Hé ciderdrinkers: Wisten jullie dit al?
- Artikel
- 14 apr 2018
- 3 minuten leestijd
Iets met 600 miljoen liter cider zuipen…
In het buitenland is cider een goeie vervanger van bier of wijn, maar wij Nederlanders lijken nog niet helemaal overtuigd. We zien de zomerse dorstlesser vaak als mierzoet limonadedrankje, terwijl de Engelsen hun keel juist met een droge variant smeren. Dus: ga deze zomer de grens over en leer cider op een andere manier kennen…
Oké. Even kort: het produceren van cider is een hele klus. Na het plukken van bijvoorbeeld appels, moeten deze narijpen op een koele en droge plek. Vervolgens worden ze tot pap vermalen en in vaten opgeslagen voor gisting. Wanneer het zetmeel (granen, gerst en tarwe) is omgezet in suikers kan je de cider drinken! En dat gaat er in ieder land verschillend aan toe…
Spanje
De Spaanse
sidra
is een belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur. Het land heeft zelfs een eigen festival: het
Natural Cider Festival
. De Spaanse manier van inschenken maakt de
sidra
bijzonder. De Spanjaarden schenken de cider namelijk vanaf één meter hoogte in een glas. Waarom ze dit doen? De smaak wordt hierdoor beter, omdat er zuurstof bijkomt. De techniek wordt
escansiar
genoemd en Chris heeft ‘m al aardig onder de knie…
Verenigd Koninkrijk
Het woord
sidra
klinkt als een natuurlijk Spaans woord, maar de Engelsen hebben het woord in het leven geroepen. En dat is niet voor niets. De Britten zijn namelijk de meest fanatieke ciderdrinkers ter wereld. Jaarlijks drinken zij zo’n 600 (!) miljoen liter weg. Het is hier traditie om cider zonder ijs te drinken, zodat de smaak niet verwatert. Vooral in Zuid-Engeland is de drank populair: van
Cornwall
tot
Wales
. Het loon van de boerenloonwerkers schijnt hier vroeger te hebben bestaan uit vier pinten cider per dag!
Frankrijk
Waar de Engelsen zo’n 600 miljoen liter cider per jaar drinken, doen de Fransen het wat rustiger aan. ‘Slechts’ zo’n 64 miljoen liter cider gaat hier jaarlijks over de toonbank. En waar de Engelsen graag een droge variant drinken, zijn de Fransen meer weg van een fruitige en zoetige versie. Vooral in de Franse regio’s Bretagne en
Normandië
wordt de drank genuttigd. Je vindt hier namelijk veel lokale brouwerijen die zelf een boomgaard in hun tuin hebben. Een tip voor als je in deze regio bent: stap in de auto (of nog beter: ga fietsen) en volg de “Route du Cidre” in de Normandische streek Pays d’Auge.
Check ook zó drink je koffie in het buitenland!