Het Venezolaanse meer dat geteisterd wordt door een oneindige bliksemstorm
- Artikel
- 20 aug 2021
- 2 minuten leestijd
Bang voor onweer? Of met liefde aan het raam gekluisterd om bliksem te zien inslaan? Voor de omwoners van dit meer behoort storm in ieder geval tot de orde van de dag. Zo’n 160 nachten per jaar licht de lucht hier soms wel 300 keer per uur op.
Eeuwige bliksemstorm
Het fenomeen rond het Meer van Maracaibo in Venezuela staat bekend als 'Catatumbo Lightning', de everlasting storm. Het nachtelijke spektakel kan wel tien uur aanhouden. Tijdens zo’n storm slaat de bliksem tussen de 16 en 40 keer per minuut in.
Behoorlijk indrukwekkend, maar nieuw is het niet. Sterker nog: de onophoudelijke donderstorm lijkt al eeuwen aan de orde van de dag. De vroegst bekende referenties aan de storm dateren uit 1826, toen ‘ontdekkingsreizigers’ het gebied in kaart brachten. Het ‘baken van Maracaibo’ fungeerde toen als referentiepunt voor navigatie over het water.
Of toch niet?
Eeuwig is de storm dus wel, maar echt oneindig niet. Meer dan de helft van het jaar produceren de wolken boven het meer geen gedonder. In 2010 liet de storm voor het eerst sinds mensenheugenis zelfs drie maanden lang op zich wachten. Maar na een stilte van januari tot maart was het weer raak en sindsdien is de regelmaat terug.
De perfecte storm
Volgens wetenschappers is de storm hier zo regelmatig door de ligging van het meer. Het wordt namelijk omringd door het Andesgebergte, waardoor een unieke combinatie van wind, koude- en warme luchtstromen plaatsvindt. Water uit het meer verdampt en deze warme, vochtige lucht wordt richting de bergen geduwd. De botsing van waterdruppels met de ijskristallen in de koude berglucht veroorzaakt de elektrische lading die de eeuwige storm tot stand brengt.
Ook zijn er onderzoeken gedaan naar het effect van methaan op de stormen. De omgeving kent namelijk grote olievoorraden en moerasgebieden, waar methaan in grote hoeveelheden uit ontsnapt. Deze onderzoeken leidden echter niet tot doorslaggevende antwoorden. En misschien is dat ook wel niet nodig. Een verschijnsel zo overweldigend, mag best iets van de mystiek behouden.
Meer bizarre natuurfenomenen? Dit verdronken bos laat zich alleen zien bij slecht weer.