Dit tropische Braziliaanse eiland is verboden voor mensen
- Artikel
- 29 dec 2018
- 2 minuten leestijd
Deze bestemming hoort in ieder geval níet in je reisplanning voor 2019.
Al bezig met reisplannen voor 2019? Zorg dan dat het Braziliaanse Ilha de Queimada Gran daar níet in voorkomt. Sterker nog: je mag het eiland niet eens betreden, al zou je willen. Waarom? Iets met 4000 dodelijke slangen…
Snake Island
“Eén slang per vierkante meter. Ga er niet heen. Gewoon niet.” Zo zou een gemiddelde reisgids van Ilha de Queimada Gran eruitzien. Dit
Braziliaanse
eiland voor de kust van São Paulo is beladen met krioelende slangen (ongeveer 4000!) en staat daarom bekend als Snake Island. En om het nog erger te maken – ja, dat kan – hebben we het over een zeer giftige slangsoort, namelijk de gouden lanspuntslang. Dit type slang komt alleen op Ilha de Queimada Gran voor en dat is maar beter ook. De gouden lanspuntslang beschikt namelijk over een extreem sterk gif, waardoor de huid om een slangenbeet smelt.
‘Op een onbewoond eiland’
En nu vraag je je natuurlijk af hoe dit leger aan slangen hier terechtkomt. Daar is een theorie voor bedacht. Toen het eiland duizenden jaren geleden ontstond door de verhoogde zeespiegel, werden de slangen op het eiland gesepareerd van andere dieren. Aangezien er geen andere roofdieren op de loer lagen, konden de slangen zich in een rap tempo voortplanten. Hoe de reptielen kunnen overleven? Ze voeden zich aan trekvogels die het eiland als rustpunt gebruiken!
Uitzonderingen
Al zou je genoeg daredevil genen hebben om dit eiland te willen bezoeken; van de Braziliaanse overheid mag je geen stap op Snake Island zetten. Tenzij je onderdeel bent van het Braziliaanse leger. Zij maken een jaarlijkse stop om de vuurtoren te onderhouden, die sinds de jaren ’20 is geautomatiseerd. Ook wordt het eiland soms bezocht door biologen en onderzoekers die de slangen voor wetenschappelijke doeleinden bestuderen. Maar zolang je niet tot deze groepen behoort, moet je dit onbewoonde eiland lekker willen overslaan. Gelukkig heb je geen keus.
Bekijk ook Urbex: een fascinatie voor verlaten plekken!