Safari in Zeeland: op zoek naar de 'Zeeuwse Big 5'
- Artikel
- 15 apr 2021
- 5 minuten leestijd
Wist je dat de 'Big 5' helemaal niet gebaseerd is op grootte, maar op moeilijkheid van jagen? Een stuk vrolijker is de 'Zeeuwse Big 5'. Deze dieren danken hun plek op de lijst wel aan grootte en zijn allemaal terug te vinden in het — naar eigen zeggen — altijd zonnige Zeeland.
Bruinvis
Stap je op de boot voor een vaart over de Oosterschelde, schrik dan niet. Al lijken ze er wel op, het zijn geen dolfijnen die met je meezwemmen, maar de bruinvis. De naam van dit dier is misleidend: ze zijn namelijk geen vis én niet bruin. Met hun anderhalve meter en 55 kilo behoren ze tot de kleinste familieleden van de walvis. Het makkelijkst spot je ze in de Oosterschelde. Dat doe je hier vanaf het land of het water. Zie je er meer dan een, dan heb je geluk, want dit dier leeft voornamelijk individueel.
Al is het geweldig dat je de dieren hier kan zien, de oorzaak daarvan is minder leuk. Dat komt namelijk doordat ze niet gemakkelijk wegkomen uit de Oosterschelde. Hoewel de bruinvis wel door de opening in de Oosterscheldekering past, maakt de waterkering te veel lawaai voor deze zeer geluidsgevoelige dieren. Dit leidt ertoe dat bruinvissen in de Oosterschelde maar zelden van en naar de Noordzee zwemmen. Sterftecijfers van deze dieren liggen in dit gebied ook een stuk hoger en dat komt omdat ze hier hoogstwaarschijnlijk een te karig, eenzijdig dieet hebben.
Met dank aan Stichting Rugvin.
Flamingo
Nederland biedt al sinds 1983 een overwinteringsplek voor een groep van ongeveer zestig wilde flamingo’s. Deze vind je in het Grevelingenmeer, op de rand van Zeeland en Zuid-Holland. De jongste flamingo’s — te herkennen aan hun grijze kleur — blijven het hele jaar in Nederland. Zij worden pas de volgende winter weer met hun familie herenigd.
Hoe die familie is samengesteld is overigens interessant: zowel de Chileense, Caribische én de Europese flamingo zijn vertegenwoordigd in deze groep. En sinds flamingo’s erg makkelijk kruisen, maken ze al jarenlang geheel nieuwe flamingosoorten.
Dat de flamingo zich vrijwillig in ons koude kikkerland bevindt, klinkt misschien vreemd. Dat is het echter niet: dit dier kan zich namelijk bijzonder goed redden in extreme klimaten. Zo tref je deze diersoort zelfs in het Andesgebergte, waar het overdag 30 °C kan zijn en ’s nachts -20 °C.
Bewaar wel altijd een gepaste afstand en laat je hond thuis (of houd hem in ieder geval kort aan de lijn). Honden bezorgen de flamingo’s namelijk veel stress. Ook drones hebben de groep in het verleden flink verstoord. Daarom is dronen hier inmiddels verboden.
Zeehond
In datzelfde meer, maar ook bij de Oosterschelde, de Westerschelde, de Voordelta, Neeltje Jans en op het strand kom je geheid groepen zeehonden tegen. In tegenstelling tot de bruinvis, kunnen zeehonden probleemloos de waterkering passeren. In het wild kunnen deze dieren wel 20 tot 30 jaar oud, twee meter lang en honderd kilo zwaar worden.
Tegenwoordig telt Nederland weer volop zeehonden, maar eind jaren ’70 waren deze dieren bijna helemaal uitgestorven. Dit kwam door de jacht, vervuiling van leefgebied en verstoring van de rust. Als je op zeehondensafari gaat, is het dus van groot belang om goed afstand te bewaren. Vooral in de zomer, want als je de jongen stoort, kunnen ze niet genoeg melk drinken en verzwakken ze.
Damhert en ree
In 1993 ontsnapte een groep van vijf damherten uit een kamp. Nu is dat nummer meer dan verhonderdvoudigd en vind je ze dwalend door het wild. De grootste kans om ze te zien is in de bossen bij de ‘Kop van Schouwen’ of in het natuurgebied Oranjezon. Vooral bij schemering, in de bronstijd vind je ze makkelijk. Dan hoor je de mannetjes namelijk burlen voor aandacht. Wil je ze spotten, dan is het wel belangrijk dat je doodstil blijft: bij het minste geluid schieten damherten namelijk al op de vlucht.
Zonder natuurlijke vijand gedijt het damhert bijzonder goed in Zeeland. Zo goed zelfs, dat regelmatig herten worden afgeschoten om de populatie op peil te houden. Dat dit het ecosysteem in balans houdt, maakt het natuurlijk niet minder zielig.
Zeearend
Het laatste lid van de Big 5 is zeker niet de minste: met een spanwijdte tot wel tweeënhalve meter is de zeearend de grootste roofvogel van Nederland. Sinds 2006 wordt deze reusachtige vogel hier gespot, maar pas in 2018 werd een eerste zeearend in Nederland geboren, in Slikken van Heen. De hoop is dat deze reus van de lucht op veel meer plekken in Zeeland gaat broeden.
Volwassen zeearenden herken je door de witte staart, lichte kop en gele snavel. Jongen zijn nog donkerbruin, met lichte vlekken en een voornamelijk donkere snavel. Bouwt dit beest een nest, dan pakt ‘ie breed uit: deze zijn namelijk gigantisch. En al die moeite is niet voor niets, want nadat het nest af is wordt het vaak jarenlang gebruikt. Superhandig voor alle zeearend-liefhebbers. Heb je een plek gevonden, dan kan je hier dus elk jaar weer naar terugkeren.
Toch al bij de Noordzee in de buurt? Dan is dit waarom ook jij je moet wagen aan een frisse winterduik.