Waarom je Roald Dahls geboortestad moet hebben gezien
- Artikel
- 12 nov 2024
- 7 minuten leestijd
Waar een goede stedentrip aan moet voldoen? Lekker eten, leuke winkels, mooie musea, natuur in de buurt en genoeg vertier om in de late uurtjes door te gaan. Verplaats jezelf, al dan niet op telekinetische wijze, door de stad van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijver.
Hello good baai
Oké, grote krokodillen, heksen of chocoladefabrieken kom je hier misschien niet tegen – daar hadden we toch echt de rijke fantasie van Dahl voor nodig. Maar de hoofdstad van Wales heeft wel veel ander moois te bieden. Pak je de brochure van Cardiff uit het schap bij het willekeurige toeristenbureau, dan zie je waarschijnlijk de baai daarop afgebeeld. Het water, de pier, het reuzenrad en de knalrode Pierhead Building zorgen voor een heerlijk wegdroomplaatje.
Loop vervolgens binnen bij de Noorse kerk, de kerk waar de wereldberoemde schrijver Roald Dahl gedoopt is. Wil je meer verwijzingen in de stad naar deze schrijver zien? Ga dan naar The Senedd, het regeringsgebouw van Wales dat je ook aan de baai kan vinden. Voor dit gebouw vind je namelijk de Roald Dahl Plass, een plein dat naar de schrijver is vernoemd. Waarom dit niet het Roald Dahl Square heet? Dahls ouders waren Noors en om de van origine dus Noorse schrijver te eren, hebben ze het Noorse woord voor ‘plein’ gebruikt. Een bezoek aan zijn graf zal er voor de échte fans helaas niet inzitten, aangezien deze te vinden is in Buckinghamshire, een gehucht ten noordwesten van Londen.
Nog even terug naar de baai, waar je met de wind in je haren over de havendijk wandelt met uitzicht over de architectonische hoogstandjes die dit stadsdeel rijk is. Achter de Pierhead Building vind je bijvoorbeeld de Wales Millennial Centre. Deze evenementenhal is ontworpen door architect Jonathan Adams, tevens ontwerper van het Shermantheater aan Senghennydd Road. Of wat dacht je van het eigenzinnige gebouw van Techniquest, een interactief wetenschapsmuseum waar kinderen zich spelenderwijs kunnen vermaken door het doen van experimenten en proefjes. Ben je meer van klein en pittoresk in plaats van gigantisch en megalomaan? Bezoek dan de Penarth Seafront, waar karakteristieke strandhuizen uitkijken op het water en de pier. Stop hier voor een warme bak koffie, een pizza of blijf hier voor je overnachting.
Kastelen en mijnen
Het meest in het oog springende deel van Cardiff mag dan de baai zijn, de basis van de stad vind je bij Cardiff Castle. Ook hier is een Noorse connectie te vinden, want dit kasteel is door de Noormannen in 1093 gebouwd. Het is de bakermat van Cardiff, al zijn de Noormannen niet de eerste bewoners van dit stuk grond. Zo zouden zelfs de Romeinen hier al een nederzetting hebben gehad, genaamd ‘Aan de Taff’, de rivier waar Cardiff aan ligt. Zij bouwden op de plek van Cardiff Castle al 55 jaar na Christus een fort. Tel je dus vanaf de constructie van dit fort, dan is Cardiff Castle al bijna tweeduizend jaar oud.
Kan je na een bezoek aan Cardiff Castle geen genoeg krijgen van kastelen? Bezoek dan ook Castle Coch, dat met name van binnen imponeert door de spectaculaire wand- en koepelschilderingen. Zo oud als Cardiff Castle is het echter lang niet, want het bouwjaar van dit neogotische kasteel is 1891.
Waar Cardiff in zijn recente geschiedenis om bekendstaat zijn de vele mijnwerkers die hier destijds woonden. Het is lange tijd de drijvende factor achter het succes van de stad, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn de mijnen niet zo winstgevend meer. Tijdens Margareth Thatchers regeerperiode in de jaren tachtig worden dan ook veel mijnen gesloten door heel het Verenigd Koninkrijk, zo ook in Cardiff. Dat leidde tot grote mijnwerkersstakingen tussen 1984 en 1985 door heel het land. Maar veel hoop voor de mijnwerkers was er niet.
Hulp kwam uit opmerkelijke hoek, namelijk van de Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM). Zij helpen vanuit Londen door heel het Verenigd Koninkrijk grote mijnwerkersgemeenschappen door enorm veel geld in te zamelen. Dat is best bijzonder, aangezien mijnwerkersgemeenschappen vaak als conservatief en traditioneel werden gezien, terwijl de LGBTQIA+-gemeenschap vaak te maken had met vooroordelen en discriminatie. Ondanks de culturele verschillen groeide er begrip en vriendschap tussen de gemeenschappen, met name tijdens evenementen en demonstraties. De banden tussen de gemeenschappen zijn nog steeds hecht en dat wordt ieder jaar gevierd tijdens de Cymru Pride. Wil je meer weten over de mijnwerkersgeschiedenis van Cardiff? Ga dan naar het Rhondda Heritage Park, waar je door oude fabrieken en arbeidershuizen wandelt en op interactieve wijze ziet hoe het leven binnen die gemeenschap was.
Victoriaanse winkels, heerlijk eten en bruisend nachtleven
Cardiff kent grote winkelstraten waar je grote ketens vindt die je in iedere andere grote stad ook kan vinden. Leuk, maar niet heel uniek dus. Loop daarom naar de Victorian Arcades, een overdekt winkelcentrum dat is gebouwd in de Victoriaanse tijd waar je veel alternatieve winkels vindt. Het is een waar hipsterparadijs met vintage kledingwinkels en de oudste platenzaak ter wereld.
Wil je je in de avond niet vervelen? Ook dan heeft Cardiff veel te bieden. De straat Mill Lane zit bijvoorbeeld vol met leuke cocktailbars. Aan de City Road in Roath of Cowbridge Road East in Canton vind je goede restaurants met meer internationaal georiënteerde keukens. Wil je wat meer van de lokale keuken proeven? Bezoek dan de Cardiff indoor Market en Farmer’s Market in Rhiwbina (vrijdag), Roath (zaterdag) en Riverside (zondag).
Verder gebeurt er in de late uurtjes veel in St. Mary Street, waar je bijvoorbeeld mysteries kan oplossen in escape rooms, midgetgolfen op beukende technomuziek of met hakbijlen op een dartbord gooien – ook mogelijk met oude vertrouwde pijltjes. Meer out-of-the-box-evenementen vind je bij DEPOT, waar je kan meedoen aan een bingo-rave en de grotere artiesten op aarde kan zien, zoals binnenkort Alanis Morissette, UB40 of meer van deze tijd: Fontaines D.C. (Lees: hipsterparadijs numero 2).
Weg uit de drukte
Trek je juist liever de stad uit om van de mooie natuur te genieten? Stap op je fiets en rij de Taff Trail, een route van bijna negentig kilometer die je van het centrum van de Welshe hoofdstad naar het nationaal park Brecon Beacons leidt. Hier vind je behalve bijzonder mooie bossen ook schitterende watervallen en wandelpaden. Je kan overigens ook met het openbaar vervoer naar Brecon Beacons. Met buslijn T-4 ben je binnen anderhalf uur in het natuurgebied. In de zomer rijdt er een speciale wandelshuttle in Brecon Beacons, die stopt bij populaire wandelgebieden zoals Storey Arms, het startpunt voor de klim naar Pen y Fan.
Is negentig kilometer iets te ver? Ga dan voor een route van vijftien kilometer door de stad. Begin in Cardiff Bay en rij langs de rivier Taff richting Bute Park, een oase van rust midden in de stad. Terug naar de baai fiets je via Pontcanna Fields en Gringetown.
Waar je uiteindelijk ook voor kiest, Cardiff is een stad waar traditioneel en modern op bijzondere wijze samenkomen. Of je nu door de Victoriaanse arcades slentert of langs de baai en of je hier komt voor de natuur of juist het nachtleven, hier is voor iedereen iets te vinden.
Het Verenigd Koninkrijk zit vol met geweldige steden voor een stedentrip. Dit zijn bijvoorbeeld de leukste spots van Manchester.