Fanjingshan: de heilige plek die je móet bezoeken in 2019
- Artikel
- 27 dec 2018
- 4 minuten leestijd
Hiken is hier als klimmen door een zee van wolken.
Hiken wordt hier omschreven als ‘klimmen door een zee van wolken’. Het is dan ook een wonder dat deze beeldschone plek niet eerder op de Werelderfgoedlijst stond. Want Fanjingshan in China heeft ‘t allemaal: een enorme rijkdom aan natuur, zeldzame dieren én indrukwekkende tempels.
Alleen de méést bijzondere plekken
Je hebt er vast eerder over gehoord: de Werelderfgoedlijst. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is de organisatie die deze prestigieuze lijst samenstelt. Elk jaar worden tijdens een strenge selectie de nieuwste aanwinsten van over de hele wereld uitgeroepen. Hierbij is het belangrijk dat de plekken van ‘uitstekende universele waarde’ zijn. Op basis van een scherp eisenlijstje bepaalt de jury of bijvoorbeeld een specifieke berg, tempel of natuurreservaat hieraan voldoet. Het zijn dus vaak prachtige locaties of héle unieke plekken. Of allebei, natuurlijk. Denk maar aan de Taj Mahal in
India
, de Ankor Wat in
Cambodja
en de Machu Picchu in
Peru
.
En sinds 2018 heeft Fanjingshan dus ook een plekje op de Werelderfgoedlijst veroverd! Geheel terecht, als je ’t ons vraagt.
Fanjingshan: een heilige plek
Diep in de Chinese provincie Guizhou ligt de Fanjingshan. Deze maakt deel uit van het Wuling-gebergte en is met 2.570 meter de hoogste berg in dit gebied. Voor Boeddhisten is deze plek al járen een heilige plek. Eeuwen geleden werden hier namelijk tijdens de Ming-dynastie 48 tempels gebouwd. Hoewel de meeste tempels inmiddels zijn verwoest, zijn de overgebleven bouwwerken nog steeds een belangrijke heilige plek voor Boeddhisten van over de hele wereld.
Er staan zelfs een aantal tempels óp de bergtoppen. Eén van de hoogste toppen op de Fanjing is de ‘Gouden Top’. Deze spitse heuvel gaat kaarsrecht de lucht in en is onwijs pittig om te beklimmen. Ontzettend indrukwekkend dus, dat hier twee Boeddhistisch bouwwerken bovenop staan.
Een ander hoogtepunt van de Fanjingshan is de Mushroom Stone. Zoals de naam al zegt, heeft deze unieke steenformatie inderdaad wel iets weg van een paddenstoel. Een enorme rots balanceert hier namelijk keurig op een grote stenen pilaar.
De genetische database van China
Maar de rijke biodiversiteit is misschien wel de belángrijkste reden dat Fanjingshan op de werelderfgoedlijst staat. Het geïsoleerde Wuling-gebergte staat bekend als ‘genetische database’ van China. Je vindt hier namelijk allerlei unieke plant- en diersoorten. Feitje: maar liefst 95% van de bergen is hier bedekt met bos!
De Fanjingshan is ook het thuis van een aantal bedreigde diersoorten. Eén van deze dieren is de stompneusaap. Van deze aapjes zijn er over de hele wereld nog maar 750! Dankzij de dikke vacht kan de stompneusaap in de ijskoude temperaturen van ’t berggebied overleven.
Goed om te weten
Enthousiast geworden om naar de Fanjingshan in China af te reizen? Dan is de beste tijd om te gaan in april t/m oktober. Vanuit de provincie Guizhou in Tongren gaan elke dag shuttlebussen naar het gebergte. Om daadwerkelijk de top van de Fanjing te bereiken, moet je in goede conditie zijn. Het kost je namelijk zo’n vier uur om de berg te beklimmen! Denk er daarnaast aan dat je wandelschoenen met goede grip hebt en een regenjas meeneemt. Het kan hier namelijk onwijs veel regenen. Maar als je eenmaal die top hebt bereikt... heb je uitzicht op een prachtige (nieuwe!) UNESCO Werelderfgoedplaats.
Bekijk ook: Dit land telt de meeste werelderfgoedplekken ter wereld!