Reizen en het coronavirus: dit hoor je vooraf te weten
- Artikel
- 15 mei 2021
- 5 minuten leestijd
Het coronavirus heeft grote invloed op het dagelijks leven en daarmee op jouw reisplannen. Dit hoor je vooraf te weten.
Reisadvies
Op 15 mei is het algemene negatieve reisadvies voor de hele wereld vervallen. In de nasleep van de pandemie op reis? Check dan voor elke reis altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het actuele reisadvies van je bestemming aan de hand van kleurcodes wordt aangegeven. Code rood geldt voor landen waar het advies geldt om er in geen enkel geval heen te reizen. Code oranje geldt voor landen waar het advies geldt om deze alleen te bezoeken wanneer dat noodzakelijk is. Code geel geldt voor landen waarbij je bij een reis rekening dient te houden met veiligheidsrisico's die afwijken van de risico's in Nederland.
Vakantieplannen? 🧳 Vanaf 15 mei geldt per land een reisadvies. Reizen en op vakantie gaan is in coronatijd niet zonder risico's. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.#wijsopreis #alleensamen pic.twitter.com/zJkZKPvkVb
— Ministerie van Buitenlandse Zaken (@MinBZ) May 11, 2021
Testplicht bij reizen vanuit het buitenland naar Nederland
Reis je per vliegtuig, schip, trein of bus vanuit een land met een hoog risico (dat is een land dat niet op de lijst veilige landen staat) naar Nederland? Dan dien je als reiziger van boven de 13 jaar een negatieve PCR test van maximaal 24 uur oud bij je te dragen. Lukt dit niet? Dan dien je bij het boarden in het bezit te zijn van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud én bij aankomst in Nederland van een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud. De kosten van de benodigde testen zijn voor eigen rekening. En let op: de verplichte testuitslagen vervangen nooit andere coronamaatregelen die van kracht zijn, zoals een inreisverbod, verplichte quarantaine of een vaccinatiebewijs.
Verplichte quarantaine na aankomst in Nederland
Reis je vanuit een land met een negatief reisadvies naar Nederland? Ga na aankomst 10 dagen in quarantaine. Wanneer je je nogmaals laat testen op dag 5 en de uitslag is negatief, eindigt de quarantaineperiode.
Reizen met de auto naar Nederland
Op dit moment is een negatieve testuitslag nog geen vereiste voor reizigers die met de auto naar Nederland reizen. Houd er wel rekening mee dat dit wel het geval kan zijn voor de landen waar je doorheen reist. Controleer daarom altijd welke coronamaatregelen gelden in de landen op je route. Ook bij een reis met de auto vanuit een land met een negatief reisadvies naar Nederland ga je na thuiskomst 10 dagen in quarantaine.
Inreisverbod
Wereldwijd geldt voor veel landen nog altijd een inreisverbod. Dit betekent dat een flink aantal landen hun grenzen hebben gesloten voor Nederlandse reizigers. Sommige landen verplichten Nederlandse reizigers bovendien om na aankomst in quarantaine te gaan. Ook wanneer je geen coronaklachten vertoont of een negatieve testuitslag bij je draagt. Check de International Air Transport Association voor meer informatie per land.
Coronamaatregelen in het land van bestemming
Houd je bij een reis naar het buitenland, afgezien van het reisadvies, ook altijd aan de coronamaatregelen die in dit land gelden. Het is hierbij van belang dat je zowel de Nederlandse voorschriften als de voorschriften in het land van bestemming in acht neemt. Lees je daarom voldoende in en pas je reisgedrag hierop aan.
Mondkapjesplicht op luchthavens en in het vliegtuig
Alle vliegtuigpassagiers zijn verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen tijdens de vlucht en op plekken in de luchthaven waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van reizigers om voldoende afstand te houden op de plekken waar dat wel kan, om niet te reizen met klachten en om zich aan alle gezondheids- en hygiënemaatregelen te houden. Check vooraf aan je reis ook of je voor het boarden een gezondheidsverklaring nodig hebt. Hierover vind je meer informatie op de website van de luchthaven.
Reisverzekering
Geldt voor jouw bestemming code oranje of code rood en dus een negatief reisadvies? Of verandert het reisadvies van geel naar oranje of rood terwijl jij in dit land bevindt? In dit geval verlenen veel reisverzekeringen geen dekking. Ook heeft het kabinet aangegeven geen repatriëringsvluchten in te zetten om gestrande reizigers in een land met een negatief reisadvies terug te halen. Bovendien dienen Nederlandse reizigers die terugkeren uit een land met een negatief reisadvies bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Houd hier rekening mee.
Toekomst
Momenteel werkt de Europese Commissie hard aan een voorstel voor een Europese coronapas. Oftewel: een digitaal bewijs dat de eigenaar tegen het coronavirus is gevaccineerd, recent negatief is getest of antistoffen heeft vanwege een eerdere besmetting. Een dergelijke coronapas moet het mogelijk maken om in de zomer van 2021 vrijer door Europa te kunnen reizen. De pas moet zowel door het Europees Parlement als door de lidstaten worden goedgekeurd. Ook moet deze in alle EU-landen worden erkend en dezelfde informatie bevatten. De invoering van de coronapas is wel afhankelijk van het aantal vaccins dat de komende maanden wordt geleverd aan Europese landen. De Europese Commissie rekent erop hier binnenkort meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Kom je op reis in de problemen? Of heb je hulp nodig? Tegenwoordig kan je voor reisgerelateerde vragen appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.