Doorkruis het ongerepte landschap van Jordanië met de Jordan Trail
- Artikel
- 17 maa 2022
- 6 minuten leestijd
Ben jij een ervaren lange afstandswandelaar en niet bang om van het gebaande pad te wijken? Dan is de Jordan Trail echt iets voor jou. Deze oude karavaanroute strekt zich over Jordanië uit van noord tot zuid en brengt je langs de meest adembenemende plekken van het land.
Groene bossen, zandduinen, steile bergkloven en watervallen: de Jordan Trail heeft het allemaal. Het pad is 650 kilometer lang en in 2017 officieel geopend om het toerisme in het land te bevorderen. De route neemt je mee door de meest gevarieerde ecosystemen en landschappen. Voor de getrainde wandelfanaat is dit dus zeker de moeite waard.
Oude karavaanroute
De route, die door 52 dorpen en steden loopt, is opgedeeld in verschillende delen en start in de noordwestelijke plaats Umm Qais en eindigt in het zuiden in Aqaba. Het pad is onderdeel van een oude handelsroute uit de tijd van het Ottomaanse rijk, waarin goederen via karavanen vanuit Syrië naar Egypte en Saudi-Arabië werden gebracht.
Het groene Jordanië
Vanaf Umm Qais loop je eerst door graslanden en eikenbossen. Het noorden is dan ook het meest groene stuk van het land. Vergeet onderweg vooral niet goed om je heen te kijken. Langs een deel van de route duiken oude ruïnes van Dekapolis op: een gebied van tien Griekse steden uit de Romeinse tijd.
Stijgende temperaturen
Heb je een derde van het pad erop zitten? Dan begint zowel het landschap als het klimaat te veranderen. Grote kans dus dat je het hier wat warmer begint te krijgen. Maar aan die hitte denk je niet wanneer je langs de route in de verte de Dode Zee ziet liggen.
Net voor de helft van het Jordaanse Pieterpad, word je nog even goed op de proef gesteld. Hier begeef je je namelijk in de Wadi Mujib vallei, een achthonderd meter diep dal waar je een flinke beklimming, gevolgd door een afdaling moet trotseren. Eenmaal voorbij de vallei loop je tegen het twaalfde-eeuwse Al-Karakkasteel aan, het grootste kruisvaarderkasteel uit de regio.
Prachtig Petra
Misschien wel het meest spectaculaire deel van de Jordan Trail is de historische stad Petra. Hier vind je onder andere de uit steen gehouwen graftombe Al Khazneh: hét ansichtkaartplaatje van Jordanië. Ook al is Petra een toeristische trekpleister, loop er vooral even rond om de schoonheid van een van de zeven wereldwonderen in je op te nemen. Voordat je de stad kan betreden moet je wel nog even een entreekaartje kopen. Met de opbrengst worden de eeuwenoude monumenten in stand te houden.
Buitenaardse zandduinen
Na Petra vervolg je de weg en laat je de drukte achter je. Op naar de woeste zandduinen van de Wadi Rumwoestijn. In dit gebied, dat doet denken aan een maandlandschap, ligt niet alleen héél veel zand, er staan ook reusachtige rotspartijen en bergen. Niet zo gek dus dat de sciencefictionfilm Dune, die zich afspeelt op een buitenaardse planeet, is opgenomen in deze woestijn. ’s Nachts verandert de lucht in een uitzinnig sterrenspektakel. Wil je hier optimaal van genieten? Kies er dan voor om er te kamperen. Zorg wel dat je op tijd je tent opzet, zodat je van de magistrale zonsondergang niets mist.
Wanneer je in de ochtend je wandelschoenen weer aantrekt, controleer deze dan goed op schorpioenen en slangen. Dat zou zomaar een onaangename verrassing kunnen zijn. In het hele gebied is er ook een grote kans dat je wilde honden of misschien wel hyena’s tegenkomt. Zorg er dus voor dat je altijd op het pad blijft en lees je in op de website van de Jordan Trail om goed voorbereid op pad te gaan.
Einde in zicht
Vervolg hierna de weg naar het Zuiden, richting het eindpunt Aqaba. Na het maken van deze lange tocht zijn de meeste wandelaars aardig uitgeput. Niets is dan lekkerder dan een koele duik te nemen in de Rode Zee, toch? Ben je nog niet uitgekeken op wat de Jordaanse natuur te bieden heeft? Dan kan je ook prachtig snorkelen of duiken in Aqaba.
Verdwalen zonder voorbereiding
Wil je de Jordan Trail bewandelen? Bedenk dan wel dat een goede voorbereiding vereist is. Omdat het pad door veel ongerepte bospaden, rotspartijen en zandheuvels loopt, is het lastig om op de juiste weg te blijven. De wandelmarkeringen zijn bijzonder slecht aangegeven en verdwaald raken is zeker geen uitzondering. Loop dan ook alleen met een GPS-tracker of ga op pad met een gids. Alle informatie die je nodig hebt voor het vinden van een gids of slaapplaats vind je op de officiële website van de Jordan Trail.
Overnachten met Arabische gastvrijheid
De echte avonturier overnacht onderweg in een tent. Vind je dat toch een beetje te spannend? Dan zijn er ook genoeg gastgezinnen te vinden. Hier kan je voor niet al te veel geld overnachten en krijg je gelijk de kans om van de Arabische gastvrijheid en de heerlijke Jordaanse keuken te proeven. Deze homestays zijn heel gebruikelijk in Jordanië en te vinden op de website van de Jordan Trail. Omdat er onderweg weinig hotels te vinden zijn, is de keus snel gemaakt. Toch liever kamperen? Check dan even goed op welke plekken dat mag. Op een boete voor wildkamperen zit natuurlijk niemand te wachten.
Eten en drinken
Ook eten en drinken vind je niet overal op de route. Plan van tevoren dus goed in waar je water en voedsel inslaat. Veel water drinken is belangrijk, aangezien het in Jordanië aardig heet kan worden en je je tijdens de wandeling behoorlijk in het zweet werkt. Sommige GPS-trackers geven aan waar je natuurlijke waterbronnen kan vinden, maar je kan ook gebruik maken van waterleveranciers gedurende de tocht. Regel dit vooraf om te voorkomen dat je straks ergens uitgedroogd in de woestijn zit.
Overnacht je bij een van de homestays? Dan krijg je waarschijnlijk een heleboel mezze’s voorgeschoteld. Deze verschillende, kleine gerechten deel je met je gezelschap en bevatten vooral veel citroensap, knoflook, olijfolie en verse kruiden. Denk bijvoorbeeld aan hummus, tabbouleh en baba ghanoush.
Vervoer
Een vlucht van Amsterdam naar Jordanië duurt ongeveer vijf uur en na twee uur rijden vanaf de hoofdstad, sta je al in Umm Qais: de start van de Jordan Trail. De rest van de trail loop je natuurlijk. Heb je net als Jennifer niet de tijd om het hele pad te wandelen? Dan kan je ook de auto pakken en een paar delen overslaan. Zo kan je wel de Jordan Trail lopen, maar ben je geen vijf weken onderweg. Wel zo makkelijk!
Goed om te weten
Beste tijd: Maart tot en met juni
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Jordaanse dinar
Taal: Arabisch
Kraanwater: Niet drinkbaar
Betoverd door de indrukwekkende Jordaanse cultuur? Achter wereldwonder Petra schuilt een uniek verhaal.