Frans-Guyana: Zuid-Amerika in een Europees jasje
- Artikel
- 19 apr 2024
- 5 minuten leestijd
Tropen in de Europese Unie? Jazeker, Zuid-Amerika heeft een stukje Europa in zich: Frans-Guyana. Dit Franse departement is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. En wat kan je hier zoal doen? Wij zochten het voor je uit.
Cayenne
Cayenne is de kleine en rustige hoofdstad van Frans-Guyana. Het is gemakkelijk te bezoeken en de eerste bestemming van je reis door dit departement, aangezien je vliegtuig hier landt. In de stad kan je kijken naar de koloniale huizen en een bezoek brengen aan de markt, die drie keer per week wordt gehouden. Ondanks dat je je in Frankrijk en Zuid-Amerika bevindt, heeft de stad veel Afrikaanse invloeden. Tijdens het koloniale tijdperk kwamen hier namelijk veel tot slaaf gemaakten aan in schepen. Of het nu de huizen, de markten of de straten zijn: alles is een mix van Franse en Afrikaanse invloeden. De mix tussen Franse en Afrikaanse zie je overal terug: op de markten, in de huizen en in de cultuur.
Elk jaar tussen Epifanie, in januari, en Aswoensdag, in februari of maart, wordt hier uitgebreid carnaval gevierd. In Frans-Guyana vind je de langste carnavalsviering ter wereld. Vooral in de hoofdstad wordt er flink gefeest, maar ook de inwoners van steden als Kourou en Saint-Laurent weten een aardig feestje te bouwen. De straten worden gevuld met vrolijke kleding, muziek en dans tijdens optochten. Iets echt unieks zijn de Touloulous. Elke zaterdag tijdens de carnavalsperiode er feesten georganiseerd in verschillende clubs en bars. Hierbij verkleden vrouwen zich volledig, zodat geen enkel stukje huid herkenbaar is. Vervolgens gaan de gemaskerde feestkoningen de dansvloer op en mogen ze mannen kiezen om mee te dansen. De mannen mogen niet weigeren. De Touloulous zijn zo goed verkleed dat zelfs hun Partners ze niet herkennen wanneer ze samen dansen.
Brutale aapjes
Îlet de la Mère is een eiland vlak bij de kust van Frans-Guyana, niet ver van Cayenne. Het eiland is een paradijs voor dierenliefhebbers, vooral vanwege de loslopende apen die het hele eiland hebben overgenomen. Jarenlang werden hier doodshoofdaapjes gebruikt voor testen van medicijnen. In 2000 werd het een beschermd gebied en in 2007 werd het eiland opengesteld voor het publiek. De apen zijn nu helemaal los en absoluut niet mensenschuw. Er is een pad aangemaakt voor bezoekers, om de belangrijke plekken van het eilandje te zien. Maar je komt natuurlijk voor de brutale aapjes. Let wel op je zakken, het kunnen boefjes zijn.
Prison Islands
Maar dit is niet het eiland waar de meeste reizigers op af komen. We gaan van doodshoofdaapjes naar het beruchte Duivelseiland, gezellig. Dit eiland is onderdeel van de Îles du Salut eilandengroep, waar tot 1938 gevangenen in zware omstandigheden leefden. Hier zat de Franse crimineel Henri Charrière vast, Vanwaar hij later, naar eigen zeggen als eerste en laatste, van wist te ontsnappen. Hij schreef het boek Papillon, waardoor de eilanden wereldberoemd werden. Een trekpleister voor boekliefhebbers dus. Het Duivelseiland zelf kan niet bezocht worden, de Franse staat heeft besloten dat het bewaard moet blijven zoals het is achtergelaten. Maar op de andere eilanden is het mogelijk om een tour te krijgen, en ook daar wandel je door gebouwen waar ooit gevangenen vastzaten. Het Duivelseiland ligt niet ver van de andere eilanden vandaan. Het zicht op dit eiland en het idee dat hier ooit de beroemdste boeven zaten opgesloten, maakt de plek al grimmig genoeg.
Meer over Papillon en zijn ontsnapping van de duivelseilanden? Lees hier meer.
Een stukje Laos in Zuid-Amerika
Op de markt in Cayenne zou je mensen kunnen tegenkomen van Aziatische afkomst: het Hmong volk. Wat doen zij helemaal in Zuid-Amerika? Tijdens de eerste Indochinese Oorlog vocht een deel van deze groep mee naast het Franse leger. Het zicht op dit eiland en het idee dat hier ooit de beroemdste boeven zaten opgesloten, maakt de plek al grimmig genoeg. Een klein deel, zo’n duizend mensen, kon terecht in Frans-Guyana. Het klimaat hier verschilde niet veel van wat ze gewend waren, waardoor ze hun kwaliteiten als boeren nog altijd konden uitoefenen. Nu wonen ze in het dorp Cacao en zijn ze de grootste producent van het groente en fruit dat in het departement wordt gegeten. En dat met maar twee procent van de bevolking. Een bezoek aan dit bijzondere dorp is mogelijk, maar daarvoor moet je diep in de jungle terecht. En alleen al een authentieke Hmong-soep in de Zuid-Amerikaanse jungle, maakt zo’n ervaring onmisbaar.
Raketten in de jungle
De Hmong gemeenschap is misschien niet eens het bijzonderste wat je kan tegenkomen in de Frans-Guyaanse jungle. Met een beetje geluk kan je namelijk ook raketten zien. Ja, dat lees je goed. Het Guyana Space Centre(Centre Spatial Guyanais) ligt in Kourou en is een lanceerbasis van ESA (European Space Agency). De ligging van de raketbasis is strategisch vanwege zijn ligging dicht bij de evenaar, wat gunstig is voor lanceringen vanwege de extra snelheid die kan worden verkregen van de aardrotatie. Het allervetste? Er worden rondleidingen door het centrum en de raketbasis aangeboden. Een kijkje achter de schermen, met de mogelijkheid om met experts te spreken. Niet alleen voor technologienerds heel leuk, maar voor iedereen heel gaaf.
Een reis naar de Franse tropen
Ondanks de enorme jungle, die meer dan negentig procent van het departement bekleed, biedt Frans-Guyana een diverse reis. Ook het ongerepte oerwoud, carnavals en raketlanceringen meemaken? Dat is vrij makkelijk. Zonder visum, met een ID-kaart en je euro’s op zak voelt het bijna alsof je niet ver van huis bent, maar het is toch meer dan twaalf uur vliegen vanuit Nederland. Maar dan heb je ook wat.
Reis naar Frans-Guyana combineren met een reis naar buurland Suriname? Lees hier waarom Suriname ook een bezoek waard is.