20 min
De reis van de Indiërs: het verhaal over de Indiase contractarbeider
De contractarbeiders uit India die na de afschaffing van de slavernij in Suriname op de plantages gingen werken zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen. De Surinaamse Hindostanen drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders heeft in de Nederlandse geschiedenis. - Podcast20 min
Bonusaflevering van Stad in Oorlog: Hoe nu verder met Charkiv?
Stad in oorlog werd één jaar na de start van de oorlog gepubliceerd. Inmiddels is de 500ste oorlogsdag verstreken en uitzicht op een spoedig einde voor die oorlog is er niet. Maar wanneer het einde van de oorlog komt, hoe moet het dan verder met Charkiv en Oekraïne?
- Podcast25 min
Sara's Mysteries: True crime kinderpodcast voor het hele gezin
Op zoek naar een podcast voor de kids op de achterbank naar de vakantiebestemming? In Sara’s Mysteries ontrafelt Sara de Monchy samen met kinderen mysteries die hen niet meer loslaten. Lukt het hen om met vreemde inbraakpogingen, spionage en graaf- en speurwerk de mysteries op te lossen?
- Podcast30 min
Interviews met de grootste sterren allertijden
Wist je dat Mick Jagger heel graag naar Nederland komt? En dat Whitney Houston een nógal opvallende rider heeft?
Jeroen van Inkel heeft tijdens zijn lange carrière in de media veel wereldsterren over de vloer gehad. In Het Van Inkel archief blikt hij terug op deze interviews, de sfeer achter de schermen en spreekt hij met mensen die erbij waren.
- Podcast35 min
Long covid en de kwakzalverindustrie
Zeker tienduizenden Long covid-patiënten kampen jaren na de coronapandemie nog met ernstige klachten. En er is nog geen behandeling gevonden. Daarom zoeken ze vaak naar alternatieve behandelingen.
In wat voor wereld komen deze zoekende patiënten terecht? En wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie? In de podcast Long covid en de kwakzalverindustrie duiken Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in de wereld van de alternatieve geneeswijzen.
- Podcast50 min
Het geluid van diversiteit op North Sea Jazz
In deze aflevering van Makkinga Moves blikken we vooruit op North Sea Jazz. Met het overkoepelende thema ‘Sounds of Diversity’ besteedt North Sea Jazz dit jaar aandacht aan de diversiteit in mensen en muziek die de geschiedenis opleverde.
Andrew gaat in gesprek met Monica Akihary, Vernon Chatlein en Typhoon. Zij gaven vorm aan het programma vanuit hun Surinaamse, Antilliaanse en Molukse achtergrond.
- Podcast55 min
"Ik hoef die excuses niet"
In FunX Roots leer je 4 families kennen die met elkaar in gesprek gaan over hun identiteit, familiegeschiedenis en roots. Er wordt stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden, de komst van ‘contractarbeiders’ uit onder andere India en de migratie van verschillende generaties Surinamers naar Nederland.
Ieder familielid heeft vragen voorbereid maar heeft geen idee wat voor vragen ze zelf gaan krijgen. Dat levert spontane en eerlijke gesprekken op, met unieke inzichten.
- Podcast5 min
Kloostercast: laat je inspireren door het kloosterleven
Laat je inspireren door een levenslange zoektocht naar een zinvol leven en vind rust in de hectiek van het moderne bestaan. In de Kloostercast onderzoeken kloosterlingen actuele thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid en laten ze zien dat de eeuwenoude kloosterkennis verrassend relevant is.
Een inspirerende start van je dag, in 5 minuten.
- Podcast50 min
Luister naar een special van Het Filosofisch Kwintet: 'Ik, wij en de samenleving'
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Filosofisch Kwintet schuiven Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers aan. Hoe zien zij de relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? En hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen?
- Podcast10 min
Dagboek van een oorlogsverslaggever in Oekraïne
Welke keuzes maak je als journalist in oorlogsgebied en hoe ver ga je om dat verhaal te vertellen? Hans Jaap Melissen reist door Oekraïne om verslag te doen van de gevolgen van de oorlog met Rusland.
In Dagboek van een oorlogsverslaggever vertelt hij dagelijks over zijn reis, wat de impact is van de oorlog op de mensen met wie hij spreekt – maar ook op hem.
- Video50 min
Een eerbetoon aan Jellie Brouwer
Zondag 18 juni 2023 overleed Kunststof-presentator Jellie Brouwer op 59-jarige leeftijd. Meer dan 20 jaar was Jellie Brouwer de Koningin van Kunststof. Zij sprak op de voor haar kenmerkende betrokken manier talloze mensen uit de wereld van kunst en cultuur.
In Kunststof een eerbetoon aan Jellie Brouwer met onder anderen schrijver Thomas Verbogt, oud-collega en vriendin Kathleen Warners, eindredacteur en vriendin Yvonne Hoksbergen en uiteraard veel fragmenten.
- Podcast30 min
Podcast Twee werelden over schurende culturen
Journalisten Fatima Bajja en Gulsah Ercetin groeiden op in twee werelden. Als dochters van gastarbeiders die zestig jaar geleden vanuit Turkije en Marokko naar Nederland kwamen, groeiden zij op met de tradities van gebruiken van hun ouders. In Twee werelden onderzoeken zij maatschappelijke onderwerpen waarbij deze twee werelden schuren en botsen.
- Podcast45 min
Tactieken, frames en spins van de politieke campagnevoering
Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek.
Heb je vragen? Stel ze aan Julia en Raymond via podcastradio1@eo.nl.
- Podcast
Het geheim van Haastrecht
In het kleine Zuid-Hollandse dorpje Haastrecht bestaat al honderd jaar een groot mysterie. Toen in 1923 Paulina Bisdom van Vliet het leven liet, bleef een testament vol eisen achter. Waaronder een pakketje dat na honderd jaar geopend mocht worden.
Die honderd jaar is nu voorbij! Luister in de NPO Luister-app naar Het geheim van Haastrecht om te horen wat er in het pakketje zat en wie Paulina was. Podcastmaker Lieuwe van Slooten vertelt in Met het oog op morgen over zijn zoektocht.
- Podcast30 min
De Stem duikt in de wereld van koren
In Nederland zitten meer mensen op een koor dan op voetbal of tennis. Daarom duikt Gerja Wolf in het derde seizoen van podcast De Stem in de wereld van koren.
Van gepassioneerde amateurs tot internationale wereldtop; van Canto Ostinato tot Bach; en van de Urker Zangers tot het Groot Omroepkoor. Gerja gaat op zoek naar de magie van samen zingen… én naar de uitdagingen.
- Podcast30 min
Mocro Maffia Aftertalk: dé podcast voor Mocro Maffia fans
Er is een nieuw seizoen van Mocro Maffia en dat betekent ook een nieuw seizoen van Mocro Maffia Aftertalk, dé podcast voor fans van een van de hardste misdaadseries van Nederlandse bodem. In elke show bespreken Nordin en Yuki de nieuwste aflevering en wat er komen gaat. Dit doen zij niet alleen, regelmatig schuiven er acteurs uit de serie aan bij de boys om de serie te bespreken.
- Podcast35 min
Help: het geheim van goede hulp
Help: het geheim van goede hulp is een podcast over goede hulp in barre tijden. Marije Schuurman Hess pakte de bus naar Bosnië, waar veel hulp kwam na de oorlog. Ze ontmoet onder andere accordeoniste Merima die is gevlucht uit Bosnië en hulpverleenster Margriet die naar de oorlog toe ging om te helpen. Komt de beste hulp van buiten? Hoe selectief is de helpende mens? Wat drijft ons eigenlijk? En wat willen we ervoor terug?
- Podcast30 min
Dolf van der Linden en zijn Metropole Orkest
Het Metropole Orkest begeleidde in de jaren 50, 60 én 70 bijna elk denkbaar programma. Songfestivals, musicals, radioprogramma’s... overal hoorde je 'world’s leading pop & jazz orchestra'. En dirigent Dolf van der Linden was een beroemdheid. Nu kent bijna niemand hem meer. Hoe komt dat?
Presentator Carine Lacor duikt samen met Dolf-biograaf Bas Tukker in het leven van de dirigent in de podcast Dolf van der Linden en zijn Metropole Orkest. Een muzikale tijdreis die begint bij een jonge Dolf, die droomt van een eigen orkest.
- Podcast
Met deze unieke 8D-podcast kruip je voor even in het hoofd van anderen
We zitten de hele dag in ons eigen hoofd. Of het nu gepieker, gekke gedachtenspinsels of gewoon een gevoel is: alleen jij weet hoe het is om in jouw hoofd te leven. Maar wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen?
Duik met deze 8D-podcast In het hoofd van mensen met mentale problemen. Door de 8D-ervaring hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om tinnitus te hebben of te leven met angsten.
- Podcast30 min
Wat als je volksbuurt wordt ontdekt door yuppen?
Wat gebeurt er als yuppen en andere jonge hoogopgeleiden massaal in een oude, typisch Nederlandse buurt komen wonen. Als een volksbuurt minder volks wordt, wat gaat er dan verloren? Kortom: wat merken bewoners van gentrificatie in hun volksbuurt? Dat onderzoekt Robin de Wever, zelf een bakfietsende yup, in zijn eigen wijk in Welkom in de volksbuurt.
- Podcast
De podcast Eitje eindigde verdrietig, maar in deze bonusaflevering komt het toch nog goed
Bonusaflevering van Eitje, een podcast overeen kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. In deze bonusaflevering vindt Malou de moed om verder te gaan. Ze startte met IVF en raakte in verwachting. Er volgde een turbulente periode vol onzekerheid en spanning, nadat er onverwachts zorgen ontstaan bij een echo. Gelukkig wordt uiteindelijk haar gezonde dochter Ava geboren.
- Podcast50 min
Podcast over de nieuwste klassieke hits
Klassieke muziek bestaat lang niet alleen maar uit Bach, Beethoven en Mozart. Sterker nog, er wordt iedere dag heel veel nieuwe klassieke muziek geschreven, gespeeld en beluisterd. In Keihard Klassiek zet Jan van Poppel wekelijks de beste nieuwe klassieke tracks op een rijtje. Ook bespreekt hij samen met een Nederlandse componist hoe diegene een nieuwe draai geeft aan klassieke muziek.
- Podcast20 min
Wetenschap in het nieuws
Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten? Podcast Kennis & co neemt de need to knows en nice to knows door.
- Podcast45 min
Muziektalent met de paplepel ingegoten?
Sommige families lijken wel broedplaatsen voor klassieke muziektalenten. Binnen één gezin maken meerdere getalenteerde familieleden furore in de klassieke muziek. Wat is hun geheim? In de nieuwe podcast Met de paplepel ingegoten gaat Selma van Dijk in gesprek met bekende muzikale families. Is de uitzonderlijke muzikaliteit te danken aan aanleg of opvoeding?
- Podcast20 min
Niet klein te krijgen-podcast over het Prinses Máxima centrum
In de tv-serie Niet klein te krijgen worden kinderen met kanker en hun gezin een jaar lang door Paul de Leeuw gevolgd in deze moeilijke, en vaak radeloze periode. Deze podcast vertelt het verhaal achter de schermen van het Prinses Máxima Centrum. Want wie zijn de mensen die samen het zorgteam vormen en voor welke keuzes komen zij te staan?
- Podcast
Podcast parels in de NTR Podcastprijs
Wie verdient volgens jou de NTR Podcastprijs, dé aanmoedigings- prijs voor jonge makers uit Nederland en België? Breng tot vrijdag 12 mei 17.00 uur je stem uit en kom naar de uitreiking van de prijs op zondag 14 mei op het NPO Podcastevent in TivoliVredenburg!
- Podcast25 min
De verhalen achter de namen en muziek van bekende componisten
Je kent de namen en de muziek, maar ken je ook de verhalen die erachter schuilen? In het nieuwe seizoen van Ken je componisten duiken we in het leven en de muziek van de Duitse componist Max Bruch (1838-1920). Waarom kennen we eigenlijk alleen zijn 'Eerste vioolconcert'?
- Podcast25 min
Speciale kroningseditie van podcast England, My England
In een speciale editie van de podcastserie England, My England geeft Ab Nieuwdorp samen met radiomaker, journalist en voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit een vooruitblik op de kroning van koning Charles de derde. Kom alvast in de stemming met een uitgebreid gesprek over koning Charles, traditie, modernisering en de mooiste kroningsmuziek.
- Podcast25 min
Duistere deals rondom verdwenen Joodse winkels
Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels en Jacob verdwenen. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter, Rose Heijnen, achterhaalt in Verdwenen winkels welke duistere deals er in de oorlogsjaren gesloten werden. Waar zijn de winkels gebleven?
- Podcast30 min
Nieuwe juicy backstage verhalen uit de muziekindustrie
Wie is er niet nieuwsgierig naar wat zich achter de schermen afspeelt? In de podcast Blauwe M&M's hoor je de beste en de meest juicy backstage-verhalen uit de muziekindustrie: rampen in de organisatie, idiote eisen op riders, chagrijnige en juist heel sympathieke artiesten.
- Podcast
Vriend of vijand: een podcast over spionage op universiteiten
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is?
In de podcast Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En vraagt ze zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?
- Podcast
Verdwijnt het dialect uit Nederland?
In de podcast Het Dialectenbureau neemt professor Marc van Oostendorp je mee langs de vele dialecten in Nederland. "Een mooie, muzikale en nostalgische reis. Vol traditie, streken, verhalen en volkoren. Want dialect, dat is veel meer dan taal alleen."
- Programma30 min
Suhoor Stories: elke ochtend voor zonsopgang tijdens de ramadan
Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. De maaltijd die vóór de zon opkomt wordt genuttigd, heet suhoor. In Suhoor Stories staan zeven Islamitische vrouwen stil bij dit moment van de dag, en bespreken ze samen de actualiteit, delen ze inspirerende verhalen, handige recepten en de laatste momenten voor het vasten begint. Luister elke ochtend live mee via NPO KX, NPO2 of kijk het terug via NPO Start.
- Podcast
Bekende Nederlanders met migratie-achtergrond over de rol die ouders speelden in hun carrière
In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zij hebben gebracht voor hun kinderen. Gasten zijn o.a. Mahi Khalesi, podcastpresentatrice en label director Mahi Khalesi, en Sublime-dj Angelique Houtveen.
- Podcast
Flikken Maastricht de podcast
In Flikken Maastricht de podcast word je meegenomen achter de schermen. In de eerste aflevering van seizoen 2023 gaat host Ben Prins langs bij verschillende acteurs die de rol van commissaris iconisch maakten. In aflevering twee gaat Ben Prins langs bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het licht, camera en geluid van de serie. En aflevering drie staat in het teken van de vele figuranten die meewerken aan Flikken. Want hoe zorg je ervoor dat er altijd genoeg figuranten beschikbaar zijn op de juiste draaidagen?
- Podcast
De muze is moe: de vrouwelijke inspiratiebronnen van kunstenaars
De kunstgeschiedenis kan niet zonder haar: de muze. Maar wie zijn toch die vrouwen die schuilgaan achter de inspiratiebronnen van kunstenaars? Het is tijd om met andere ogen naar de muze te kijken en op zoek te gaan naar de vrouw achter de persoon op het kunstwerk.
- Podcast1 uur
Een podcast over leven, in plaats van geleefd worden
In de eerste aflevering van de podcast Life Rules gaat Joram Kaat in gesprek met Gert-Jan Segers. Hij was tien jaar lang partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. Hoe hield hij zich vast aan zijn waarden en missie, op een plek waar iedereen een mening over je heeft en waar je altijd 'aan' moet staan?
- Podcast
Nieuw seizoen van De Kopgroep Wielerpodcast
De Kopgroep is terug! Na een winterstop zijn Mart Smeets, Joost Vullings, Maxim Horssels en Michael Boogerd in bloedvorm voor de Voorjaarsklassiekers. Het 'echte' wielerseizoen begint nu pas, of is het seizoen al een tijdje bezig? Mart laat zijn licht schijnen op de populariteit van het wielrennen voordat de voorjaarsklassiekers gereden worden.
- Podcast
Illegaal opgedoken schat: "Die jurk is een vloek geworden"
De jurk en het Scheepswrak is het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Duik in het verhaal met de documentaireserie, de detective-achtige podcast over de eigenaresse van de jurk en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
- Podcast5 min
Speel 90s Popduel met Paul Rabbering in deze podcast
Speel alleen of met je vrienden: 90s Popduel! Hoeveel weet jij over de muziek in de jaren 90? NPO Radio 2-dj Paul Rabbering schotelt 5 vragen voor.
- Podcast
Zou jij een moord bekennen die je niet hebt gepleegd?
De Warnsveldse Pompmoord: Een moordzaak waarbij de verdachten mogelijk een valse bekentenis hebben afgelegd.
In de podcast De Verhoorkamer neemt Lot Buis je mee in het proces van een valse bekentenis afleggen. Want, wie doet dat nou? Een moord toegeven die je niet hebt gepleegd? En… zou dit jou ook kunnen overkomen?
- Podcast30 min
Ruud de Wild is terug met 30 minuten rauw
Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd. In de eerste aflevering van 30 minuten rauw praat Ruud de Wild met Loiza Lamers over onder andere haar jeugd, transitie, carrière en haar kinderwens.
- Podcast35 min
In het hoofd van topsporters
Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Dat wil Erik Dijkstra veranderen. In de podcast DRUK vraagt hij de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap hoe zij omgaan met de mentale druk. En dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties.