Van Canada tot Australië: koningsdag kent geen grenzen
- Artikel
- 25 apr 2024
- 7 minuten leestijd
Koningsdag; een feest waarbij de Nederlandse straten veranderen in een oranje zee vol feestvierende mensen. Ook ver over de grens laten ze deze feestdag niet aan zich voorbijgaan. Door de banden die Nederland wereldwijd heeft kan je bijna overal ter wereld koningsdag vieren.
Ieder jaar op 27 april is het weer feest; onze koning Willem Alexander is jarig. Er zijn oranje tompoezen en andere Nederlandse lekkernijen in overvloed en in vrijwel elke stad of dorp is er een rommelmarkt of festival. Ook komen oudhollandse spelletjes, zoals spijkerpoepen en koekhappen weer tot leven.
De trots van de Nederlander is op deze dag extra voelbaar en het is een van de weinige feesten waar heel het land voor bij elkaar komt. En dit gebeurt zelfs ver over de grens. Over heel de wereld zijn er plekken, waar het Nederlandse koningsdag gevierd wordt. Hoe dit eruit ziet? Bijna hetzelfde als in Nederland. Iedereen draagt oranje, er zijn Nederlandse lekkernijen en ook hoor je Nederlandse en muziek.
Dit gaat van Canada tot Curaçao tot Australië. Maar hoe komt het dat deze Nederlandse feestdag over heel de wereld gevierd wordt? Dit heeft verschillende redenen. Zo viert vrijwel iedere Nederlandse Ambassade in het buitenland koningsdag en organiseren zij een feest.
Daarnaast heeft Nederland op veel verschillende manieren connecties met landen over de hele wereld. Bijvoorbeeld cultureel, politiek, economisch of door een diepgaande geschiedenis. Tel daarbij op dat er jaarlijks ongeveer honderdvijftigduizend Nederlanders naar het buitenland verhuizen en je snapt waarom het op 27 april niet alleen binnen de landsgrenzen oranje kleurt. We hebben een paar van de landen waar ze koningsdag vieren op een rijtje gezet.
Canada
In Canada wordt Koningsdag op verschillende plekken door Nederlandse gemeenschappen gevierd, zoals in Toronto en Vancouver. Nederland heeft een historische band met Canada. Vooral vanwege de rol van Canada in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij hebben bijna zesduizend Canadezen het leven gelaten. Daarnaast was Ottawa, de hoofdstad van Canada, de woonplaats van koningin Juliana en haar kinderen voor het grootste gedeelte van de oorlog.
Nederland is Canada nog steeds dankbaar voor de hulp in deze moeilijke tijd en deze vriendschappelijke band is sterk. Zo wordt er in Ottawa ieder jaar in mei een Tulip Festival georganiseerd en worden hiervoor 10.000 tulpen vanuit Nederland gestuurd als blijk van dank. Ook heeft Canada een grote Nederlandse gemeenschap. Zo emigreerden tienduizenden mensen na de Tweede Wereldoorlog naar dit land. Sommige vrouwen, omdat ze verliefd waren geworden op Canadese soldaten, andere boerenfamilies, omdat Canada veel goede landbouwgrond heeft.
#NiagaraFalls dressed up orange for #KingsDay!🧡👑
— Netherlands in Canada 🇳🇱🇨🇦 (@NLinCanada) April 28, 2021
Thank you @NiagaraParks for this uniquely North American tribute to our #Dutch National Day. 🇨🇦🇺🇸@NLintheUSA pic.twitter.com/3P9acnaRcj
Dit en de sterke vriendschappelijke band tussen Canada en Nederland is de reden dat ook hier bepaalde plekken oranje kleuren op koningsdag. Denk aan kroegen of speciaal georganiseerde festivals. Maar ook op een plek waar je dit misschien minder snel zou verwachten; zo werd in 2021 de Niagara waterval in Canada oranje gekleurd.
Australië
Ook in Australië vieren ze koningsdag nogal uitgebreid. Misschien niet door de Australiër zelf, maar er wonen genoeg Nederlandse Aussies, backpackers en expats die de verjaardag van de koning maar al te graag vieren. Zo worden er in de steden Brisbane, Cairns, Canberra, Melbourne, Perth en Sydney oranjegekleurde festivals georganiseerd. Jong en oud komen hier samen om van Nederlandse biertjes, bitterballen en muziek te genieten.
Australië telt het grootste aantal Nederlandse immigranten ter wereld. Maar waarom is dat? Dit is vergelijkbaar met de reden dat veel Nederlanders naar Canada trokken. Na de Tweede Wereldoorlog zagen de vooruitzichten in Nederland er op economisch gebied niet goed uit. In Australië was er in deze tijd een grote vraag naar arbeidskrachten, waardoor veel Hollanders ervoor kozen te emigreren. Ook had Australië een perfect klimaat voor Nederlandse boeren.
Curaçao, Aruba en Sint- Maarten
Als voormalige kolonies van Nederland is het niet geheel verrassend dat ook in Curaçao, Aruba en Sint-Maarten koningsdag uitgebreid gevierd wordt. Deze landen hebben een vergaand en diep verleden met Nederland. De landen waren belangrijke kolonies voor Nederland. Dit gaat terug tot de zeventiende eeuw toen het Caribische gebied een strategische handelspost was voor de West Indische Compagnie (WIC).
Tegenwoordig zijn Curaçao, Aruba en Sint-Maarten autonome landen binnen het Nederlandse koninkrijk. Ze hebben een eigen regering en parlement, maar Nederland heeft hier nog steeds invloed op bepaalde zaken, zoals defensie en buitenlandse zaken. Vandaar dat koningsdag hier een nationale feestdag is. Daarnaast reizen Nederlanders, maar al te graag naar deze tropische eilanden voor hun vakantie.
Ook op Bonaire wordt ieder jaar koningsdag gevierd, al is dit iets minder uitgebreid dan op de andere eilanden. Als je koningsdag wil vieren en verzekerd wil zijn van lekker weer is het dus helemaal geen gek idee om naar een van deze eilanden te reizen!
Suriname
Ook in Suriname worden de oranje shirtjes op sommige plekken op 27 april uit de kast gehaald. Hoewel het land sinds 1975 een onafhankelijke republiek is, zijn Nederland en Suriname onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek aangezien het land driehonderd jaar bij Nederland heeft gehoord en er in Suriname voornamelijk Nederlands gesproken wordt. Vooral in Paramaribo wordt koningsdag uitbundig gevierd. Zo worden ook hier speciale festivals georganiseerd en zijn er pleintjes, waar je kan genieten van een Nederlandse DJ onder het genot van een biertje. Zelfs een ouderwets potje spijkerpoepen is er mogelijk. Toch is Koningsdag, niet geheel verrassend, geen nationale feestdag in Suriname. Vandaar dat de Nederlandse gemeenschappen, of mensen die op een andere manier een band hebben met Nederland, zelf het feest organiseren.
Vietnam
Vietnam heeft in tegenstelling tot de andere genoemde landen geen directe geschiedenis met Nederland. Wel is er een groeiende handelsrelatie en zitten er steeds meer Nederlandse expats en bedrijven in Vietnam. Zij organiseren Nederlandse festiviteiten en er wordt zelfs ieder jaar een speciale koningsdag fietstour georganiseerd. Dit gebeurt voornamelijk in Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Ook is Vietnam erg populair onder backpackers en voor hen is dit de perfecte manier om tijdens hun reis een vleugje koningsdag mee te krijgen. Al is het aan de andere kant van de wereld.
Een viering van verbondenheid
Naast bovenstaande landen zijn er nog talloze andere landen waar op 27 april Nederlandse festiviteiten ter ere van koningsdag gevierd worden. Als het niet door de plaatselijke Nederlandse ambassade is, dan is het wel door de geëmigreerde of reizende Nederlander die dit feest niet aan zich voorbij kan laten gaan. Dit is het moment dat ook Nederlanders in het buitenland samenkomen om hun gedeelde liefde voor ons kikkerlandje te vieren. Zo is koningsdag niet alleen een nationale feestdag, maar ook een viering van de banden die we hebben over heel de wereld.
Meer over Nederland in het buitenland? Klik hier.