Test op ongekende hoogte je rijskills in het Karakoramgebergte
- Artikel
- 24 mei 2022
- 3 minuten leestijd
Ooit gehoord van de K2? In Centraal-Azië stuit je op een van de meest indrukwekkende bergketens ter wereld: Karakoram. Laat je verrassen door de hoogste geasfalteerde weg ter wereld en de langste gletsjers buiten het poolgebied.
Met een paar van de hoogste bergen ter wereld eist de keten op het grensgebied van Afghanistan, China, India, Pakistan en Tadzjikistan elk jaar weer levens van avonturiers en waaghalzen. Zo is de K2 de dodelijkste berg ter wereld, waarbij er ongeveer voor elke vier mensen die de top bereiken één de klim niet overleeft. Nu schrikt dat je wellicht af om dit gebied te bezoeken, maar ook minder gevaarlijke uitdagingen voor mensen zonder doodswens.
Snel weg?
Pak bijvoorbeeld de Karakoram Highway. Deze ‘snelweg’ van dertienhonderd kilometer was oorspronkelijk een eenvoudig karavaanpad, maar na een samenwerking tussen China en Pakistan is het nu de hoogste geasfalteerde weg ter wereld. De naam van de bergketen – wat in het Turks zwarte grind betekent – is hier dus heel toepasselijk.
De haarspeldweg met gevaarlijke afdalingen en zo’n dertigduizend kuilen maakt deel uit van de historische Zijderoute. Het verbindt Pakistan met de autonome regio Sinkiang in China via de Khunjerabpas. Daarom wordt het ook wel de China-Pakistan Friendship Highway genoemd. En hoewel dit wel alleraardigst klinkt, is dit een van de hoogst beveiligde grensovergangen ter wereld.
Niet zonder gevaar
De pas op bijna 4700 meter hoogte is alleen geopend tussen mei en oktober, omdat het daarna door hevige sneeuwval onbegaanbaar wordt. Ook in juli en augustus is het oppassen geblazen door zware moessonbuien. Reizen is daarom het beste in de lente of de vroege herfst. Daarnaast moet je op dit aangelegde wonder oppassen voor stenen, steenslag, overstromingen en aardbevingen. Dat we het maar even gezegd hebben...
Op ongekende hoogte
De weg is dus niet bepaald voor bangeriken weggelegd en roekeloos rijden moet je er niet proberen. Maar laat je door de hoogte, de sneeuw en de hoge beveiliging niet ontmoedigen, want via deze bijzondere weg zie je de aangrenzende Himalaya in alle grootsheid. Het is dan ook niet zo gek dat je onderweg regelmatig boven de vierduizend meter hoogte rijdt.
Omdat de route extreem verraderlijk is, vereist het een voertuig dat het er heelhuids vanaf brengt op meedogenloze terreinen. Daarom wordt een bolide met vierwielaandrijving aangeraden. En terwijl je daarmee met gepaste snelheid over het asfalt zoeft, passeer je plaatsen als Abbottabad, Dasu en Upal, blauwe bergmeren, ’s werelds op een na hoogste berg, woeste rivieren en vooral talloze gletsjers. Want dit gebied bestaat, afhankelijk van het seizoen, voor 28 tot 50 procent uit gletsjers, die zich erg langzaam terugtrekken.
Stalen ros
Ben je niet de beste chauffeur op deze aardbol? Of wil je de weg gewoon op een meer duurzame manier afleggen? Dan kan je overwegen om te bikepacken door het gebied. Het is een zware trip, waarbij je last kan krijgen van hoogteziekte. Een behoorlijke fiets en enige conditie is dus vereist, maar de natuur is elke klimmeter waard. En gelukkig heeft Dzifa nog een aantal fietstips voor je die het je iets makkelijker kunnen maken.
Krijg je geen genoeg van bergavonturen? Ook dichter bij huis staan hoge toppen op je te wachten, zoals de Mont Blanc.