Hier vind je vijf van de oudste bossen ter wereld
- Artikel
- 07 feb 2020
- 5 minuten leestijd
Ga op zoek naar de koning der bomen van 4800 (!) jaar oud.
De longen van de aarde; we hebben alle bossen hard nodig. Daarnaast is al dat prachtige groen eigenlijk een soort natuurlijk erfgoed dat we koste wat kost moeten beschermen. Als je door deze vijf oeroude bossen wandelt, besef je extra goed waarom.
Zo’n dertig procent van het aardoppervlak wordt bedekt door bossen. Tenminste, nog wel. Helaas gaat het ontbossen erg hard. Tot op heden bedraagt de afname van bosoppervlak 7,3 miljoen hectare per jaar. Vooral tropische regenwouden krijgen het zwaar te verduren. Naar schatting is binnen honderd jaar zelfs al het tropische regenwoud verdwenen.
Wat is ontbossing nou eigenlijk?
De definitie van ontbossing is het verdwijnen van bos door handelingen van mensen voor commerciële doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van land voor landbouwgrond of voor nieuwe dorpen. Onder handelingen valt natuurlijk het kappen van bomen, maar er kunnen ook andere middelen voor worden ingezet, zoals gereguleerde bosbranden. Het controleren van aangestoken vuren is echter een hele klus. Daarnaast komt er ook een gigantische hoeveelheid CO2-uitstoot bij vrij. Dit helpt het milieu natuurlijk al helemáál niet.
Burn-out
De laatste jaren lijken we echter steeds vaker te maken te krijgen met een andere heftige vorm van ontbossing: wildvuren. Wegens extreem hoge temperaturen heeft Australië al maanden te kampen met bosbranden. Sinds september 2019 is er al meer dan tien miljoen hectare aan bos wegebrand. Ook het Amazonewoud heeft door wildvuren en gereguleerde ontbossingsprocessen in het laatste decennium een bosoppervlakte groter dan tien miljoen voetbalvelden verloren.
één voordeel
Je zou echter kunnen zeggen dat de recente wildvuren in het Amazonewoud en in Australië misschien één goede bijkomstigheid hebben: aandacht. Overal ter wereld wordt het bewustzijn over de ernst van ontbossing steeds groter. Het tegengaan van ontbossing is belangrijk om flora, fauna en het milieu te beschermen. Maar ook omdat bossen het natuurlijke erfgoed van de aarde zijn. En iets dat bijzonder is, willen we natuurlijk behouden.
De volgende bossen zijn dan ook vijf van de oudste en meest wonderbaarlijke bossen ter wereld. Realiseer je terwijl je door deze bossen wandelt hoe ontzettend oud deze bomen zijn. Dan besef je al snel hoe belangrijk het is om de natuur in haar waarde te laten.
1. Araucaria (Chili)
In de Chileense Andes vind je het Araucia-bos ongeveer zeshonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Het bos is vernoemd naar de Araucaria araucana boom. Een soort pijnboom waarvan wordt gezegd dat deze tijdens het tijdperk van de dinosauriërs is geëvolueerd tot zijn kwastachtige vorm. De bladeren van deze boom gingen steeds hoger groeien, zodat herbivore dinosauriërs er niet bij konden. De bomen worden meer dan duizend jaar oud en zien er in het gezelschap van azuurblauwe meren en besneeuwde vulkanen extra spectaculair uit.
2. Tongass (Alaska)
Het Tongass-bos is het grootste bos van de Verenigde Staten en meer dan achthonderd jaar oud. Het bos bestaat uit een bovengemiddeld rijk ecosysteem dat beschikt over meer biomassa per vierkante meter dan veel tropische regenwouden. Tongass wordt daarom ook wel de Amazone van de Verenigde Staten genoemd. Met indrukwekkende uitzichten en talloze gletsjers is het bos een van de mooiste plekken in Alaska. Ga echter niet alleen op pad. Je vindt er namelijk ook ontzettend veel wildlife, waaronder wolven en grizzlyberen.
3. Waipoua (Nieuw-Zeeland)
Het Waipoua-bos groeit op het Noordereiland en bestaat uit gigantische Kauri-bomen. De oudste boom genaamd Tāne Mahuta, oftewel ‘heer van het bos’, is meer dan 2.300 jaar oud. De boom is 51 meter hoog en de stam heeft een diameter van 4,4 meter. Een ware uitdaging voor de boomknuffelaar. Dit natuurlijke wonder werd bijna vernietigd toen de komst van Europese kolonisten gepaard ging met de kap van duizenden kauri bonen. Gelukkig werd het bos in 1952 tot beschermd gebied verklaard en staat Tāne Mahuta hier nog trots middenin.
4. Białowieża (Wit-Rusland en Polen)
Ook in Europa vind je een van ’s werelds oudste oerbossen. Het bos is niet heel groot, maar kent een zeer hoge biodiversiteit. Zo is het het leefgebied van een toch wel heel bijzonder dier: de Europese bizon. Gered uit verschillende dierentuinen werden er hier zo’n negenhonderd vrijgelaten. In totaal zijn er nog maar ongeveer duizend Europese bizons ter wereld.
5. Ancient Bristlecone Pine (Californië)
Het Ancient Bristlecone Pine-bos grenst aan het beroemde Sequoia-bos in Californië. Bristlecone Pine ligt alleen iets hoger en is misschien zelfs nog bijzonderder. Dit dennenbos ziet er namelijk niet uit zoals je gewend bent. De Bristlecone-pijnboom heeft een merkwaardige maar bijzondere gedraaide vorm en behoort tot de oudste bomen ter wereld. Je vindt hier dan ook de koning en alleroudste der bomen: Methuselah. Hoewel de boom er enigszins dood uitziet, is deze met ± 4800 jaar het oudste levende organisme ter wereld. Hoe je Methuselah kan vinden tussen zijn eeuwenoude broers en zussen? Niet. Om de boom te beschermen wordt zijn exacte locatie geheimgehouden.
Dichter bij huis eeuwenoude bomen knuffelen? Dit is een van de oudste bossen van Nederland.