Skivakantie geannuleerd? Tover je witte kerst om tot een groene met deze duurzame tips
- Artikel
- 17 dec 2020
- 4 minuten leestijd
December: de maand waarin we massaal een kerstboom halen, het huis van top tot teen verlichten en versieren met ornamenten. Maar ook de maand waarin velen de regenachtige Nederlandse kerst ontvluchten en een après-ski in Oostenrijk bezoeken of een kerstvakantie naar Lapland boeken. Nu we genoodzaakt thuiszitten is het extra belangrijk om de winterse kerstsfeer te optimaliseren. Maar misschien wel net zo belangrijk is dat we dit op een duurzame manier doen. Met deze tips kom je al een heel eind.
Adopteer een kerstboom
Zowel een kunstboom als een echte wegwerpkerstboom zijn allesbehalve milieuvriendelijk. Een kunstboom gaat wel jaren mee, maar de productie en het transport maken ‘m vervuilend. En wat betreft de standaard wegwerpkerstbomen: die worden wanneer de feestdagen tot een eind komen bij het grofvuil gezet en vervolgens verbrand, wat voor extra CO2 in de lucht zorgt. Het alternatief? Een duurzame kerstboom. Zo bestaan er instanties waar je een kerstboom kan adopteren. Deze milieuvriendelijke bomen worden biologisch gekweekt: zonder het gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Hoe het werkt? Je kiest een boom uit met een uniek nummer en je neemt ‘m mee naar huis. In januari breng je ‘m weer terug naar het afgiftepunt. Je boom wordt dan teruggeplant in het bos. Je kan de boom zelfs de volgende kerst weer ophalen. Heb je zelf groene vingers? Koop dan een boom met een kluit in een pot (dus niet op een houten kruis) en plant hem na de feestdagen in je eigen tuin.
Kies voor milieuvriendelijke kerstverlichting
Lampjes in de boom, tuin of aan de rand van je balkon. Verlichting is essentieel voor het creëren van sfeer. Gelukkig kan het ook op een energiezuinige manier, namelijk door ledverlichting te gebruiken. Sierverlichting met LED is ongeveer acht keer zuiniger dan kerstverlichting waar gloeilampjes in zitten. Door het lagere energieverbruik van dergelijke verlichting is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder en dus zijn ze beter voor het milieu. Er zijn tegenwoordig zelfs LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie. Deze worden overdag wanneer de zon schijnt opgeladen en ’s avonds door een sensor automatisch ingeschakeld. Dubbel zo duurzaam.
Bereid een duurzaam kerstdiner
De befaamde kalkoen of beef Wellington ontbreekt zelden op een gemiddeld kerstdiner. Maar feit blijft: hoe minder vlees we eten, hoe beter voor het milieu. Gelukkig bestaan er allerlei vegetarische alternatieven voor dergelijke vleesgerechten. Denk aan vegetarische quiches, gevulde pompoen of een vegetarische versie van beef Wellington. Bereid deze dan vooral met seizoensgroenten. Deze zijn vaak goedkoper en minder belastend voor het milieu. Tip: gebruik een seizoenskalender. Hierin vind je een overzicht van welke groenten, fruit en zelfs vis gebonden zijn aan welk seizoen. Koop het liefst lokale producten uit je woonomgeving bij een groenteboer. Deze zijn extra vers en hebben geen lange weg naar de supermarkt hoeven afleggen. Als je het toch niet kan laten om vlees te bereiden in je kerstgerecht, zorg dan dat je biologische vleesproducten koopt. Zo maak je toch een verantwoorde keuze.
Creëer duurzame cadeaus
Ook jezelf overtreffen op het gebied van kerstcadeaus kan, juist, op een duurzame manier. Zo hoeven je cadeaus niet altijd gloednieuw en prijzig te zijn. Koop ze bijvoorbeeld bij tweedehandswinkels. Ook online zijn er tweedehandswinkels te vinden waar je de mooiste snuisterijen of kledingstukken kan vinden. Bovendien investeer je hierbij vaak in kleinere ondernemingen in plaats van in grootschalige bedrijven. Of koop producten die op zichzelf duurzaam zijn, zoals een plantenstek, milieu- en diervriendelijke verzorgingsproducten of een herbruikbare drinkfles. Voor de creatieve geesten onder ons: maak zelf je cadeau. Dit is een extra persoonlijk gebaar.
De volgende stap: het inpakproces. Ook dat kan op een milieuvriendelijkere manier dan het gebruik van standaard wegwerpcadeaupapier. Stop je cadeau bijvoorbeeld in een speciale cadeaudoos of -tas. Deze kan je hergebruiken als opberger of voor een volgend cadeaumoment. Of hanteer de Japanse Furoshiki-techniek: het inpakken van cadeaus met stof. Hierbij knoop je vierkanten stukken stof die je in allerlei soorten en maten vindt om je cadeau heen. Het stuk stof kan je na gebruik natuurlijk bewaren of hergebruiken.
Verstuur een groene kerstkaart
Ja, zelfs voor kerstkaarten bestaan duurzame alternatieven. Je kan natuurlijk een digitale kerstkaart versturen, maar dat is net wat minder persoonlijk dan je familie en vrienden een fysieke, handgeschreven kaart sturen. Er bestaan kerstkaarten die op ongebleekt of chloorvrij gerecycled papier gedrukt zijn, gemaakt van bijvoorbeeld restafval van planten en stengels. Het bleekproces van papier schijnt namelijk nogal schadelijk zijn voor het milieu. Zelfs de bedrukking van zulke kaarten is duurzaam: ze worden gedrukt met biologische inkt. Je schrijfsessies volkomen groen maken? Schrijf je kerstkaarten dan met milieuvriendelijke pennen. Deze vind je in allerlei soorten, gemaakt van bamboe tot aan kurk.
Nog meer in de kerstsferen komen? Deze zeven opmerkelijke kersttradities in het buitenland had je waarschijnlijk niet verwacht.