Inwoners van dit eiland leven al zestigduizend jaar afgesloten van de rest van de wereld
- Artikel
- 07 okt 2021
- 4 minuten leestijd
Op dit geïsoleerde eiland in de Indische oceaan vind je jagers en verzamelaars. Al zestigduizend jaar leeft men hier ongeveer hetzelfde en voet aan land zetten is voor reizigers ten strengste verboden.
Vrijwillige isolatie
Noord-Sentineleiland ligt in de Indische oceaan tussen India en Myanmar en behoort tot de eilandengroep Andamanen en Nicobaren. Technisch gezien valt dit gebied onder India. Toch bemoeit de Indiase regering zich, uit bescherming van de inwoners, al jaren niet meer met het eiland. Hierdoor is het in de praktijk onafhankelijk. Het eiland bezoeken is uiterst verboden en ook foto’s maken of in een straal van drie zeemijl varen is strafbaar.
Qua uitstraling doet Noord-Sentineleiland niet onder van andere tropische eilanden. Denk hierbij aan witte stranden, oneindige groene bossen en een helderblauwe zee vol koraalriffen.
Leefwijze
Wat het eiland nog veel unieker maakt, zijn de inwoners. Naar schatting wordt het eiland namelijk al zestigduizend jaar bewoond door de Sentinelezen. Zij leiden een leven dat het meest overeenkomt met hoe onze voorouders dat deden in het stenen tijdperk. Veel details over hoe de bevolking leeft hebben we niet. Het contactverbod zorgt er namelijk voor dat het leven daar een mysterie blijft.
Toch wisten antropologen in het verleden in de buurt te komen van het eiland. Zodoende hebben ze het een en ander ontdekt over de cultuur en de levenswijze van de populatie. Zo spreken ze een eigen taal, waardoor communicatie tussen onderzoekers en de bevolking enkel met handen en voeten kan.
Onderzoekers gaan ervan uit dat de bewoners geen vuur maken, maar wachten op een blikseminslag en daarna het vuur aanhouden. Ook lijkt het erop dat de Sentinelezen geen gebruik maken van landbouw en met name op varkens en vissen jagen. De wapens die ze gebruiken maken ze van overblijfselen van een scheepswrak bij het eiland.
Antroplogen vermoeden dat alle Sentinelezen de hevige tsunami in 2004 overleefden, omdat ze wisten wat er ging komen. Ze begaven zich hierdoor tijdig op hooggelegen land. Wetenschappers kwamen hierachter toen ze vlak na de tsunami boven het eiland cirkelden met een helikopter. Zij werden later weggejaagd door een van de bewoners met pijl en boog.
Het eiland verdedigen
Inwoners van het eiland staan erom bekend dat ze hun land met man en macht beschermen. Hierbij gebruiken ze soms ook geweld.
In het verleden vonden meerdere incidenten plaats, waardoor het eiland enkele keren wereldnieuws werd. Verschillende mensen die het eiland bewust of onbewust bezochten, kwamen niet meer thuis. Wat zich precies op het eiland heeft afgespeeld op dit soort momenten zal echter altijd een raadsel blijven.
Kwetsbare bevolking
Dat de inwoners van het eiland zich zo vijandelijk opstellen is volgens antropologen puur uit angst. In het koloniale verleden kregen oorspronkelijke bewoners over de hele wereld te maken met geweld, vernedering, uitbuiting en genocide. Hoe verschrikkelijk de incidenten ook zijn, de bewoners van Noord-Sentineleiland bewaken hun land dus met een reden.
Dat de angst van de inwoners terecht is, slaat volgens wetenschappers niet alleen op geweld. Aangezien de Sentinelezen nooit van het eiland af zijn geweest, hebben ze geen weerstand voor ziektes die in de rest van de wereld veel voorkomen. Contact met een persoon die griep heeft, kan voor de volledige bevolking al fataal zijn.
Verschillende volkeren hebben in het verleden enorm geleden onder contact met de buitenwereld. Zo bestond een andere bevolkingsgroep van de Andamanen en Nicobaren uit ongeveer vijfduizend personen toen ze met Britten in contact kwamen. Velen overleden aan ziektes als griep en de mazelen. Vandaag de dag zijn er slechts eenenveertig mensen over, waarvan de meeste in moeilijke omstandigheden leven.
Vele bevolkingsgroepen zijn ten onder gegaan aan de koloniedrift van andere landen. Waar we normaal gesproken landen aanprijzen als reisbestemming, vragen we in dit geval om minstens drie zeemijlen van Noord-Sentineleiland vandaan te blijven. Voor jezelf en voor de inwoners van het eiland.
Een geheimzinnige plek in India bezoeken waar je wel welkom bent? Het mysterie rondom dit Indiase dorp blijft al jarenlang onbeantwoord.