• Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Wenen: een stad van geschiedenis én toekomst
    Terug naar 3 op Reis

    Pierogi dumplings zijn hét Poolse comfort food

    • Artikel
    • 30 jul 2018
    • 2 minuten leestijd

    Gyoza's. Maar dan de Oost-Europese versie.

    Japanners hebben gyoza’s, Italianen hebben gnocchi en de Polen vullen hun maag met pierogi: de Poolse dumpling variant.

    Wat zijn pierogi’s dan precies? Pierogi’s zijn halvemaanvormige (en soms vierkantige) dumplings, meestal gevuld met aardappelen, kaas en kool. Maar de vulling van de deegkussentjes kan verschillen. Zo is de Russische variant, de  pierogi ruskie , gevuld met kwark, ui en aardappel. De meest traditionele vullingen bestaan uit gehakt, zuurkool en champignons. Maar met kerstavond eet men de vegetarische versie van de pierogi. In Polen is het dan namelijk traditie om vlees over te slaan.

    Pierogi_ruskie,_Poznan,_2014

    Of je de pierogi nou als snack, als avondeten of als toetje naar binnen werkt, maakt niet uit. De pierogi kent namelijk meer vormen en vullingen dan goed voor je is. Neem de  pierogi z truskawkami , een dumpling met aardbeienvulling. Vooral in de zomer zijn deze populair! Of de pierogi z mięsem , een dumpling met pittig varkensgehakt. Oh en onthoud vooral één ding: pierogi's en bestek gaan niet samen. Pierogi’s hoor je namelijk met je vingers te eten. Tenzij je te maken krijgt met zo'n zoete variant...

    pierogi_sweet

    Pierogi’s worden – anders dan bijvoorbeeld gyoza’s, die worden gestoomd – eerst gekookt en daarna in een pan gebakken. Bij het opdienen van pierogi’s hoor je nog een druppel boter of olie over de snacks heen te druppelen. Oh en vergeet de gekarameliseerde uien en bacon niet. Die maken deze verrukkelijke hap tiptop af. 

    De Poolse dumplings zijn niet alleen populair in Polen. Ook in Rusland, Tsjechië, Estland, Slowakije, Letland, Litouwen en Oekraïne ga je niet ontkomen aan de deegsnacks. Voor een écht pierogi walhalla wil je overigens gewoon naar Polen, het moederland. Daar wordt in Krakau elk jaar in augustus het Pierogi Festival gehouden. En daar worden jaarlijks meer dan 100.000 pierogi’s overhandigd!

    15272168484_136aaa54a2_b

    Zelf een lading pierogi’s bouwen? De Poolse chef Dariusz laat je zien hoe!


    Bekijk ook Korean BBQ: De smaak van Korea


    • polen
    • eten & drinken
    • europa
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Wenen: een stad van geschiedenis én toekomst

    Seatrekking: Zo doe je dat

    Op het autovrije Ilha de Boipeba komen zelfs de grootste druktemakers tot rust

    Isle of Mull: Het land van reuzen, geesten en andere Schotse legendes

    Achter de hoge toppen van de Alpen verschuilt zich een koninklijk Turijn

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord