Het Marokkaanse Rifgebergte: waar bergen samenkomen met tradities
- Artikel
- 30 nov 2024
- 6 minuten leestijd
Als je aan bergen in Marokko denkt, gaat je gedachte waarschijnlijk meteen naar het indrukwekkende Atlasgebergte. Toch is het Rifgebergte minstens zo verrassend. Hoe verken je dit spectaculaire gebied nu echt? We hebben de tips van kenners voor je op een rijtje gezet.
Het Rifgebergte in Marokko is een natuurwonder van vijfhonderd kilometer lang, dat door het noorden van Afrika slingert als een levendige aderenstroom. Van de westelijke steden Tanger en Tétouan tot het oostelijke Nador, bijna tegen de grens van Algerije aan, dit gebergte heeft veel te bieden. De trots van het Rif? De Adrar Tidghine, die zich fier verheft tot bijna 2500 meter. Maar dit gebied is niet alleen bergen: het biedt ook uitgestrekte vlakten die perfect zijn voor de landbouw. Het Rif maakt deel uit van de Betische Cordillera, een indrukwekkende gebergteboog die zich van Marokko tot Spanje uitstrekt, en het is zelfs mogelijk dat dit gebergte ooit verbonden was met Europa, vóór de Straat van Gibraltar zijn vorm kreeg.
Volgens Yassmina Amghar, wiens ouders uit Al Hoceima komen, is de regio een unieke mix van natuur en tradities: "In ons gebied is het écht een must om sardientjes te eten, die worden hier ook gevangen." Ze gaat vanaf haar geboorte elk jaar terug naar deze streek en kent de ins en outs als geen ander.
Steden
Het Rifgebergte is niet alleen bergen en natuur, maar ook een kleurrijke verzameling van steden die het meer dan waard zijn om een bezoekje aan te plegen. Zo ligt Tanger, de bruisende havenstad aan de Atlantische kust, te pronken in het westen van het gebergte. Even verderop vind je Tétouan, een stad met een rijke Andalusische historie en een fijne ligging dicht bij de bergen. Aan de Middellandse Zee ligt Al Hoceima, een charmante kuststad bekend om haar stranden en adembenemende natuur. Verder naar het oosten verken je Nador, een belangrijke stad dicht bij de grens met Algerije. En natuurlijk mag je Chefchaouen niet missen: deze iconische blauwe stad ligt net buiten het Rifgebergte, maar is de perfecte uitvalsbasis voor een uitstapje in de bergen.
Yassmina benadrukt dat het de moeite waard is om ook buiten de steden te kijken: "Je hebt de grote steden, maar langs de routes daartussen vind je veel kleine dorpjes. Daar staan mensen hun producten te verkopen die ze zelf verbouwen: granaatappels, vers warm brood of maiskolven die ze langs de weg grillen. Sommige bewoners lopen kilometers vanuit hun dorp om hun producten bij de hoofdweg te verkopen."
In Al Hoceima heeft 3 op Reis-presentator Sahil Amar Aïssa een bijzondere tip: "Stap in een taxi en vraag de chauffeur je naar 'mouyih' te brengen," vertelt hij. "Dit brengt je naar de haven, waar vissers hun verse vangst verkopen.” Eenmaal daar aangekomen kan je lekker met je tas vol vis naar een van de visrestaurants aan de haven. “Ze weten precies wat je bedoelt en bereiden de verse vangst voor je," voegt Sahil toe. "En het mooiste is: je betaalt alleen de bereidingskosten, geen extra kosten voor de vis zelf.
Natuur op hoge hoogtes
Wil je de bergen in? Een hike naar de hoogste top, de Adrar Tidghine, biedt adembenemende uitzichten. Het ligt tussen de steden Chefchaouen en Al Hoceima. Om bij de voet van de berg te komen, reis je eerst naar Issaguen, beter bekend als Ketama – een plek die niet alleen als de cannabis-hoofdstad van Marokko in de boeken staat, maar ook als een potentiële uitvalsbasis voor fantastische trektochten. Vanaf hier is het nog een klein stukje naar het dorpje Azila, op slechts vijf kilometer van Ketama, waar je kan beginnen aan de klim.
Yassmina voegt toe dat de omliggende dorpjes ook een beleving op zich zijn: "Mijn opa's en oma's komen uit dorpjes rondom Al Hoceima. Alleen al door die dorpjes rijden is prachtig. Je hoeft eigenlijk niet eens een route te plannen. Je kan daar gewoon gaan wandelen, en het is al adembenemend genoeg." En voor wie meer natuur wil, noemt ze het Boujibar National Park als een absolute aanrader.
Maldiven van Marokko?
Naast de bergen biedt het Rifgebergte ook prachtige stranden. Al Hoceima heeft meerdere mooie baaien waar je in alle rust kan genieten van de zon. Yassmina heeft een favoriete spot: "Ik ga zelf altijd naar Tala Youssef Beach, maar een stukje verder vindt je een idyllisch maar wat moeilijker bereikbaar strandje namelijk Bouskour Beach. Je moet echt veel trappen af om er te komen, maar het is de moeite waard."
Sahils gouden strandtip ligt in het stadje Nador: "En voor een geheime strandervaring: Veel mensen gaan naar Kariat Arkame, maar er is een klein, afgelegen strandje alleen voor de bewoners – Playa Taourirt."
Het Rifgebergte biedt nog meer verrassingen. Zo wijst Yassmina op het verschil tussen het hoogseizoen en de rest van het jaar: "In de zomer is het hier druk, vooral met mensen die in de regio zijn geboren en terugkeren voor de vakantie. Buiten het seizoen is het echt een wereld van verschil: veel restaurants en strandtenten gaan dicht en het voelt alsof je de plek helemaal voor jezelf hebt."
Jouw Rif-reis
Het Rifgebergte ligt in het noorden van Marokko, van de Atlantische kust in het westen tot de grens met Algerije in het oosten. De regio is goed bereikbaar vanuit steden zoals Tanger, Tétouan, en Nador. De beste reistijd is in het voor- of najaar, wanneer de temperaturen aangenaam zijn voor het verkennen van de bergen. Toch kan je eigenlijk het hele jaar door het Rifgebergte afreizen, al is het handig om te weten dat sommige wegen in de winter afgesloten kunnen zijn door sneeuw en dat buiten het hoogseizoen dus niet alles open is.
Een praktische tip van Yassmina: "Pinnen kan bijna nergens, dus neem euro's mee en wissel het ter plekke. Dat komt vaak voordeliger uit." En als je in de regio bent, zorg dat je ook de cultuur proeft: "In bijna elk cafeetje kan je een traditioneel Marokkaans ontbijt krijgen. Het staat vaak niet op de kaart, maar vraag er gewoon naar. Meestal krijg je een eitje met brood, en vaak Amlou erbij – een soort pindakaas van amandelen."
Kortom, het Rifgebergte is een gebied vol verrassingen, zowel in de natuur als in de rijke cultuur. Zoals Yassmina zegt: "De mensen zijn heel blij om hun cultuur te delen. En na lange tijd van onderdrukking krijgt het Tamazight, de taal van de regio, nu eindelijk erkenning.” Dat maakt het extra bijzonder om hier te zijn.
Meer tips voor een roadtip door Marokko? Lees het hier.