Karaoke: hoe is dat eigenlijk ontstaan?
- Artikel
- 23 sep 2018
- 3 minuten leestijd
Once upon a time in Osaka...
Karaoke: voor sommigen een combinatie van foute muziek, vloedgolven van schaamte en drank om deze golven te kunnen bedwingen. Ook wel 'chantagemateriaal' genoemd. En toch houden we er massaal van! Maar hoe is dit booming fenomeen ooit ontstaan?
Iedereen is wel eens schuldig geweest aan een potje karaoke. Maar waar staat het woord eigenlijk voor? 'Kara' is het Japanse woord voor 'leeg'. En 'oke' is een afkorting van 'okesutura', dat 'orkest' betekent. Maar men omschrijft 't ook als een plezierige activiteit die voortkomt uit verveling. Uh, verveling? Ja, zo is 't ooit begonnen! In de beginjaren was karaoke namelijk niet de hoofdactiviteit. Het (on)gegeneerd meeblèrren van liedjes werd destijds gezien als een bij-ding, een activiteit om de tijd te doden tijdens het bestellen van drankjes.
Oké. Duik terug naar de jaren '70. Want in dat jaar werd de allereerste karaoke machine gebouwd. Het briljante idee kwam van de Japanse muzikant Daisuke Inoue. Inoue had zijn eigen bar, waarbij hij zingende zakenmannen instrumentaal ondersteunde. Een van deze zakenmannen had een zakelijke afspraak in een andere stad. De man wist dat 'ie die avond zou moeten zingen in het bijzijn van zijn zakelijke partners. Want zoals gezegd, ging karaoke in deze jaren gepaard met flink wat gezuip. Inoue's instrumentale muziek zou 'm daarbij het beste ondersteunen, vond hij. Dus wat deed Inoue? Hij nam een aantal nummers voor 'm op. En BAM! Het zaadje voor 'karaoke' was geplant.
Nadat de zakenman meerdere keren om zijn instrumentale muziek vroeg, kwam Inoue met 't idee voor de
Juke 8
. De Juke 8 was een machine met een microfoon, speaker en versterker, waarbij mensen zelf de muziek konden uitkiezen. Een vriend van zijn bandgenoot bouwde 't giga-ding, waar 2 maanden voor nodig waren. Et voilà: de eerste karaoke machine was geboren! Sinds de bouw van de eerste Juke 8 dook de karaoke machine overal op: in hotels, restaurants en barretjes.
Osaka
wordt als de geboortestad gezien, waarna
Tokyo
ook werd aangestoken. In de jaren '80 kwamen hier de eerste privé karaoke-ruimtes op, waar vrienden en collega's bijeenkwamen om zich met de microfoon uit te leven. En dat betekende een revolutie in de geschiedenis van karaoke. Karaoke was namelijk niet meer onderdanig aan 't bestellen van drank. Nee, karaoke was nu de hoofdactiviteit! Drank bestellen deed je maar tussen de liedjes door...
En dit was slechts 't begin van de wereldwijde verovering. Vanuit daar trok 't fenomeen namelijk de hele planeet over... Waar we nu staan? Het volstaat om te zeggen dat er zoiets bestaat als de jaarlijkse Karaoke World Championships. Dat zegt genoeg.
Nog meer Japanse cultuur op je beeldscherm? Dan wil je dit verplichte kijkvoer zien!