Pierogi dumplings zijn hét Poolse comfort food
- Artikel
- 30 jul 2018
- 2 minuten leestijd
Gyoza's. Maar dan de Oost-Europese versie.
Japanners hebben gyoza’s, Italianen hebben gnocchi en de Polen vullen hun maag met pierogi: de Poolse dumpling variant.
Wat zijn pierogi’s dan precies? Pierogi’s zijn halvemaanvormige (en soms vierkantige) dumplings, meestal gevuld met aardappelen, kaas en kool. Maar de vulling van de deegkussentjes kan verschillen. Zo is de Russische variant, de
pierogi ruskie
, gevuld met kwark, ui en aardappel. De meest traditionele vullingen bestaan uit gehakt, zuurkool en champignons. Maar met kerstavond eet men de vegetarische versie van de pierogi. In Polen is het dan namelijk traditie om vlees over te slaan.
Of je de pierogi nou als snack, als avondeten of als toetje naar binnen werkt, maakt niet uit. De pierogi kent namelijk meer vormen en vullingen dan goed voor je is. Neem de pierogi z truskawkami , een dumpling met aardbeienvulling. Vooral in de zomer zijn deze populair! Of de pierogi z mięsem , een dumpling met pittig varkensgehakt. Oh en onthoud vooral één ding: pierogi's en bestek gaan niet samen. Pierogi’s hoor je namelijk met je vingers te eten. Tenzij je te maken krijgt met zo'n zoete variant...
Pierogi’s worden – anders dan bijvoorbeeld gyoza’s, die worden gestoomd – eerst gekookt en daarna in een pan gebakken. Bij het opdienen van pierogi’s hoor je nog een druppel boter of olie over de snacks heen te druppelen. Oh en vergeet de gekarameliseerde uien en bacon niet. Die maken deze verrukkelijke hap tiptop af.
De Poolse dumplings zijn niet alleen populair in Polen. Ook in Rusland, Tsjechië, Estland, Slowakije, Letland, Litouwen en Oekraïne ga je niet ontkomen aan de deegsnacks. Voor een écht pierogi walhalla wil je overigens gewoon naar Polen, het moederland. Daar wordt in Krakau elk jaar in augustus het Pierogi Festival gehouden. En daar worden jaarlijks meer dan 100.000 pierogi’s overhandigd!
Zelf een lading pierogi’s bouwen? De Poolse chef Dariusz laat je zien hoe!
Bekijk ook Korean BBQ: De smaak van Korea