Dromen van een rondtoerend bestaan: zó word je digital nomad
- Artikel
- 27 sep 2022
- 6 minuten leestijd
Digital nomad ‘worden’. Het klinkt eenvoudig en aantrekkelijk, maar is het dat ook? Want hoe word je dat nou precies? En voor wie is dit nomadische bestaan weggelegd?
Een digital nomad. De term vliegt wellicht wel eens op je beeldscherm voorbij, maar wat is dat nou precies? Lang verhaal kort: het is iemand die het dagelijkse werk waar dan ook ter wereld kan doen. Je bent dan voor je werk dus niet afhankelijk van een locatie, zoals een kantoor, winkel of fabriek.
Het meest ideale beeld dat we hebben van zo’n wereldzwerver mét internetverbinding? Dat diegene vanaf de laptop werkt wanneer ‘ie daar zin in heeft. En dan het liefst op een handdoekje op een wit zandstrand of vanuit een hangmat naast een bloeiende wijngaard. Daarnaast reist de typische digitale nomade in een verbouwde camper of getransformeerde schoolbus rond en is diegene minimalistisch ingesteld.
Kortom, de dagelijkse routine zoals we die hier kennen is ver te zoeken. Alles draait om de vrijheid, het contact met de natuur en het avontuur in het grote onbekende. Herken je je in dit profiel? Lees dan vooral lekker verder.
Wie, wat, werk
Werken op afstand is meer dan alleen je laptop met je meebrengen. Je moet namelijk goed bedenken wat voor werk je locatieonafhankelijk kan doen en hoe je daarmee voldoende inkomsten in het laatje brengt om rond te kunnen komen. Dus wat wil je doen: jezelf als zzp’er beschikbaar stellen? De IT-wereld instappen? Of een bijbaan zoeken die je kan combineren met de leefstijl van een digital nomad? Werk hiervoor een stappenplan uit en zorg dat je netwerk groot genoeg is om dit te laten slagen.
Wat zijn andere opties om tijdens je trip geld op de broodplank te brengen? Daarvoor hoef je gelukkig geen werk te verzetten, want we zetten ze hier voor je op een rij.
Echt locatieonafhankelijk?
Aan het werk dat je gaat doen, komen ook enkele beperkingen en voorwaarden kijken. Zo heb je voor de meeste beroepen werkend internet nodig, vooral als je ze op afstand wil uitvoeren. En probeer dat maar eens te vinden in een of andere uithoek. Die streepjes gratis wifi – of soms zelfs überhaupt een telefonisch bereik – kan je dan wel vergeten.
Dat betekent dat je al snel in de buurt moet zitten van een hip internetcafé of een andere vorm van bewoonde wereld. Je merkt het al wel: helemaal locatieonafhankelijk zijn is lastig. Denk daarom ook na over bijvoorbeeld een lokale simkaart, een smartphone-abonnement met veel MB’s of het aanschaffen van mifi.
Hè, wat, mifi?! Ja. Mobile wifi. Dit kleine apparaatje kan je vergelijken met de router die thuis in de meterkast hangt. Het enige verschil? Deze kan je het overal mee naartoe nemen. Hierdoor kan je op elke gewenste locatie een wifinetwerk opzetten, zolang er maar telefoonsignaal is. Handig, toch?
Spaarcentjes
Voor je zorgeloos alles achter je laat, is het wellicht goed om na te denken over wat voor financiële buffer je nodigt hebt. Het is natuurlijk altijd de vraag of je snel genoeg inkomsten vergaard van je werk op afstand. Stel daarom een budget samen en bereken hoelang je daarvan in het gewenste land of werelddeel kan wonen.
Daarnaast helpt het om je vaste lasten in Nederland zo snel mogelijk te verminderen. Zeg daar al je abonnementen op, zeg je huurwoning op of verhuur je koopwoning en betaal ook eventuele schulden af.
In beweging of honkvast?
Digital nomad zijn betekent niet dat je continu de hele wereld over reist. Want je kan het ook juist rustig aandoen en soms anderhalve maand op een plek verblijven voor je naar de volgende gaat. Of zelfs langer als je dat wil, want die vrijheid heb je. Een extra voordeel is dat je met dat langzaam reizen meer van de cultuur en de mensen op een plek meekrijgt.
Misschien denk je: ‘Kan ik dan geen digitale nomade in Nederland zijn?’ Veel werkende reizigers stellen van niet. Dit heeft te maken met het ‘op afstand’-aspect die de term digital nomad met zich meebrengt. Want op afstand ontmoet je nieuwe mensen en culturen, beleef je nieuwe avonturen en stap je ook wat vaker uit je comfortzone. Maar feitelijk gezien kan je het ook in Nederland zijn: er zijn immers geen vaste spelregels voor het zijn van een digital nomad.
Aan wat voor plekken je dan moet denken? Hier lees je de tien topbestemmingen uit 2022 voor mensen die op afstand willen werken.
Dichtbij, ver weg
Is het je ook echt waard om je luxeleventje achter je te laten, met alles wat daarbij hoort? Want zoals dat overal ter wereld geldt, is het niet alleen maar leuk en aardig en zullen er ook moeilijke momenten voorbijkomen. En op die momenten wens je wellicht dat je vrienden en familie dicht bij je zijn. Daarom moet je je goed bedenken of de vrijheid die deze leefstijl biedt, opweegt tegen de afstand en eenzaamheid die het soms oplevert.
Stel jezelf daarom voor je dit leven idealiseert en de knoop doorhakt de volgende vraag: “Waarom wil ik eigenlijk digital nomad worden?” Is het omdat je vooral van werk wilt veranderen of dat je vooral van locatie wilt veranderen? Als je geen antwoord weet op de vraag, is het wellicht de moeite waard om nog even je huur door te betalen.
Met deze topbestemmingen maak je tijdens een videovergadering al je collega’s jaloers.