Naar Zuid-Korea? Ruil hoofdstad Seoul in voor kleurrijk Busan
- Artikel
- 20 nov 2024
- 6 minuten leestijd
Stranden, vismarkten, schitterende natuurparken, karakteristieke karretjes die op grote hoogte boven de stad rijden en kleurrijke kunstenaarswijken. Dat klinkt toch als een stad die je bezocht wil hebben?
Busan is een schitterende stad, maar toch een van de meest onderbelichte reisbestemmingen van Oost-Azië. Zonde, want deze veelzijdige stad heeft alles wat je van een stedentrip verlangt. Stranden, musea, vismarkten, culinaire hoogstandjes en een bruisend nachtleven. En niet alleen dat, het heeft ook wijken die je echt nergens anders ter wereld vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kleurrijke kunstenaarswijk het “Santorini van Busan”, dat iets weg heeft van een Latijns-Amerikaanse stad? Of een wijk die gebouwd is van Japanse grafstenen? Als dat je niet nieuwsgierig maakt, weten wij het ook niet meer.
Snel midden in de natuur
Voordat we die sensatie opzoeken, gaan we totaal de andere kant op: lopen door de mooie natuur die je rond Busan vindt. Het lastige aan grote steden is dat het vaak zo lang duurt voordat je de natuur in bent. Busan is daarin echter een uitzondering, want het barst hier van de mooie wandelingen die enorm makkelijk te bereiken zijn vanuit het hart van de stad. Toegegeven, ongerept is het niet; alle wandelpaden zijn aangelegd met beton. Takjes en bladeren worden zorgvuldig aan de kant geveegd door de plantsoenendienst. Mocht je dat niet erg – of juist prettig – vinden, dan is Busan absoluut jouw stad.
Een van de mooiste paden is bijvoorbeeld de kustwandeling van Igidae. Dit pad kronkelt vanaf het Yongo Star Park zuidwaarts langs ruige kliffen. Hier kijk je vanaf houten luchtbruggen neer op het schuim van de oceaan dat wordt gecreëerd door op de kliffen klappende golven. Aan het einde word je getrakteerd met de Oryukdo luchtbrug, een brug naar een van de omliggende eilanden voor de kust van Busan. Deze wandelroute is een van de meestbezochte wandelpaden van Busan, dus verwacht niet dat je hier als een Remi alleen op de wereld rond kan lopen.
Heb je de smaak te pakken? Dan zijn er nog veel meer wandelpaden voor je om te verkennen. Wandel bijvoorbeeld naar de Seokbulsatempel, gelegen in de heuvels ten noordoosten van de stad. Het startpunt is het station Mandeok-dong, binnen ruim een halfuur te bereiken vanaf het centraal station van Busan. Het is een mooie mix van alles wat je verwacht bij een wandeling in Zuid-Korea: weelderige cipresbossen, eeuwenoude tempels, uitzicht over de heuvels van Busan en een panoramisch uitkijkpunt over de stad.
Gamcheon: Van sloppenwijk naar het ‘Santorini van Busan’
Een stadswandeling die je zeker niet mag overslaan, is Gamcheon. In deze kleurrijke wijk mochten kunstenaars volledig losgaan. Alles is beschilderd en je vindt standbeelden uit bekende verhalen, zoals De Kleine Prins en de vos uit het wereldberoemde kinderboek van Antoine de Saint-Exupéry. Maar het dorp heeft er niet altijd zo mooi bijgelegen. In de jaren twintig en dertig was dit een gigantische sloppenwijk, genaamd Taegeukdo. Hoewel het in de jaren daarna steeds beter ging, kwam de wijk maar niet af van het slechte imago. Daarom zette de overheid in 2009 het kunstprogramma “Dromen over Machu Picchu” op om dit stuk stad van Busan op te fleuren. En met succes.
Je kan aan het begin van het dorp een stempelboekje bemachtigen met een plattegrond. Handig en leuk, want bij iedere bezienswaardigheid vind je een stempelhokje. Hier kan je afstempelen dat je er bent geweest. Het is best moeilijk om naar deze wijk te wandelen vanuit de stad, omdat het zo stijl is. Je kan daarom het beste met de metro naar Toseong Station. Stap uit bij ‘Exit 6’ en neem een van de volgende buslijnen: bus Saha 1-1, Seogu 2, of Seogu 2-2. Deze zetten je alle drie af voor de ingang van Gamcheon.
Lopen op grafstenen
Iets verder terug in de tijd vinden we de bouw van een best opmerkelijke wijk. Busan werd tijdens de Korea-oorlog (1950-1953) voor twee maanden aangemerkt als de hoofdstad van Zuid-Korea voordat de eervolle titel werd teruggegeven aan Seoul. Nog altijd vind je aanwijzingen naar die tijd. Het presidentiële paleis, bijvoorbeeld, nu onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit vind je niet ver van de wijk Ami-dong, ook wel Tombstone Cultural Village genoemd. Door de oorlog waren materialen schaars, maar de stroom vluchtelingen was enorm. Busan en Daegu zijn de enige steden die, tijdens het Zuid-Koreaanse dieptepunt van de oorlog, niet bezet zijn door Noord-Korea.
Om mensen toch onder te kunnen brengen, wordt de blik verlegd op de Japanse begraafplaats Ami-dong. Een goede verstandhouding met de Japanners hadden de Zuid-Koreanen niet dankzij de harde, koloniale overheersing tot 1945. Nadat de kolonisator was verjaagd, raakte de begraafplaats verlaten. Nood aan de man, en dus werden deze grafstenen de fundering van de wijk Ami-dong. Je kan de stenen met Japanse inscriptie nog altijd zien liggen in de traptreden en muren. Hoewel het eigenlijk natuurlijk nooit de bedoeling is om over graven te lopen, heb je hier geen keuze.
Busan van boven
Waar de stad misschien wel het meest bekend om staat, is de Haeundae Sky Capsule. Deze karakteristieke karretjes rijden op een spoor zo’n zeven á tien meter boven de grond tussen Mipo Station en Cheongsapo Station. Geweldige uitzichten over de stad en de oceaan gegarandeerd en de stations zijn makkelijk te bereiken. Eén nadeel: de tickets verkopen heel snel, dus reserveer lang voordat je gaat. Dat kan via de officiële website van Haeundae Blue Line Park. Het schijnt zo te zijn dat een ticket van Cheongsapo naar Mipo minder snel uitverkoopt dan andersom, al is dit station dan weer iets minder makkelijk bereikbaar dan Mipo. Beide hebben dus hun voor- en nadelen, maar wij zouden een ticket van Cheongsapo naar Mipo aanraden.
Zo zie je maar weer hoe veel Busan je te bieden heeft als reiziger. Nu zullen we zeker niet beweren dat je Seoul moet overslaan, integendeel. Maar wil je de Zuid-Koreaanse cultuur volledig beleven? Blijf dan niet in Seoul hangen, want Busan biedt je dan toch net iets meer dan de grote hoofdstad.
Meer Zuid-Koreaanse steden? Bezoek het zuidoostelijk gelegen Gyeongju waar je in een tijdmachine naar oude koninkrijken stapt.