Venetië staat volledig onder water en zo ziet dat eruit
- Artikel
- 14 nov 2019
- 3 minuten leestijd
Venetië is de afgelopen week volledig overstroomd. De hele historische stad staat onder water.
Venetië is de stad die drijft op het water, de stad bekend van de gondels en de stad waar inwoners naar hun werk gaan per boot. Van over de hele wereld komen reizigers naar Italië toe om ‘de stad van de bruggen’ te bewonderen. En bij bruggen hoort nou eenmaal water. Maar zóveel water – dat had niemand van tevoren verwacht.
Venetië stroomt in het najaar vaker over, maar kampt nu met het hoogste tij in ruim vijftig jaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat de stad nu letterlijk onder water staat. Het beroemde San Marcoplein heeft de afgelopen dagen eerder iets weg van een meer, dan van een plein. Vanwege de enorm hoge waterstand heeft de burgermeester de politie inmiddels opdracht gegeven het plein af te sluiten.
Even ter vergelijking: normaal ziet het plein er zo uit.
Niet alleen het hoge tij, maar ook de harde wind zorgt ervoor dat het water snel de stad in stroomt. Al overdrijft deze meneer met de paraplu misschien een klein beetje.
Toch kan je zien dat het er wel degelijk hard aan toegaat.
Resisti Venezia mia. pic.twitter.com/9C40Iy5drZ
Veel mensen zeggen dat de overstromingen een direct gevolg zijn van de klimaatverandering. De overstromingen vonden wat dat betreft ook wel op een heel apart moment plaats.
Venetianen blijken echte doorzetters. Ondanks de overstromingen en het weer gooien restauranteigenaren hun terrassen gewoon open.
Al worden ze niet bepaald drukbezocht.
Venetië staat bekend als stad van de bruggen, maar deze zijn wel erg smal.
Die gondeltocht zit er voorlopig even niet in.
Zelfs boten dreven letterlijk de stad in.
De overstromingen zorgen ook voor veel schade aan de stad. Winkels zijn bijvoorbeeld compleet overstroomd.
De deuren dicht doen, helpt niet veel tegen de enorme hoeveelheid water.
De schade aan historische gebouwen, zoals de kelders van de Basiliek van San Marco, loopt volgens de Venetiaanse burgermeester zelfs in de miljoenen.
'Venice is flooded' is not a surprising piece of news.
But to hear that, while St Mark's Basilica has flooded six times 1,200 years, 4 of those floods have been in the last 20 years is a significant statistical alarm. #GlobalWarming pic.twitter.com/aWANIyct0A
Inmiddels is er een noodbudget voor Venetianen beschikbaar gesteld. Individuen kunnen tot vijfduizend euro schadevergoeding ontvangen. Bedrijven tot twintigduizend euro.
De komende dagen blijft het water hoog in Venetië, maar de overstromingen zullen zich langzaam terugtrekken. Voorlopig kunnen de kaplaarzen dus nog niet terug de kast in. Hopelijk wordt de schade aan deze historische stad snel hersteld en kunnen Venetianen binnenkort weer normaal de straat op.
Rocking the new gumboots. Love the fact they’re actually made in Italy. #veniceflood pic.twitter.com/y0ZJc7Iqf6
En nu Venetië niet bepaald een optie is, zijn deze Italiaanse eilanden misschien een goed alternatief.