Zo uit een kerstfilm: welkom in Shirakawa-go
- Artikel
- 09 nov 2022
- 5 minuten leestijd
Als de uitdrukking ‘Net zo mooi van binnen als van buiten’ behoort tot een streek, dan is het wel Shirakawa-go. Diep in de Japanse Alpen ligt dit pittoreske gebied. Fantastisch mooie huizen en een ontzettend warme gemeenschap. Hoezo? Lees snel verder.
Twee meter hoge sneeuw, witte daken, gezellige lichten en duizenden dennenbomen. Als dit niet dé definitie is van gezelligheid, weten wij het ook niet meer. Niet gek dat dit gebied sinds 1995 deel uitmaakt van de UNESCO-Werelderfgoedlijst dus. En alhoewel je misschien denkt deze plaatjes het hele jaar te kunnen schieten, is de werkelijkheid wel even anders. Bezoek je Shirakawa-go in de lentemaanden? Dan staan de beelden van uitgerekte rijstvelden, bloesembomen en een heldere lucht op je netvlies gebrand.
UNESCO-Werelderfgoed
Shirakawa-go bestaat uit de dorpen Ogimachi, Ainokura en Suganuma. De meeste huizen staan in het grootste dorp van de drie: Ogimachi. Dit is ook gelijk de bekendste uit het rijtje. Hier hebben de meeste huizen bijgebouwen, zoals houten voorraadschuren en constructies om graan te drogen. Waar deze staan? In ieder geval op goede afstand van de woonhuizen om het brandgevaar te verkleinen. In totaal bestaat de groep historische bouwwerken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst uit 117 huizen en 7 andere constructies. Sommige bestaan wel meer dan vierhonderd jaar. Hoe oud de dorpen zelf zijn? Het gaat de ronde dat in de elfde eeuw de eerste steen werd gelegd.
Benieuwd hoe deze wereldwonderen er van binnen uitzien? Dan heb je geluk. Bij sommige woningen en constructies kan je namelijk naar binnen lopen voor een sfeerexpressie. Toch zijn vrijwel alle huizen bewoond door de inwoners. Zij leven, naast de opbrengst van onder andere rijstteelt en zijde, vooral van het toerisme.
Geklemde handen
Terug naar dat winterlandschap. Want waar je in de lente wordt geconfronteerd met met rozige bloesem, schotelt de winter meters sneeuw voor. Iets waar de daken dan ook op voorbereid zijn. Praktisch of niet, opvallen doen ze sowieso. In de dorpen in het gebied staan namelijk de iconische Gassho-zukuri huizen. Oftewel: ‘Gemaakt als geklemde handen.’ Deze benaming slaat op de vorm van de houten, rieten daken. Deze hebben de vorm van in elkaar gestoken handen, zoals die van monniken in een gebed. En dat is nodig: in de winter moeten de daken veel gewicht dragen en soepel meebewegen.
Helpende handen
Maar waarom is deze streek dan net zo mooi van binnen als van buiten? Naast de noemenswaardige huizen, is ook de cultuur het benoemen waard. In het alpengebied geldt namelijk één regel: Yui. Het staat voor elkaar steunen, en dat typeert deze Japanse dorpen. Wat we daarmee bedoelen? De streek is omringd door bergen en de hoeveelheid sneeuw die in de winter valt, zorgt voor blokkades bij de wegen in en uit het gebied. Je bent dus letterlijk op elkaar aangewezen en overleven in je uppie is bijna geen optie. Vandaag de dag uit dit zich in honderden handelingen. Is je Gassho-dak kapot of toe aan vervanging? Reken dan maar op de steun van het hele dorp. De inwoners hopen dit gedachtegoed over te dragen aan latere generaties. Zij zijn van mening dat de Yui-gedachte de plek bij elkaar houdt.
Deai Bashi-brug
Een grote blikvanger, naast de dorpen zelf, is de Deai Bashi-brug. Vanaf deze hangbrug kijk je uit op een snelstromende rivier en heb je tegelijkertijd goed zicht op een gedeelte van Shirakawa-go. Bereid je wel voor op behoorlijk wat toeristen. Deze brug is namelijk een perfecte positie voor mooie cameraplaatjes. Voor instortingsgevaar hoef je niet te vrezen. De brug is gelukkig wel wat gewend.
Overnachten
We overvallen je even met het slechte nieuws: er zijn geen hotels te vinden in het Japanse sneeuwdorp. Maar niet getreurd, want dit slechte nieuws gaat gepaard met het goede nieuws. Je kan namelijk gewoon overnachten bij de inwoners thuis. Zij staan bekend als extreem gastvrij en zullen er alles aan doen om je belevenis binnen Shirakawa-go onvergetelijk te maken. Kleine sidenote: vaak kan je maar één nacht verblijven in een woonhuis. Ben je van plan om wat langer te blijven? Dan moet je dus even aankloppen bij de buren.
Je verwacht het misschien niet direct, maar het gebied is prima te bereiken per bus. Mits de sneeuw niet met bakken naar beneden valt tenminste. Via een busdienst vanuit de drukke stad Takayama ben je binnen een uur in het afgelegen gebied. Al is dit eeuwenlang niet het geval geweest. De regio van Shirakawa-go is door de ligging lang afgesloten geweest van de bewoonde wereld in Japan. En precies dat maakt je trip naar dit gebied nóg onvergetelijker.
Liever een bezoekje aan een sneeuwstad dichter bij huis? Lees dan hier in welke Europese steden de meeste sneeuw valt.