Met deze tips kom jij (hopelijk) van je vliegangst af
- Artikel
- 20 mei 2019
- 4 minuten leestijd
Voor jou. Of die ene vriend(in) die steeds drie uur lang je hand verbrijzelt.
Aviofobie: prachtig woord, minder leuk als je het hebt. Dat is namelijk vliegangst. En hoewel niet-vliegen beter is voor het milieu, zou het toch jammer zijn als je helemaal nooit de kans krijgt om een verre reis te maken. Hopelijk kunnen deze tips je helpen.
Doe ademhalingsoefeningen
Probeer je stressniveau omlaag te krijgen door ademhalingsoefeningen te doen. Oefen je ademhaling thuis alvast door naar een yogales te gaan of een meditatie-app te downloaden. De apps Vlieg app en Calm kunnen je tijdens de vlucht helpen om je lichaam rustig te houden en je hoge hartslag te verlagen.
Praat erover
Je hoeft je er niet voor te schamen dat je bang bent; je bent niet alleen. Zo'n 45 procent van de mensen vindt vliegen onprettig en ongeveer een kwart durft daarom helemaal niet in het vliegtuig te stappen, meldt
Stichting Valk
en
de Volkskrant
. Het kan opluchten om er met iemand over te kunnen praten. Als het niet zo klikt met je buren, kan je altijd het cabinepersoneel aan hun jasje trekken. Zij zijn immers gespecialiseerd in het omgaan met vliegangst en zullen er alles aan doen om je tijdens je reis op je gemak te stellen. Als je vragen hebt over het toestel zullen zij er ook alles aan doen om die te beantwoorden. Bedenk ook dat deze mensen elke week meerdere keren vliegen en dat zij dit ook allemaal kunnen navertellen.
Bereken de kans dat je neerstort
Dat klinkt precies als het tegenovergestelde van wat je moet doen, maar het kan echt helpen. De app Am I Going Down speelt hierop in en voorspelt hoe groot de kans is dat jouw vliegtuig neerstort. Want als je ziet hoe klein de kans is dat er iets ergs gebeurt, kan je je angst wellicht relativeren.
Zoek afleiding
Zorg dat je bewapend bent met puzzelboeken, tijdschriften, gedownloade series of muziek. De beste manier om van je angst af te komen is door er niet aan te denken. Dus leid je gedachtes af met een flinke hersenkraker. Of een fijne
reis-afspeellijst
, zodat je alvast kan wegdromen over je bestemming.
Lees een boek
Zie ten eerste namelijk het punt hierboven: afleiding. Ten tweede hebben wij ook nog eens een specifiek soort boek in gedachten: een boek over vliegangst. Er zijn verschillende boeken op de markt, waaronder 'Over vliegangst en hoe je ervan afkomt' en 'Overwin je vliegangst en word ook een wereldreiziger'. Deze zijn beide geschreven door een piloot. Zij bieden inzicht in hoe het vliegtuig(personeel) werkt en waar bepaalde geluiden of handelingen vandaan komen.
Turbulentie is bijvoorbeeld niet prettig, maar ook helemaal geen reden tot paniek. Het is vergelijkbaar met de golven in de zee die de boot iets doen deinen, maar daar is een boot (en in dit geval dus het vliegtuig) prima tegen bestand. De apps Flying Calmly en SkyGuru waarschuwen tijdens je vlucht live wanneer turbulentie eraan komt, zodat je je daar mentaal op kan voorbereiden. SkyGuru verklaart zelfs waarom dit gebeurt.
Therapie
Als je angst heel diepgeworteld zit, zal je misschien meer baat hebben bij therapie dan bij de bovenstaande tips. Soms komt vliegangst namelijk voort uit andere angsten, zoals claustrofobie of controledwang. In dat geval kan therapie geen kwaad. Bijvoorbeeld bij Stichting Valk, die samenwerkt met Universiteit Leiden en verschillende vliegmaatschappijen. Na een aantal therapiesessies mogen deelnemers in een simulatievlucht op Schiphol zitten om hun nieuwe kennis en technieken in de praktijk te brengen. De therapie wordt afgesloten met de mogelijkheid om met een echte vlucht mee te gaan, maar dit is niet verplicht.
Als je de hele vlucht slaapt, is het sneller voorbij. Daarom hebben we ook deze tips voor het slapen in een vliegtuig voor je op een rij gezet.