Hoe onze buren hun eigen Koningsdag (niet) vieren
- Artikel
- 27 apr 2020
- 4 minuten leestijd
Nederland is niet het enige land dat Koningsdag viert en óók niet het enige land waar de plannen wegens het coronavirus zijn aangepast. Zo pakken onze buurlanden dat aan.
Koningsdag. Gewoonlijk pakken wij het wildst uit van alle nabije landen. Dit jaar moet de oud-Hollandse gezelligheid er helaas aan geloven. Een kijkje bij onze buren bewijst gelukkig dat die viering ook zonder oranjegekte en menig drankgebruik mogelijk is.
Die ene dag in het jaar waarop iedereen in Nederland zich iets Hollandser voelt dan normaal. Zelfs zij die zich niet per se met Nederland identificeren, trekken hun oranje hesjes aan om al lallend door de stad te struinen. Koningsdag, zo vinden wij, zet ons apart van andere landen: het is een “typisch Nederlands” feest. Maar dit jaar vieren we dezelfde Koningsdag als onze buurlanden: binnen. Hoe vieren onze buren de verjaardag van hun Willempies eigenlijk? En hoe gaat dat, nu het coronavirus de feestelijkheden genadeloos beperkt?
Luxemburg
Geen monarchie, maar wel het enige groothertogdom ter wereld. En toevallig lijkt het verjaardagsfeest van de groothertog van Luxemburg het meest op onze vertrouwde Koningsdag. Ongeacht de daadwerkelijke verjaardag van de Luxemburgse hertog, wordt deze elk jaar op 23 juni gevierd.
Zoals met onze Koningsnacht, begint de viering al een dag van tevoren. Om vier uur verzamelen mensen rond het paleis voor een plechtige wisseling van de wacht. ’s Avonds volgt er een fakkeltocht in de hoofdstad, waarna de straten en pleinen van Luxemburg worden omgetoverd tot gratis open-air festivalterrein. De afsluiter is een heuse vuurwerkshow.
De dag zelf is gevuld met plechtigheden, van een officiële ceremonie tot saluutschoten en een militaire parade. In kerken klinkt het Te Deum, een bijbelse hymne die stamt uit de vierde eeuw ná Christus. En familieleden van de groothertog wonen de ceremoniële feestelijkheden bij.
Hoewel het nog even duurt, is ook in Luxemburg besloten dit nationale feest niet door te laten gaan.
Denemarken
We trekken door Duitsland (dat geen koningshuis heeft) naar Denemarken, waar de verjaardag van koningin Margrethe feestelijk wordt gevierd. Stipt om 12.00 uur op 16 april openen de deuren van het paleis in Kopenhagen. Hier zwaait de koninklijke familie het volk toe. Zodra de Deense koningin haar hand opsteekt, klinkt vanuit het publiek negenmaal “hoera!”.
Koningin Margrethe’s tachtigste verjaring viel dit jaar middenin de crisis. Ter viering stuurden de vorsten van omliggende landen, zo ook onze Wimlex, een felicitatiecompilatie die wel heel aandoenlijk was. En het volk zong massaal een balkonballade met de Deense versie van ‘Happy Birthday’ voor haar.
Zweden
Op 30 april verzamelen duizenden Zweden zich rondom het paleis in Stockholm. Blauwgele vlaggetjes, bloemen en cadeautjes in de hand. Om 12.00 uur klinken de saluutschoten. Zodra de koning, Carl XVI Gustaf, naar buiten loopt, klinkt ook hier massaal “hoera!”. Het volkslied wordt afgespeeld en kinderen overhandigen de cadeaus.
Iedereen is welkom om het felicitatieregister te tekenen. Door het hele land zijn er feestelijke activiteiten voor jong en oud, ter ere van de koning. Maar met de aanwezigheid van het coronavirus, zal dat dit jaar anders zijn. Gelukkig is het sinds een paar jaar mogelijk om de koning te feliciteren via Facebook. Zo zit Carl XVI Gustaf dit jaar toch niet helemaal zonder feestelijkheid.
Engeland
Het mag geen verrassing zijn dat Her Majesty the Queen het allemaal iets anders aanpakt. Queen Elizabeth II viert niet één, maar tweemaal haar verjaardag. Op 12 april is zij echt jarig en op deze dag viert zij, geheel privé, haar partij met vrienden en familieleden. Het enige dat op deze dag verraadt dat de koningin jarig is, zijn de saluutschoten.
Maar op een zaterdag rond 10 juni mogen ook de Britten meedoen met de feestvreugde. Deze dag is er een parade door de straten van Londen en volgt er een trooping the colour. Dit is een ceremonie die al 260 jaar lang de verjaardag van de Britse soeverein markeert. Duizenden soldaten, honderden paarden en nog meer muzikanten lopen in een militaire optocht vanaf Buckingham Palace. De ster van de show is de koninklijke luchtmacht die ter ere van de koningin overvliegt.
Hare Majesteit heeft haar eigen partij, al dan niet wat kleiner, gelukkig nog kunnen vieren. Momenteel zijn ze hard op zoek om de nationale fuif op aangepaste wijze toch door te kunnen voeren.
Al ontroerd door de Deense balkon-opvoering van 'Happy Birthday'? Deze quarantaine balkon-concerten zijn even hartverwarmend.