Heeft het reisloze 2020 dan op zijn minst een positieve impact op het milieu gehad?
- Artikel
- 05 feb 2021
- 3 minuten leestijd
De coronacrisis is al bijna een jaar gaande, oftewel: we zitten al bijna een jaar thuis. Geen (verre) reizen, geen tripjes naar kantoor en de auto blijft bij veel mensen thuis geparkeerd. Maar heeft de coronacrisis dan op zijn minst een positieve impact op het milieu gehad?
Het weinige aantal vluchten en de onbewogen auto’s zal vast en zeker bijdragen aan een verlaagde CO2 uitstoot… Toch? “Dat is maar een heel klein dipje in een stijgende curve.” Hoogleraren klimaatverandering Pier Vellinga en Maarten Krol van de Universiteit Wageningen leggen het uit.
Er is geen persoon ter wereld die niet beïnvloed is door het coronavirus. Wereldwijd zitten mensen thuis. Reizen en tripjes zijn voor veel mensen momenteel geen optie (tenzij je het coronavirus al hebt gehad). Volgens de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) is het totale aantal passagiers in het afgelopen jaar met 60% gedaald en hebben vliegmaatschappijen daar zo’n 360 miljard dollar verlies aan geleden. Dan moet het weinige aantal vluchten en het constante thuiszitten wel een behoorlijke invloed hebben op de CO2 uitstoot, toch?
Uitdaging
“De reducties die we nu moeten bewerkstelligen zijn veel groter dan we nu al doen,” zegt Krol. “Iedereen heeft het gevoel van ‘Nou, ik ga niet meer naar mijn werk met de auto, ik ga niet meer op vakantie, dit moet wel een enorme milieuwinst opleveren.’ Maar dat is dus niet het geval. En dat geeft ook gelijk aan dat de uitdaging om klimaatverandering tegen te gaan, enorm groot is.
Stijgende curve
“Eigenlijk is de coronacrisis maar een klein dipje in een stijgende curve,” vertelt Vellinga. “Het directe effect van de crisis op het klimaat is nog gering, maar het indirecte effect is vooral emotioneel en politiek. Denk aan Biden die verkozen is, wat weer een positieve impuls geeft richting het klimaatakkoord van Parijs en dan is er nog China die besloten heeft om in 2060 klimaatneutraal te zijn, dat heeft ook een gigantische betekenis.”
Trendversnelling
Toch is het niet alleen maar slecht nieuws, want de coronacrisis heeft ook gezorgd voor een enorme versnelling van een bestaande trend. “Die trend was het overschakelen naar duurzame energie, omdat dat ook gewoon voordeliger is, zelfs los van het klimaat,” legt Vellinga uit. “Die trend die versnelt zich door corona omdat allerlei bedrijven problemen hebben, vooral de oliemaatschappijen. Die horen bij de grootste bedrijven ter wereld, maar hun aandeelhouderswaarde is 40% naar beneden gegaan door al die lockdowns.”
Thuisvakantie
Zo’n soort versnelling komt ook terug in andere aspecten. Dingen waar we vroeger misschien jaren over hadden gedaan om te bereiken, zoals regelmatig thuis werken en de auto laten staan, zijn nu in een heel kort tijdsbestek gelukt. Denk aan verre vakanties bijvoorbeeld: afgelopen zomer ging volgens het CBS een kwart meer mensen op vakantie in eigen land dan het jaar daarvoor. Het aantal buitenlandse vakanties was zelfs met 60% gedaald. Zo werden veel mensen zich ervan bewust dat je ook een prachtige reis in Nederland kan maken.
Maar wat als je het écht niet kan laten? “Probeer elektrisch te reizen, dat scheelt al de helft per kilometer. En probeer zo min mogelijk te vliegen”, zegt Vellinga. “Maar mijn grootste tip blijft toch: ga reizen in eigen land en verken de boel wat dichter bij huis!”
Meer weten? Lees hier meer over onze groene koers of hoe je bewuste keuzes maakt op reis.