Moederschip Aarde krijgt 'black box' om toekomstige samenlevingen te waarschuwen
- Artikel
- 14 dec 2021
- 3 minuten leestijd
Een vast onderdeel in het interieur van vliegtuigen: de zwarte doos. Gebeurt er een ongeluk, dan vertelt data op de doos waar het fout ging. Vanaf begin 2022 krijgt ook de aarde er een. Zo leren toekomstige samenlevingen van de fouten die leidden tot het eind van ons bestaan.
Het jaar is 2500. De wereld zoals wij die kennen bestaat niet meer. Gebouwen zijn met de grond gelijkgemaakt, landbouw faalt al eeuwen, het internet is slechts een mythe. De enige restanten van onze samenleving liggen onder een dikke laag puin. Maar op een eiland bij wat wij Oceanië noemden, stuit een overlevende op een gigantische stalen doos.
Toplocatie Tazzie
De onverwoestbare zwarte doos wordt gebouwd aan de westkust van Tasmanië in Australië. Het wordt een tien bij vier bij drie meter grote monoliet, bestaande uit zeven en een halve centimeter dik staal. De locatie is met zorg uitgekozen voor de geopolitieke en geologische stabiliteit. Alle keuzes in het ontwerp en de plaatsing van de zwarte doos zijn gemaakt zodat het bouwwerk ons allemaal overleeft.
Vijftig jaar vastgelegd
Het gevaarte wordt gevuld met opslagschijven en zal aan het internet verbonden zijn. Energie komt van zonnepanelen op het dak en mocht er geen zon zijn, dan is de doos ook uitgerust met batterijen. Zo zal het momenteel in ieder geval dertig tot vijftig jaar aan informatie kunnen vastleggen. In de tussentijd zoeken de makers naar manieren om de opslagruimte te vergroten.
Wat precies wordt vastgelegd? Twee verschillende soorten informatie: droge feiten en context. Land en zee temperaturen, de zuurtegraad van de oceaan, C02 in de atmosfeer, uitstervende diersoorten en hoe land wordt gebruikt, maar ook wereldpopulatie, militaire uitgaven en energieverbruik vallen onder de eerste categorie. Voor contextuele informatie verzamelt een algoritme krantenkoppen, social media posts en nieuws van belangrijke COP-klimaatveranderingsbijeenkomsten.
Big Brother is already watching
De laatste samenkomst in Glasgow vormde het startmoment van de dataverzameling. Al is het stalen bouwwerk nog niet gemaakt, de computers werken al overuren om relevante informatie te vergaren. En dat allemaal zodat onze opvolgers kunnen leren van onze fouten. Áls het fout gaat, natuurlijk.
Hoopvol eind
Hoop is namelijk dat de zwarte doos ook aanspoort tot actie. Nu alle mogelijke ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering voor goed worden vastgelegd, hopen makers dat wereldleiders door constante monitoring hun gedrag aanpassen.
Uitstapje naar de toekomst
Zodra de doos staat, zal informatie via een platform namelijk ook beschikbaar zijn voor ons. Het is dan ook niet alleen een investering voor de toekomst van onze opvolgers, maar ook voor die van ons. Al ligt de doos straks erg afgelegen, hij zal wel degelijk bereikbaar zijn per auto. Ben je in de buurt, dan kan je draadloos verbinding maken met het platform en zo toegang krijgen tot alle data. Ook zijn de makers van plan de doos samenvattingen en rapporten de ruimte in te laten zenden.
Dus: ben je ooit in de buurt van Moederschip Aardes zwarte doos, pleeg dan zeker een bezoek. Dichterbij een ervaring van onze aarde over twee, drie, vierhonderd of duizend jaar kom je waarschijnlijk niet.
Hoe onze aarde er miljoenen jaren geleden uitzag ontdek je in deze Roemeense grot. Helaas zal je een bezoek niet overleven.