Duik in de Libanese keuken: een reis voor je smaakpapillen
- Artikel
- 14 sep 2023
- 5 minuten leestijd
Hummus, falafel en pitabroodjes: ze zijn bijna niet meer weg te denken. Wat ze gemeen hebben? Alles komt uit Libanon. En deze keuken is zeker in opkomst. Gezond, verfijnd en voedzaam: hier onthullen we de geheimen van de Libanese keuken.
Waar hummus, falafel en pita’s inmiddels bij veel mensen in de smaak vallen, zijn er nog vele andere Libanese gerechten die iets minder bekend zijn én net zo lekker. Denk hierbij aan kibbeh – balletjes gemaakt van rundvlees, bulgur en ui, of kafta – vleesspiesjes. De Libanese keuken heeft haar culinaire tradities gevormd gedurende duizenden jaren. De gastronomie is mede door buitenlandse heersers gevormd, van Romeinen en Egyptenaren tot Perzen en zelfs Fransen. Wat daardoor op tafel belandde was een evoluerende mix tussen lang bestaande gebruiken uit Libanon en nieuwe gerechten die de machthebbers met zich meebrachten. Zo waren het de Ottomanen die Libanon kennis lieten maken met lamsvlees en namen de Fransen gebakjes mee. Wat de erfenis voor de keukentafel daarvan was? Een eclectische mix van smaken en heel uiteenlopende gerechten.
‘Mezze’ allen
Borden beladen met brood, talloze gekleurde dips en sauzen, verse kruiden, felgekleurde salades en allerlei soorten gebak: als je in Libanon gaat eten, ziet je eettafel er ongeveer zo uit. Dit wordt ook wel mezze genoemd, wat mogelijk van het Arabische tamazzaza komt. Wat dat betekent? Allemaal kleine porties die je ‘met z’n allen’ eet. Proef de vele verschillende smaken, geuren en kleuren en laat je zintuigen echt genieten. Het is in Libanon dan ook ongebruikelijk om alleen uiteten te gaan. Zo zijn alle porties in principe ontworpen om gedeeld te worden. Ook wordt er wel eens gezegd dat mezze niet alleen een manier van eten is, maar ook een manier van leven. Het staat voor gulheid, gastvrijheid en vrijgevigheid.
Vegetarisch eten in Libanon
Wil je meer de vegetarische tour op? Ook daarvan zijn meer dan genoeg voorbeelden, aangezien de Libanese keuken voor een groot deel vegetarisch – of zelfs vegan, is. Probeer bijvoorbeeld de dips baba ganoush – gemaakt van geroosterde aubergines, of muhammara – gemaakt van walnoten en geroosterde paprika. En deze dips komen niet alleen: brood is de ruggengraat van de mezze tafel. Hiermee smeer en dip je erop los. In Libanon gebruiken ze brood als een soort bestek, waarbij je met behulp van een stuk tussen duim en wijsvinger de verschillende gerechten of dips oppakt. Wat voor brood daar dan voor wordt gebruikt? Pita, Turks brood, lavash - Libanees platbrood, of manakish – platbrood met het kruid za’atar erop. En wat za’atar dan weer is? Een kruidenmelange die vaak wordt gebruikt in Libanon, gemaakt van wilde oregano, sesamzaad en sumak.
Andere vegetarische heerlijke mezzegerechtjes zijn dolma – gevulde wijnbladeren, fattoush – knapperige, frisse broodsalade, of geroosterde wortel met halloumi. Na al die mezze nog niet vol? Gelukkig zijn er genoeg heerlijke nagerechten zoals baklava of knafeh – waarbij deegslierten krokant worden gebakken met een vulling van warme mozzarella en pistachenoten en wat afgetopt wordt met een suikersiroop, om het diner mee af te sluiten.
Drinkgebruiken
In Libanon gaat het concept van mezze verder dan alleen eten. Er zal je dan ook vaak een soort welkomstdrankje worden aangeboden. Vaak krijg je zwarte thee of koffie in een klein glaasje voorgeschoteld. Wat voor soort koffie dit kan zijn? Dat verschilt van cappuccino tot espresso, maar vooral Turkse koffie.
Ondanks dat het in Libanon legaal is om alcohol te consumeren, gebeurt dit vooral in de steden en door de christelijke bevolking. Moslims drinken vaak geen alcohol en hoe meer je naar het platteland trekt, hoe minder alcohol je zal vinden op de menukaart. Wat er dan wel qua alcoholische versnaperingen gedronken wordt? Arak – likeur van anijssmaak, of wijn. En omdat in Libanon al meer dan vijfduizend jaar wijn wordt gemaakt, wat langer is dan in Europese landen, weten ze er het een en ander vanaf. Het resultaat is dan ook ongelofelijk lekkere wijn.
Op zoek naar souks
Waarbij vooral in restaurants mezze op het menu staat, eet je ook binnenshuis heerlijk in Libanon. Er wordt vaak gezegd dat er twee soorten gerechten zijn: die uit de thuiskeuken en die uit de restaurants. De keuken van de normale Libanees versus de haute cuisine waarbij je kleinere gerechten eet. Bijna alle ingrediënten waarmee zowel thuis als in restaurants wordt gekookt, worden gekocht in de souks. Dat zijn lokale markten die je op iedere straathoek van Beiroet wel vindt. Hier proef en ruik je de échte Libanese keuken: vol kruiden, olijven, pepers, olijfolie en specerijen. Daarnaast verkopen ze in de souks ook nog allemaal ander moois zoals lampen, kleden of sierraden. Je kan het zo gek niet bedenken, of ze verkopen het hier aan je voor een vriendelijke prijs.
Benieuwd naar hoe je het beste kan wijngaardhoppen in Zuid-Afrika? Check hier hoe je dat doet!