Een ondergrondse boerderij in een Zuid-Koreaans metrostation
- Artikel
- 29 apr 2022
- 4 minuten leestijd
Zonlicht, zuurstof en water: de basisbehoeften voor het groeien van planten. Het kweken van planten ónder de grond klinkt dan ook niet zo logisch. Toch gebeurt dit in Zuid-Korea. In een metrostation in Seoul vind je een ondergrondse boerderij. Is dit de toekomst van landbouw?
Landbouw in de drukte
Diep onder de grond en door de metropoortjes van het Sangdo-station heen kom je uit bij een roze verlichte kas van tweehonderd vierkante meter, verspreid over planken van vier meter lang. Midden in een stad met een van de drukste metrolijnen ter wereld, waar ruim acht miljoen reizigers per dag gebruik van maken. Kan je het je voorstellen?
Deze verticale smart farmes zitten in de ongebruikte ruimte van het metrostation waar winkels en restaurants liever niet zitten. Op de plekken die ver van de metropoortjes liggen bijvoorbeeld. Veel winkels vinden het daar te rustig, maar dat is voor de ondergrondse boerderij geen probleem. Ideaal dus voor het Koreaanse metrostation dat zo extra inkomsten binnenkrijgt en het imago opschroeft. Iets wat het metrobedrijf ook naar op zoek was.
Efficiënt kasplantje
In de kas is er ruimte genoeg voor alle planten doordat het boerenbedrijf op een slimme manier rijen met plantenbakken boven elkaar heeft geplaatst. Wat er groeit? Voornamelijk sla, maar ook eetbare bloemen, basilicum en andere kruiden. De manier van telen die hiervoor wordt gebruikt is op basis van hydrocultuur: het groeien van planten op water. Hoe duurzaam deze techniek is? Er worden wel veel ledlampen gebruikt, maar geen pesticiden die een negatief effect hebben op biodiversiteit. Volgens het bedrijf is hydrocultuur zelfs veertig keer efficiënter dan groeien op grond. Zo kan er dus veel geoogst worden daar onder de grond.
Toch vind je er niet alleen planten. Deze kleine boerderij is namelijk opgedeeld in vier delen: een verticale kas, een kleinere smart farm, een educatiecentrum en een restaurant. In de eerste kas groeien veruit de meeste planten, maar de kleinere smartfarm is helemaal zelfvoorzienend door middel van robots en artificiële intelligentie. Komt dus geen mens aan te pas! Nou ja, niet helemaal. Er zijn zo’n drie mensen in de kas aan het werk om in de gaten te houden of alles goed gaat. Bij deze manier van boeren wordt geen fysiek zwaar werk verwacht van de werknemers. Vandaar dat het bedrijf voor deze baan mensen met een beperking in dienst heeft genomen. Zo willen zij een steentje bijdragen aan een inclusiever Seoul.
Fijnstofvrij
Het educatiecentrum is speciaal gemaakt voor kinderen. Wat ze daar doen? Hier leren zij alles over deze manier van landbouw en mogen een kijkje nemen in de kas. Maar niet voordat zij zijn ingepakt in een lab jas, overschoenen en een haarnet. De medewerkers zijn namelijk als de dood voor virussen of bepaalde bacteriën die de kas binnenkomen. En dat maakt deze plek ook zo succesvol. Veel mensen in Zuid-Korea zijn namelijk bang voor het fijnstof, de pesticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen buiten, die terechtkomt op hun groente en fruit. Een afgesloten kas onder de grond is dan natuurlijk een goed alternatief.
Sla to-go
Als laatste is er nog het restaurant waar ze salades verkopen, met sla dat net geplukt is in de kas. Verser kan bijna niet! Ook maken ze sappen van de verschillende groenten uit de kweekruimte. Heb je geen tijd om even te zitten? Niet getreurd. De ondergrondse boerderij heeft zelfs een automaat waar je je salade to-go kan halen.
Het bedrijf probeert elke dag zo’n dertig tot veertig kilogram aan groenten te oogsten. Deze opbrengst van de metro farm gaat dus direct naar het restaurant, maar het is zoveel dat er vaak nog wat overblijft. Wat hiermee gebeurt? Dat wordt doorverkocht aan andere restaurants. Het wordt gelukkig niet verspilt!
Het verticale landbouwbedrijf heeft een tienjarig contract met het metrosysteem van Seoul. De kas zal je de komende jaren dus nog wel tegenkomen daar onder de grond in de hoofdstad. Er zijn zelfs plannen om de boerderij uit te breiden naar nog meer metrostations. Misschien kunnen reizigers over een aantal jaar wel op elk metrostation in Seoul hun verse salade to-go halen.
Is het metronetwerk van Seoul te druk voor je? Dan reis je misschien liever naar dit stille en afgelegen station.