• Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Wenen: een stad van geschiedenis én toekomst
    Terug naar 3 op Reis

    Dit merkwaardige ‘starende’ gerecht eten ze in Cornwall

    • Artikel
    • 20 dec 2018
    • 2 minuten leestijd

    Goor of geniaal?

    Deze zogenaamde Britse stargazy pie is niet zomaar een pasteitje. Achter deze vissenkoppen die naar de sterrenhemel staren, schuilt namelijk een sterk verhaal. 

    De Britse keuken staat vooral bekend om hun goedgevulde pasteitjes. En het vissersdorp Mousehole in Cornwall blijft niet achter. Een van de lokale specialiteiten is namelijk een vissenpastei genaamd:  stargazy pie . Dit gerecht werd oorspronkelijk gemaakt met zeven (!) verschillende vissoorten. Maar tegenwoordig is het vooral van belang dat er sardines in het pasteitje zitten.

    De andere ingrediënten van het pasteitje zijn eieren, aardappels en gekookte eieren in een witte saus met zwarte peper en peterselie. En niet te vergeten: bovenop een krokante laag deeg waar de vissenkoppen en soms -staarten doorheen steken.  


    Maar dit markante maaltje is meer dan een ‘opvallend’ visgerecht. De  stargazy pie  wordt namelijk uitsluitend gegeten op 23 december in Mousehole. Want op deze datum wordt de heldhaftige vissersman Tom Bawcock in dit dorpje geëerd.


    Vele jaren geleden woedde er namelijk een strenge winter in Mousehole. De wind was toen zó sterk, dat het hele dorp in puin lag. De vissers durfden vanwege de heftige weersomstandigheden het water niet op, omdat ze vreesden voor hun leven. En aangezien vis hun grootste bron van voedsel was (én het was bijna kerst!), was de angst voor hongersnood groot. 




    mousehole

    Maar de dappere Engelsman Tom Bawcock liet zich niet uit het veld slaan en sprong op 23 december in de boot. Ondanks het extreme weer was hij wél in staat vis te vangen. En daarmee kon hij het hele dorp voeden. Volgens de legende zou deze hele vangst (van zeven verschillende vissoorten) vervolgens in een pasteitje zijn gegooid. Et voilà: de  starygazy pie  was geboren. 

    Honger gekregen? Bekijk ook: Dit is dé Frans-Canadese versie van een kapsalon!

    • cornwall
    • kerst
    • verenigd-koninkrijk
    • eten & drinken
    • europa
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Wenen: een stad van geschiedenis én toekomst

    Seatrekking: Zo doe je dat

    Op het autovrije Ilha de Boipeba komen zelfs de grootste druktemakers tot rust

    Isle of Mull: Het land van reuzen, geesten en andere Schotse legendes

    Achter de hoge toppen van de Alpen verschuilt zich een koninklijk Turijn

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord