CO2-compensatie: klimaatbewust op reis
- Artikel
- 29 aug 2021
- 4 minuten leestijd
Het lijkt makkelijk: je betaalt een paar tientjes extra en je retourvlucht is gecompenseerd. Maar CO2-compensatie is veranderd in een markt waar het milieu niet altijd meer op de eerste plek staat. Hoe zorg je dat jouw compensatie wél het beloofde effect heeft?
Meer dan vliegen
CO2-compensatie kennen we allemaal als de extra optie bij het boeken van je vlucht. Maar ook als je niet vliegt, stoot je op reis gewoonlijk een stuk meer uit dan thuis. Onder andere auto- of busritten, hotelovernachtingen en bijvoorbeeld de maaltijden die je eet tikken behoorlijk aan in je ecologische voetprint.
Uit handen
De meest toegankelijke manier van compenseren is een organisatie betalen die de compensatie voor jou in rekening neemt. De bedrijven waar jouw geld naartoe gaat planten bijvoorbeeld bomen in Brazilië of faciliteren energiezuinige kooktoestellen in delen van Afrika. Zo maken deze bedrijven jouw reis klimaatbewust.
Niet zo makkelijk
Maar hoe berekenen bedrijven bijvoorbeeld hoeveel bomen er nodig zijn voor je vlucht? CO2 is niet het enige vervuilende uitstootgas dat meedraagt aan de opwarming van de aarde. Ook stikstof en methaan vormen een bedreiging voor het klimaat. Hoe weet je of deze stoffen wel worden meegenomen in de compensatie? En als je meer wil compenseren dan alleen je vlucht, wordt de berekening nog lastiger. Want hoe achterhaal je bijvoorbeeld hoeveel uitstoot jouw hotelovernachting kost?
Bewustwording
Een simpele zoektocht brengt je tegenwoordig gelukkig bij honderden verschillende rekenhulpen die gratis jouw uitstoot berekenen. Voor vluchten, maar ook voor alle andere vervoerswijzen en activiteiten in je dagelijks leven. Pas als je je bewust bent van je uitstoot, weet je wat je kan compenseren.
Zorgvuldige keuze
Niet alleen de CO2-compensatie zelf is waardevol. Projecten creëren vaak ook werkgelegenheid en bevorderen de economische situatie in gebieden waar ze worden uitgevoerd. Extra aandacht besteden aan de keuze voor welk project je wil steunen is dus belangrijk.
Gelukkig bestaat er hulp in het maken van deze keuze. Milieu Centraal is een stichting die mensen bewust maakt van energieverbruik en milieu. Deze organisatie deed een keurmerkentest. Hieruit bleek dat Fairtrade Climate Standard, KCS Klimaatcompensatie en Gold Standard Klimaatcompensatie de meest betrouwbare organisaties zijn.
Effectief en volledig
Denk bij het maken van een keuze altijd extra goed na over de effectiviteit van het project. Bij het planten van bomen is het bijvoorbeeld goed om te controleren of de CO2-reductie wel permanent is. Wanneer een boom sterft of verbrandt, komt de opgeslagen CO2 namelijk weer vrij. Controleer dan ook of het project gekapte bomen weer vervangt.
Daarnaast is het altijd beter om te kiezen voor projecten die zonder klimaatcompensatie nooit zouden hebben bestaan. Dit soort ondernemingen hebben jouw geld harder nodig dan bijvoorbeeld windmolenparken. Die worden namelijk ook zonder jouw steun aangelegd, omdat windenergie op meerdere vlakken rendabel is.
Niet besparen
We houden allemaal van een aanbieding. En in het tijdperk van voordeelvluchten en vakantiedeals zijn we snel geneigd de allergoedkoopste optie te kiezen. Maar besparen op je klimaatcompensatie werkt vaak averechts.
Goedkope compensatie betekent vaak namelijk onvolledige compensatie. Dergelijke maatschappijen focussen dan alleen op de CO2-uitstoot en nemen bijvoorbeeld stikstof en methaan niet mee in hun berekening. Ook negeren ze vaker andere belangrijke factoren die invloed hebben op hoe schadelijk een onderneming is, zoals de vlieghoogte.
Meer betalen voor je compensatie is in de meeste gevallen dus echt beter. Klinkt de compensatie-aanbieding te goed en goedkoop om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Doe dus goed onderzoek, zorg dat je volledig achter het compensatieproject staat en precies weet waar jouw euro's heen gaan. Dan is iets meer uitgeven ook niet zo erg.
Minder uitstoot is minder compenseren. Verdiep je in onze groene reistips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.