Roadtrippen: zo bereiden wij ons voor
- Artikel
- 12 apr 2019
- 6 minuten leestijd
Alsjeblieft, jouw nieuwe roadtrip-Bijbel.
“Ik zou graag eens een roadtrip willen doen. Hoe bereid je jezelf hier het beste op voor? Zijn er handige tips en tricks voor? Elke keer als ik één van jullie een roadtrip zie doen, ziet dat er hartstikke gaaf uit!”
Via onze 3 op Reis Hotline kwam deze vraag van Ramón binnen. Een mooie vraag verdient een mooi antwoord. En daarom schrijven we dit ‘roadtrippen voor dummies’-artikel speciaal voor jou, Ramón! (En - oké vooruit - alle andere aspirant-roadtrippers mogen ook meelezen.)
Ten eerste: het ís ook hartstikke gaaf om een roadtrip te doen. De vrijheid die wat ons betreft bij reizen hoort, komt hier namelijk sterk naar voren. Maar zelfs een spontane reis moet op sommige vlakken goed voorbereid worden. Dus daar hebben we een expert voor ingevlogen.
Ze heeft (zowel voor 3 op Reis als privé) Zweden , Roemenië , Italië , Australië , Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika afgevinkt van haar roadtrip-lijstje en onderweg geslapen in ho(s)tels, tenten, campers en busjes. Met trots kronen we redacteur Marloes tot koningin van de roadtrips. Ze vertelt:
Het begin- en eindpunt bepalen
“Als je met je eigen auto gaat, heb je geen andere keuze dan je reis in een rondje te maken. Maar als je je auto in een ander land huurt, heb je ook de optie om je reis van A naar B te plannen. Dat kan tijd schelen. Je levert je auto bij een andere vestiging van het huurbedrijf in, maar betaalt dan wel een toeslag. Dit kan zo’n 250 euro kosten, maar dat is soms minder dan de benzinekosten die je anders zou moeten betalen.”
Het beste budget
“Als je door meerdere landen gaat roadtrippen is het handig om te kijken in welk land de autohuur het goedkoopst is. Daar start je je roadtrip dan. Als je met het vliegtuig naar punt A moet, is het handig om te kijken naar welk land de vluchten het goedkoopst zijn. Als het land met de goedkoopste vliegtickets (helaas) verschilt van het land met de goedkoopste huurauto’s, zal je je rekenmachine er even bij moeten pakken.” Overigens is de trein terug naar huis nemen wel beter voor het milieu dan het vliegtuig pakken natuurlijk.
Hoe spontaan kan je gaan
“Je kan ervoor kiezen om te kijken waar je uitkomt en van tevoren geen accommodaties boeken. Wel zo avontuurlijk en een prima optie voor in het laagseizoen. In het hoogseizoen, bijvoorbeeld januari in Nieuw-Zeeland, kom je dan vaak bedrogen uit. Maar als je er in je eentje op uit trekt of gaat kamperen, is er in het hoogseizoen meestal ook nog wel een plekje voor je te vinden.”
Check de afstanden
“Misschien wil je je reis spontaan houden, maar het kan nooit kwaad om een globale route samen te stellen. Al is het alleen om te achterhalen of de afstanden te rijden zijn.” Neem die tijden ruim. Je kan altijd verdwalen, in de file terechtkomen of gewoon even behoefte hebben aan een (plas)pauze. Dat laatste is ook erg belangrijk voor je eigen veiligheid, dus plan genoeg rustmomenten in.
Welke wegen?
Als je de afstanden checkt, check dan ook gelijk de wegen. Op sommige wegen of door sommige tunnels is het namelijk niet mogelijk met een camper te rijden. En zo ben je ook voorbereid op mogelijke tolwegen! Misschien wil je jouw roadtrip wel met een elektrische auto maken. (Heel milieubewust, goed zo!) Dán is het handig om op tijd te checken waar de snelladers staan.
Bonustip
Pak niet alleen maar snelwegen, maar sla eens af. Wie weet beland je op een weg met het mooiste uitzicht. Of stop je even in een schattig écht onontdekt dorpje dat zelfs wij nog niet kennen. (En als je met gevaar voor eigen leven op het meest krakkemikkige bergweggetje belandt, dan is dat ook een avontuur… toch…?)
De verkeersregels
“Zoek van tevoren op of de verkeersregels verschillen van Nederland. Het is bijvoorbeeld enigszins handig om te weten of je ergens links moet rijden. ;) In de meeste Westerse landen zijn de wegen goed te doen en wijken de verkeersregels niet veel af. In bijvoorbeeld Marokko, India of Zuidoost-Azië zou ik persoonlijk niet graag roadtrippen in verband met de drukte en het slechte wegdek. In sommige landen heb je trouwens een internationaal rijbewijs nodig, die kan je gewoon aanvragen bij de ANWB.” Hier check je
in welk land je die nodig hebt
. Bonustip: kijk ook even of je een autovignet, tolvignet of milieusticker nodig hebt voor je reis.
Welk karretje kies je
“Als je met meerdere mensen reist is een vijfdeurs wel aan te raden. Vergeet de grootte van de kofferbak niet te checken als je veel bagage meeneemt.” En voor als een normale auto dat ultieme roadtrip-gevoel niet oproept: “Ik heb in Nieuw-Zeeland een busje gehuurd en een matras achterin gelegd. Een avontuurlijke én goedkope optie.” Bonustip: bekijk ter plekke of de huurauto mankementen heeft, dan kan je hier foto’s van maken en krijg je later niet de schuld van krasjes.
Chris in Botswana.
Het zekere voor het onzekere
“Check goed waar en waarvoor je onderweg verzekerd bent en pas je verzekering zo nodig aan. Je pechhulp up-to-date hebben, is geen overbodige luxe. Gaat er toch iets fout, maak dan foto’s van de schade, zodat je altijd bewijs houdt. In Zuid-Afrika is ons afgeraden om in het donker te rijden. En in Australië ben je zelfs niet verzekerd als je in het donker rijdt; er kunnen ‘s avonds namelijk zomaar kangoeroes op de weg springen.”
De ultieme afspeellijst
Wat klinkt er als muziek in je oren? Juist, muziek! “Dat is misschien wel het allerleukste aan je roadtrip”, vindt ook Marloes. Geen inspiratie? Hier kunnen we je mee op weg – snap je ‘m – helpen. Op ons Spotify-kanaal staan
afspeellijsten
met de muziek uit onze afleveringen.
Bonustip:
Het kan geen kwaad van tevoren te leren hoe je een band moet vervangen, mocht je dit niet kunnen. Vergeet dat reservewiel dan ook niet mee te nemen, inclusief krik.
En er zijn nog meer spullen die je zeker niet mag vergeten bij je roadtrip. Houd deze paklijst er even bij.