Het oudste hotel ter wereld is al 1300 jaar in handen van dezelfde familie
- Artikel
- 30 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Dit hotel aan de voet van het Akaishi-gebergte in Japan zag koninkrijken ontstaan en weer vallen. Het is met 1300 jaar het oudste hotel ter wereld. En die geschiedenis bleef goed bewaard, want al die jaren bleef Nishiyama Onsen Keiunkan in het bezit van één familie.
Van generatie op generatie. En dat 52 keer. Zo overleefde het hotel van 705 tot aan nu. Het dankt de naam aan de historische Keiun periode waarin het opende. Wanneer die periode begon? In 704.
Legendarisch bezoek
Gedurende de afgelopen dertien eeuwen zag de ryokan — een traditionele Japanse herberg — veel gasten voorbijkomen. Naast filmsterren, artiesten en andere bekenden bezochten ook historische legendes het hotel. Zo dipte bijvoorbeeld de machtige krijgsheer Takeda Shingen in de zestiende eeuw al zijn tenen in de warmwaterbronnen van het hotel.
Keizerlijke creatie
Al vanaf het ontstaan maakte de ryokan naamsbekendheid. Dit dankte de herberg aan de helende werking van het natuurlijk verwarmde water. Maar ook het feit dat de oprichter niemand minder dan Fujiwara Mahito was, zoon van de 38e keizer van Japan, speelde hier waarschijnlijk een rol in.
Volwassenenadoptie
En van keizerlijke zoon op zoon is het hotel 1300 jaar lang doorgegeven. Was het aanbod biologische zonen beperkt, dan werd een volwassen werknemer die het bedrijf kon overnemen geadopteerd. Zo bleef het oudste nog functionerende bedrijf ter wereld al die jaren in dezelfde familie én kon de familienaam blijven bestaan.
Eindelijk internet
Tegenwoordig telt het hotel maar liefst vijf sterren. Die exclusiviteit zie je terug in de prijs van de kamers. In ruil voor een fors bedrag badder je in de verschillende openbare en privé warmwaterbronnen verspreid over het terrein. Sinds 2005 heeft elke kamer zelfs een eigen vrij stromend hot spring-bad. En misschien wel het meest verrassend: na 1300 jaar zonder internet kreeg dit hotel in 2019 dan eindelijk WiFi.
Crisis
De dure verbouwing in 2005 en de extreem prijzige overnachtingen in verhouding tot andere resorts in de buurt, brachten het bedrijf echter in gevaar. De coronacrisis dreigde een laatste klap te zijn voor het hotel dat het aantal reserveringen hiervoor al met vijftig procent zag dalen. Maar voor nu verwelkomt het hotel nog bezoekers. De eigenaar zelf heeft goede hoop dat het hotel nog jaren gasten zal ontvangen, zoals men dat dertien eeuwen terug al deed.
Vertoeven in de Japanse bergen iets te ver weg? Op deze bestemmingen kan je tijdens de herfstvakantie aan de drukte ontsnappen.