Naakt op reis: is de 'nakation' de nieuwste reistrend?
- Artikel
- 19 nov 2019
- 3 minuten leestijd
Glamping, digital detoxen, op ‘daycation’ gaan: de reisindustrie kent vele trends. Maar de ‘nakation’ is andere koek. Oftewel de wereld van het naakt reizen.
De 'nakation' oftewel het naakt reizen blijkt een van de snelst groeiende trends binnen de reisindustrie. Natuurlijk is nudisme niets nieuws, want laten we eerlijk zijn: iedereen kent wel het principe van een naaktstrand of -camping. Maar de trend begint nu het grotere publiek te bereiken en er duiken steeds meer volledig verzorgde pakketreizen voor nudisten op. Experts binnen de reisindustrie zeggen zelfs dat
de nakation jaarlijks een miljardenindustrie is, met name in de Verenigde
Staten. In Florida gaat er ruim 7,4 miljard dollar om in nakations.
Vooral de oudere doelgroep – boven de 45 jaar – beslaat een groot deel van de nakationers. Maar wat blijkt? De demografische gegevens van de nakationers veranderen steeds meer; ook millennials en Gen X’ers (geboren tussen 1961 en 1980) hebben de wondere, vrije wereld van het naakt reizen betreden. Dat blijkt uit gegevens van het AANR, de American Association for Nude Recreation. Millennials zien naaktheid vooral als een vorm van escapisme. Deze doelgroep probeert vooral minimalisme na te jagen, door technologie en social media te schrappen. En dus ook kleding. Een kledingloze trip hoeft zich niet te limiteren tot een naaktstrand of naaktcamping. Er zijn talloze cruises en resorts met een nudistisch principe. Volgens het AANR zijn sommige nudistische reizen vaak maanden van tevoren uitverkocht.
Vrije vogels
Waar komt die groeiende interesse naar nakations vandaan? Vanuit een gedragswetenschappelijke blik valt de trend te verklaren. Zo is er een theorie die beweert dat het verlangen naar nudisme samenhangt met technologie-vermoeidheid. Dat gevoel wanneer je op reis geen telefoon gebruikt, geen internet hebt en geen meldingen ontvangt, kan enorm bevrijdend zijn. Hetzelfde geldt voor kleding. Hoe minder, hoe vrijer je je kan voelen. Reispsycholoog Dr. Michael Brein beweert bijvoorbeeld dat naaktheid en nudisme ons terugbrengen naar de basis van onze soort als mensheid.
Maar er is nog een reden waarom nudistenreizen steeds aantrekkelijker worden. Ook het idee van egalitarisme – algemene maatschappelijke gelijkheid - speelt een grote rol in nakations. Als mensen geen kleding dragen, val je minder snel in stereotypen, luidt de gedachte. Iemand in een duur pak wordt al gauw bestempeld als rijk, maar dezelfde persoon zonder kleding aan is gewoon een mens.
Doen?
Waarschijnlijk heb je nooit een nakation genomen, aangezien je geïnteresseerd bent blijven lezen tot de laatste alinea. Toegegeven: een nudistenreis is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je wel degelijk ontspannen kunnen voelen. Als dat gevoel van bevrijding niet overheerst, zal je trip flink tegenvallen. En als het wél jouw ding is, sla dan genoeg (ecologische) zonnebrand in voor je volgende nakation-trip.
Wel of geen kleren aan op reis: deze handige reisapps helpen je een handje.