Kunstmatig perfecte pistes: zo klimaatvriendelijk zijn de Spelen in Peking
- Artikel
- 08 feb 2022
- 4 minuten leestijd
Als je de Olympische Winterspelen kijkt, flitsen beelden van spierwit poedersneeuw, gladde ijsbanen en een splinternieuwe bobsleebaan voorbij. Het wekt de illusie van Peking als ultiem skioord. Maar hiervoor zijn tonnen aan kunstsneeuw gebruikt. Hoe duurzaam is dit witte goedje?
Langlaufen, snowboardcross, schansspringen en schaatsen. De Winterspelen zijn het schouwspel voor alle ijssporten. Peking, de gastheer van 2022, beloofde een duurzame Spelen. Zo wordt er voor de Spelen alleen gereden op aardgas en stroom, rijden de bussen in de skigebieden op waterstof, zijn er massaal bomen geplant en wordt er vooral energie uit hernieuwbare bronnen gebruikt. Maar de bergen aan nepsneeuw die op de Chinese pisten zijn neergestrooid, doen deze duurzame illusie als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Peking kampt met grote droogte
Dat alle sneeuw in het gebied door mensen is gemaakt, heeft te maken met het klimaat rondom Peking. De regio’s rond Yanqing en Zhangjiakou, waar veel van de wedstrijden in bobsleeën, langlaufen, skiën en snowboarden plaatsvinden, kampen met grote droogte. Het ‘skigebied’ Yanqing ziet er normaal gesproken in de winter dus verre van spierwit uit.
Peking is zelfs met het warme landklimaat één van de droogste regio’s in het land. De winter is er kort, maar ijzig. Verder valt weinig neerslag en dus ook geen vlokje sneeuw. Zo viel er in de afgelopen veertig jaar in de winter gemiddeld nog geen 8 millimeter neerslag in de regio Zhangjiakou, dat ten noordwesten van Peking ligt. Hierdoor waren de heuvels van de regio voor de Spelen nog bruin en kaal en zie je nu op tv vaak een blauwe lucht.
Geen sneeuw? Fake it ‘till you make it
En dus zijn de Chinese heuvels – en zelfs de Olympische dorpen – bedekt met kunstmatige sneeuw. 1,2 miljoen kubieke meter nepsneeuw om precies te zijn. Wat daarvoor nodig is? Bakken met water, energie en zo’n driehonderd sneeuwkanonnen en honderddertig ventilator-aangedreven sneeuwgeneratoren, meldt Sporza.
De wintersportlocaties Yanqing en Zhangjiakou denken in totaal 1,9 miljoen kubieke meter water gebruikt te hebben voor de productie van de nepsneeuw. Dat komt neer op elfhonderd Olympische zwembaden aan water. De Spelen worden daarom ondergesneeuwd met kritiek, omdat het noorden van China kampt met ernstige watertekorten. Veel van het water is daarom uit de rivieren uit het zuiden gehaald. Ook zijn er veel chemicaliën aan het witte poederachtige materiaal toegevoegd om te voorkomen dat het snel smelt. En die chemicaliën zijn niet al te milieuvriendelijk.
100 procent neppe sneeuw
Overigens is kunstsneeuw tijdens de Spelen geen nieuw verschijnsel. Sneeuw is met de Winterspelen vrij essentieel en de weergoden heb je niet altijd mee. Maar het is wel voor het eerst dat nagenoeg alle sneeuw nep is, want Peking is volledig afhankelijk van nepsneeuw. Ook is er veel stroom nodig voor al die sneeuwmachines en liggen de skipistes midden in een beschermd natuurgebied. Een andere locatie was wellicht wat meer voor de hand liggend geweest.
Geen impact op het milieu
De organisatie is het volgens NOS niet eens met de kritiek en geeft aan dat er geen impact op het milieu is. Zo komt de gebruikte energie uit hernieuwbare energiebronnen als wind en zouden de gebruikte moderne sneeuwmachines zeer zuinig zijn.
Daarnaast zou de waterconsumptie in de regio’s rond Yanqing en Zhangjiakou rond de Spelen ook nog eens behoorlijk meevallen: Yanqing zou verantwoordelijk zijn voor 1,6 procent van de waterconsumptie in de regio en Zhangjiakou voor 9,8 procent.
Opvangen van smeltwater
Volgens de autoriteiten zorgt het gebruik van kunstsneeuw bovendien voor een positief effect, aangezien het smeltwater weer de vallei in stroomt. Hier profiteren de lokale boeren van. Zo zijn er elf watertanks aangelegd om al het smeltwater uit het kunstmatige winterwonderland op te vangen.
Zit je nu helemaal in de wintersportsfeer? Check dan dit artikel over skiën in... Kosovo! En als je nog nooit op wintersport bent geweest, kan je je hier voorbereiden op je eerste pistebezoek.