Fietsen en zeilen naar Chili: James reisde 9000 kilometer zonder fossiele brandstof
- Artikel
- 19 maa 2022
- 5 minuten leestijd
Duurzaamheid en reizen lijkt een onverenigbare combinatie. Maar avonturier en filmmaker James M. Levelle laat zien dat het mogelijk is. Eén van zijn laatste uitdagingen? Reizen van thuisland Engeland naar het Zuid-Amerikaanse Chili. Zónder fossiele brandstoffen.
Click here for the English version
“Ik ben geen evangelist”, stelt James vanachter zijn computer voorop, terwijl in zijn woonboot een ketel water op het fornuis staat te pruttelen. En toch… deze man fietste, zeilde en reed paard naar Zuid-Amerika. Waarom? Om in de Chileense hoofdstad Santiago bij een klimaatconferentie aan te kloppen met Race For Future, een documentaire vol verhalen van jongeren die streven naar een beter klimaat.
Avontuur, natuur en impact
Al van kleins af aan heeft James een hechte band met de natuur en sinds 2007 filmt hij op enkele van 's werelds wildste plekken. Toen startte hij bij een internationale NGO met reportages over kinderarbeid in India en dodelijke piraatvissers voor de kust van Sierra Leone. Zijn leven zit dan ook – niet heel verrassend – vol uitzonderlijke avonturen, natuur en ongelooflijke verhalen.
Andere manier van reizen
Zelf maakte James met een andere manier van reizen kennis door het programma Free Ride te maken. Discovery Channel vroeg: “Lijkt het je wat om in tien weken negenduizend kilometer door Zuid-Amerika te reizen, met iemand die je niet kent en totaal geen geld?” Daar hoefde James niet lang over na te denken. “Rock and roll, let’s go.”
72 dagen overleven zonder geld
Dus reisde hij in 2015 samen met de Amerikaanse milieuactivist Rob Greenfield door Zuid-Amerika. Het doel? Mensen inspireren tot een minder impactvolle, positievere levensstijl. Elke dag moest James uitvogelen wat de volgende locatie, slaapplek en maaltijd was. “72 dagen lang had ik geen idee wat er zou gebeuren. Dit avontuur veranderde mijn leven. Maar ik moet bekennen: dit elke dag voor tien weken lang is een beetje veel. Twee weken, oké. Maar tien: wauw.”
Turbulente bijna-doodervaring
James was altijd al bezig met de natuur. Maar hij voelde in 2018 toen hij tijdens orkaan Michael in Florida oog in oog stond met de dood: ‘ik moet iets doen met de natuur- en klimaatcrisis’. Deze orkaan was de meest intense die de Verenigde Staten bereikte na orkaan Camille uit 1969.
“Ik zat nooit in een ontkenningsfase als het gaat om de klimaatcrisis, maar heel lang werd er vooral gepraat over CO2-niveaus in de atmosfeer, de opwarming van de aarde en smeltende ijskappen. Natuurlijk: het is erg, maar het zijn maar cijfers. En toen ineens stond ik er middenin. Dan begrijp je echt: het begint net. Stijgende zeespiegels en enorme overstromingen, bosbranden en droogte en nog veel meer stormen en orkanen. We zullen met dit probleem allemaal moeten omgaan."
De kracht van jongeren
In diezelfde periode gingen wereldwijd jongeren – die nog te jong zijn om te stemmen – de straat op met klimaatdemonstraties. Zij moesten dan ook logischerwijs het onderwerp zijn. Het laatste ingrediënt voor de James M. Levelle-mix? Een uitdaging zoals Free Ride. Deze keer: zonder fossiele brandstof reizen naar de UN Climate Change conferentie in Chili. En zo was de documentaire Race For Future geboren.
Zo gezegd, zo gedaan: James vertrok vanaf woonplaats Londen. Een fiets- en sneltreinrit later stapte hij in het Zuid-Spaanse Sevilla op een langschip naar Montevideo in Uruguay. Maar eenmaal midden op de oceaan – met nog weken te gaan tot land in zicht – kwam het bericht: ‘De klimaatconferentie in Chili is gecanceld en verplaatst naar Madrid’. En daar was hij al langs gekomen. Wat deed James? Hij voltooide de uitdaging, vertoonde zijn documentaire in Santiago en daarna alsnog ook op de conferentie in Madrid.
Een klimaatpuzzel en een flexibele denkwijze
Reizen zonder geld of zonder fossiele brandstof. Het klinkt bijna onmogelijk, maar James laat het gemakkelijk klinken. Dat komt mede door zijn manier van kijken. “Je kan iets zien als een verschrikkelijk probleem, bijvoorbeeld de klimaatcrisis, of je kan nieuwsgierig worden en het bekijken als een puzzel. Zie het als een avontuur en kom in actie op welke manier dan ook.”
Een flexibele denkwijze. Dat is volgens hem het enige dat je nodig hebt. “Ja, je fiets kan stuk gaan, maar dingen kunnen hoe dan ook kapot gaan. Je moet erop voorbereid zijn dat dingen verkeerd gaan en het onverwachte omarmen. Vraag om hulp, ontmoet mensen, verbind je met een plek. Dat is waar het allemaal gebeurt. Dat zijn echt de onvergetelijke momenten.”
Met positieve, grappige en toegankelijke verhalen hoopt de bekroonde filmmaker mensen te inspireren tot een andere levenswijze. Eén waarin mensen tot positievactie overgaan voor het klimaat. Eén waarin ze onthaasten en meer tijd maken voor vrienden en familie. En één waarin ze op een creatievere, flexibelere manier reizen en meer verbonden zijn met de natuur, plekken en mensen.
In Chili, het land waarvoor James negenduizend kilometer aflegde, vind je in een woestijn tonnen aan gedumpte, ongedragen kleding. Hoe zit dat? Lees meer over het kerkhof vol kledingstukken.