Chand Baori: de mooiste waterput ter wereld
- Artikel
- 16 feb 2023
- 3 minuten leestijd
Het lijkt een prachtige tempel in Noord-India, maar het indrukwekkende bouwwerk heeft een praktische functie: het is een waterput. De symmetrische architectuur, 3500 traptreden en tempel maken de Chand Baori een bezoek waard om in de schroeiende zomer te ontsnappen aan de hitte.
Waternood
Noord-India kampt met een groot waterprobleem. Aan de rand van de Thar-woestijn stijgt de temperatuur in de zomer regelmatig tot boven de veertig graden. En ondanks dat het regenseizoen het gebied van enorme hoeveelheden water voorziet, verdwijnt dat water bijna onmiddellijk weer omdat de slibachtige grond geen water kan vasthouden. Kortom, er was een oplossing nodig om drinkwater te behouden. Gelukkig kwamen inwoners al in de tiende eeuw met een baanbrekend idee: een stepwell. Wacht, wat? Een letterlijke trapput, waar het water bereikt kan worden via een reeks trappen. Het water onderaan deze trappen wordt ook wel baori genoemd. Vandaar de naam van deze indrukwekkende trapput: Chand Baori.
1000 traptreden
Maar wat is het nut van al die trappen dan? Hoe hoog of laag het water ook staat, het is hierdoor altijd mogelijk het water te bereiken en aan drinkwater te komen in droge tijden. Vanaf drie kanten kan je het waterreservoir bereiken. Daarvoor moet je in de zomer wel eerst zo’n twintig meter, of dertien verdiepingen, afdalen. Dat betekent ongeveer duizend traptreden beklimmen voordat je bij de put bent. Én niet onbelangrijk: daarna moet je bepakt en wel weer naar boven. De reden dat deze trappen in zo’n mooi geometrisch patroon zijn aangelegd? Meer mensen hebben op deze manier tegelijkertijd toegang tot de put. Leuke bijkomstigheid: van een afstand zien de trappen eruit als een optische illusie.
Meer dan functioneel
De trapput zelf is een constructie van zo’n elfhonderd jaar oud, gewijd aan de godin van vreugde en geluk: Harshat Mata. Maar deze baori heeft meer dan alleen een functie als waterreservoir in droge tijden. Het is een ontmoetingsplaats voor inwoners om de koelte op te zoeken. Het kan namelijk tot wel vijf tot zes graden koeler zijn aan onderkant van de trapput dan op het oppervlak. Dé perfecte plek om aan de hitte van de Indiase zomer te ontsnappen dus. In het verleden werd de Chand Baori niet alleen gebruikt als waterreservoir, maar ook als rituele badplaats, voorafgaand aan een bezoek van de tempel die ernaast ligt.
Filmlocatie
En dat de Chand Baori meer was dan alleen een waterput, is ook te zien in de afwerking. Het is niet alleen de oudste trapput ter wereld, maar het bouwwerk puilt ook uit van de indrukwekkende details, sculpturen en pilaren. Toch is het nu vooral een plek van samenkomen, want door onhygiënische omstandigheden wordt de trapput tegenwoordig niet meer gebruikt als waterreservoir. Maar of de plek verlaten is? Zeker niet. Vanwege de indrukwekkende architectuur en verkoelende functie is de plek immens populair bij reizigers en de bevolking. Ook wordt de Chand Baori gebruikt als filmset. Behalve bekende Bollywoodfilms zoals Paheli (2005) en Bhool Bhulaiya (2007), heb jij deze baori misschien ook gespot in The Dark Knight Rises uit 2012. Want zeg nou zelf, deze geometrische architectuur is en blijft een spectaculair aanzicht.
Ook in Europa aan de hitte ontsnappen? Check hier dit ondergrondse pretpark!