Wat doen zeventig levensechte standbeelden onder water bij de kust van Grenada?
- Artikel
- 02 feb 2023
- 4 minuten leestijd
In zee bij Dragon Bay zijn meer dan zeventig stenen mensen aan de bodem vastgeschroefd. En ze worden ook nog eens dagelijks bekeken door snorkelaars en scuba duikers. Zijn het verdronken zeelieden of zit er een ander verhaal achter?
We verklappen het alvast maar meteen: de beelden zijn onderdeel van een onderwaterpark in de Caribische Zee, aan de westkust van het eiland Grenada. De ontwerper van het park is kunstenaar en bioloog Jason Taylor. Hij maakte beelden van de inwoners van Grenada, om ze vervolgens op de bodem van de zee te zetten. Maar waarom?
Orkaan Ivan
Daarvoor gaan we terug naar het jaar 2004. Orkaan Ivan raasde met een ongelofelijke snelheid over de Atlantische Oceaan. Over wat voor windkracht we het dan hebben? Nou, het is te vergelijken met de snelheid van een opstijgend vliegtuig. En dat heeft de onderwaterwereld van Grenada wel degelijk gemerkt. Waar voorheen in de baai koraalriffen en vissen in allerlei kleuren leefden, was er na orkaan Ivan helemaal niks meer. Zielig voor de vissen, maar het heeft ook gevolgen voor ons: koraalriffen zorgen namelijk indirect voor voedsel en medicijnen. Daarom maakte Jason duurzame beelden om de groei van koraal te stimuleren. Hoe dat werkt? Het cement waar de beelden van zijn gemaakt is pH-neutraal. Hierdoor is het een perfecte plek voor koraal en vissen om te groeien en leven. Maar dat was niet zijn enige reden voor het bouwen van een onderwaterpark.
Een kring van kinderen
Ben je bij het onderwaterpark aangekomen? Dan kan je er niet omheen. Of, nou ja, juist wel eigenlijk: Vicissitudes. Dit is een cirkel van 26 kinderen met verschillende etnische achtergronden. En het leuke? Deze kinderen wonen daadwerkelijk op Grenada. Jason wilde namelijk dat mensen, vooral kinderen, bewuster worden van het belang van koraal. Dat deed hij door de kinderen na te maken en tot leven te laten komen. Letterlijk tot leven, want binnen één jaar zat er al koraal op de beelden. Zo heeft een aantal kinderen aderen en kleur op het gezicht gekregen. De rood- en groenkleurige koraalsponzen hechten zich aan het cement waardoor het net echt lijkt.
Ga ook zeker even op zoek naar een man die op zijn typemachine aan het werk is achter zijn bureau. Gevonden? Dan bevind je je bij ‘De verloren correspondent’. Naast Vicissitudes is dit ook één van de bekendere beelden van het onderwaterpark.
Verdwenen beelden
Vind je het onderwaterpark met levensechte beelden al griezelig? Hou je hart vast, want sommige beelden zien er door het ontbreken van bepaalde ‘lichaamsdelen’ nog akeliger uit. En nee, dat kwam niet door duikers of haaien. Opnieuw was een orkaan de dader. Sommige liggen bedekt onder een dikke laag zand. Andere komen los van de bodem en gaan mee met de stroming.
De beelden die deels zijn bedekt door zand of stukken steen zien er natuurlijk heel anders uit. Maar dat maakt het juist interessant. Algen en koraalsponzen grijpen hun kans en hechten zich aan de beelden. Voor geelblauwe vissen is dit de perfecte schuilplaats. Je vindt er dus niet alleen beelden, maar ook andere levende wezens. Tja, waar een orkaan wel niet goed voor is.
Hoe kom je er?
Normaal gesproken ga je lopend naar een park. Maar dat is bij dit onderwaterpark natuurlijk onmogelijk. Aangezien het op de bodem van de zee ligt moet je door het water. Een leuke en makkelijke manier om het park te bekijken is door te snorkelen. Huur een snorkelset of neem er een mee van huis. Loop vanaf het strand van Dragon Bay in zuidelijke richting, tot iets na Molinere Point. Vanaf daar zwem je een klein stuk de zee in. Het enige nadeel: je kan niet alle beelden bekijken. Ze zijn namelijk op verschillende dieptes gezet, variërend tussen twee en twaalf meter onder de zeespiegel. Alle beelden graag bekijken? Ga dan scubaduiken en zwem in de cirkel van kinderen.
Liever lui dan moe? Of bang voor vissen? Ga aan boord bij een glasbodemboot. De naam zegt het al: de bodem is van glas, waar je doorheen kan kijken. Al zittend bewonder je de beelden. Je moet overigens wel entree betalen. Maar geen zorgen: je zuurverdiende centen worden geïnvesteerd om het rif te onderhouden.
Heb je watervrees of is een beeld niet spannend genoeg voor je? Bezoek de mummiekelder in Friesland.