De wonderlijkste schaatsbanen ter wereld
- Artikel
- 20 dec 2022
- 8 minuten leestijd
Bij winter denken we aan sneeuw, warme chocolademelk en natuurlijk schaatsen! Maar hoe gek wij Nederlanders ook zijn op ijs, ons zeeklimaat garandeert weinig schaatsplezier. Tijd om over de grens te kijken dus: wij presenteren de leukste schaatsbanen binnen én buiten Europa.
Boedapest
We beginnen in de Hongaarse hoofdstad. En niet voor niets. Hier vind je naast het stadspark een van de uniekste en oudste schaatsbanen van Europa. Tussen het Heldenplein aan de ene kant en het Vajdahunyad Kasteel aan de andere kant zal het niet makkelijk zijn om alleen op je schaatskunsten te focussen.
De ijsbaan is elke dag van ongeveer negen tot negen open. Geef je de voorkeur aan rust? Ga dan ’s morgens in de koude ochtenddauw een frisse neus halen. Liever genieten van de mooiste entourage? Ga dan als de zon onder is. Het kasteel aan de zijkant is dan verlicht en geeft een sprookjeswaardig gevoel.
In het weekend is het zelfs geen uitzondering als er bijvoorbeeld een DJ aan de zijkant van de schaatsbaan staat. De muziek zorgt dan voor een extra gezellige sfeer en vooral de oudere bewoners van Boedapest laten het niet om hun ballroom dansvaardigheden op schaatsen te vertonen. Dorst gekregen van deze intensieve activiteit? Naast de kant vind je verschillende kraampjes die onder andere warme chocolademelk en glühwein serveren.
Juragebergte
Het Juragebergte op de grens van Frankrijk en Zwitserland wordt ook wel het gebied van duizend meren genoemd. Tienduizend jaar geleden smolten de gletsjers van de Jura en veel dalen vulden zo met water. Voordeel hiervan: die duizend meren vriezen aan in de winter en dat zorgt voor misschien wel de beste schaatservaring die je in Europa kan meemaken.
Hier geniet je van een frisse bergwind terwijl je uitkijkt op de idyllisch besneeuwde heuvels om je heen. Een van de bekendste meren om op te schaatsen is Lac de Joux. In de zomer is deze gevuld met helderblauw water, maar in de winter zorgt een dikke ijslaag voor de grootste gratis schaatsbaan in Europa.
Een nadeel van natuurijs is het gebrek aan garantie, maar normaal gesproken vriest het meer eind december of begin januari aan. Kom je in het weekend, dan sta je op een drukke dag met duizenden mensen op het ijs. Door de enorme omvang van het meer zal het echter nooit druk voelen.
Huur schaatsen, betreedt het ijs gratis en rust uit langs de kant met koffie, glühwein en soep terwijl je je laat verbluffen door het uitzicht dat elke minuut mooier lijkt te worden.
New York
Populair, wereldberoemd en vooral iconisch. Winter in New York is een ervaring op zich en dat geldt ook voor de schaatsbanen in de stad. Een van de meest spectaculaire is de Wollman Rink, gelegen in het zuiden van Central Park. Hier schaats je op ijs dat eerder het decor was in films als Home Alone 2 en Love Story.
Terwijl je over dit gladde decor raast, kijk je uit op de besneeuwde grasvelden van Central Park met daarachter gigantische gebouwen die je doen twijfelen aan wat je voorheen groot vond. De baan is meestal tot tien of elf uur ’s avonds open en in het donker lijkt de plek nog magischer dan in het licht. Nekpijn gegarandeerd, want je ogen van de verlichte wolkenkrabbers houden is onmogelijk.
Op je weg terug warm je op in een van de vele koffietentjes in The Big Apple. Of je vervolgt je schaatsavontuur met een wandeling naar een van de vele hotdog- of warme chocomelkraampjes in het park.
Lake Louise
Nog zo’n magische plek. Maar dan niet in een stad, maar diep in de bergen van de Canadese Rocky Mountains. In 2014 werd Lake Louise al benoemd als beste schaatsbaan ter wereld door onder andere CNN. En dat is niet voor niets. Tussen de steile met sneeuw bedekte rotsen ligt een prachtig helder meer die in de winter wordt bedekt door een dikke ijslaag. Hier geen wolkenkrabbers, maar even hoge bergtoppen die natuurliefhebbers doen watertanden.
Alsof dit allemaal niet genoeg is, wordt de rand van het meer vergezeld door een prachtig tot hotel omgevormd kasteel. Deze zorgt ervoor dat je nog iets meer in een sprookje bent beland dan je al was. Mocht dat niet genoeg voor je zijn, midden op het meer wordt ook een kasteel van ijs gebouwd.
Elke ochtend wordt het meer vrij gemaakt van sneeuwval, zodat er geschaatst kan worden. Het is afhankelijk van het weer, maar meestal kan je van half december tot half april schaatsen in deze magische gladde arena. En smelt het ijs? Dan is het turquoise meer dat de bergen er omheen weerspiegelt ook zeker de moeite waard.
Chicago
Het opende pas in 2014, maar de schaatsbaan in het Maggie Daley Park is al niet meer weg te denken in Chicago. Elke winter komt de schaatsbaan terug en ook dit jaar is hij gewoon open van november tot maart. En nog beter: de schaatsbaan is gewoon gratis.
De ijsbaan is een soort route die je door het stadspark leidt. Combineer dit met een skyline die je alleen in de VS tegenkomt en je ervaring is compleet. Schaatsen aan, geniet van je omgeving en laat het ijs je de weg wijzen.
Eén schaatsbaan niet voldoende? Dan ben je in Chicago aan het juiste adres. Door de hele stad vind je verschillende ijsbanen, de ene nog unieker dan de andere.
Ottawa
In de Canadese hoofdstad Ottawa vind je het Rideau-kanaal. Deze werd in 1832 gebouwd om de Amerikanen buiten te houden, mocht er ooit een oorlog komen. Het is de oudste gracht van Noord-Amerika die nog altijd in gebruik is. Sinds 2007 is deze waterstrook zelfs onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.
Elke winter wordt de gracht omgetoverd tot schaatsbaan. Als de weersomstandigheden meewerken tenminste. Bijna acht kilometer is dan vrij om over te schaatsen. Daarvoor hoef je niets te betalen en je bent 24 uur per dag welkom om het ijs te betreden.
Omdat de schaatsbaan zo lang is en zo’n groot deel van de stad bestrijkt, wordt Ottawa echt omgetoverd tot een soort winterhoofdstad. Elk jaar wordt er zelfs een volledig winterfestival op het ijs georganiseerd. Over de hele gracht vind je dan ijssculpturen, -doolhoven en kraampjes.
Momenteel is het ijs nog niet dik genoeg om op te schaatsen. Het moet minstens dertig centimeter zijn en daarvoor moet het ongeveer twee weken tien tot twintig graden vriezen. De organisatie geeft dan ook aan dat het schaatsseizoen normaal gesproken van begin januari tot begin maart is. Deze ijsbaan is echter het wachten waard: wie wil er nou niet over dit gladde werelderfgoed glijden?
Parijs
Oké, door renovatie is het helaas niet open, maar het deed te veel pijn om deze schaatsbaan achterwege te laten. Le Grand Palais is een iconische glazen tentoonstellingshal die gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van 1900. De organisatie verwacht de hal in 2024 weer te openen, nét op tijd voor de Olympische Zomerspelen.
Sinds 2012 werd Le Grand Palais in de winter omgebouwd tot de grootste indoor schaatsbaan van Frankrijk. En wat voor een. Hier schaatste je letterlijk in een paleis en werd je teruggeworpen naar het begin van de twintigste eeuw terwijl je het evenwicht probeerde te behouden. Het glazen plafond gaf je de mogelijkheid om naar de koude helderblauwe winterhemel te staren terwijl je aan alle kanten werd omringd door de klassieke elementen van de oude tentoonstellingshal.
Feesten op schaatsen? In Parijs kon het. Zodra de avond viel werd het schaatspaleis omgebouwd tot discoschaatspaleis. Van acht uur ’s avonds tot twee uur s’ nachts zorgden laserlichten en een DJ voor een van de uniekste stapavonden die je in je leven mee kon maken. We hopen dan ook vurig dat de hal na de renovatie in de winter opnieuw beschikbaar wordt gemaakt voor enthousiaste schaatsfanaten.
Nog niet genoeg van het glijden over bevroren water? Ga op ijssafari in Zweden.