Van vreugde tot verval: 7 griezelige verlaten pretparken wereldwijd
- Artikel
- 10 okt 2023
- 7 minuten leestijd
Attractieparken: een plek om plezier en herinneringen te maken. Maar soms transformeren ze zich door omstandigheden tot iets dat eerder lijkt op een scène uit een horrorfilm. We nemen je mee op reis langs enkele van de meest intrigerende en bizarre verlaten pretparken ter wereld.
Foto boven dit artikel: © Mandias / Flickr.com
Pretparken zijn een plek waar normaal gesproken glimlachen op gezichten worden getoverd en gelach te horen is. Naast het wereldberoemde pretpark in de stad Pripyat, dat na de ramp van Tsjernobyl in een klap verlaten was, zijn er wereldwijd nog veel meer vervallen attractieparken waar de natuur nu overwoekert. Wij zetten zeven van de griezeligste voor je op een rij.
Yangon Amusement Park, Myanmar
Dit verlaten pretpark zit vol met mysterie. Zo is de officiële naam van het attractiepark onbekend en wordt er meestal verwezen naar als ‘Yangon Amusement Park’. Over de reden van het bouwen van het park is ook onduidelijkheid. Sommigen beweren dat het door de militaire regering is neergezet om de bevolking te laten vergeten dat ze onder een tirannie leven. Anderen beweren juist dat het een uitbreiding van de Yangon Zoo is, dat ten noorden van het pretpark ligt.
Wat wel zeker is, is dat Yangon Amusement Park de eerste achtbaan van heel Myanmar had. Waarom het park in 2012 of 2013 werd gesloten? Ook dat blijft een groot mysterie. Theorieën variëren van dodelijke ongevallen in het park, tot beweringen dat het er spookte, tot de eigenaar die de huur simpelweg niet kon verlengen. Toch is het park niet gesloopt en staan alle attracties er nog steeds. En omdat Yangon Amusement Park zo dichtbij woonwijken ligt, blijven kinderen het verlaten park nog steeds gebruiken als hun eigen speeltuin.
Yongma Land, Zuid-Korea
Dit pretpark, gelegen vlakbij Seoul, sloot in 2011 de deuren vanwege tegenvallende zaken. Ondanks dat het park niet langer een attractiepark is, werd het omgetoverd tot een gigantische filmset. Het verlaten pretpark wordt nog regelmatig gebruikt als decor in Koreaanse dramaseries of K-Pop muziekvideo’s.
Wil je zelf een bezoek brengen aan Yongma Land en foto’s maken? De vriendelijke eigenaar van het park vraagt om 10.000 won bij binnenkomst, wat ongeveer neerkomt op zeven euro. Wil je dat de lichten van de carrousel aangaan voor dat perfecte shot? Dan moet je daar zo’n 30.000 won voor over hebben – oftewel zo’n 21 euro. Maar wie weet, misschien heeft een andere fotograaf al voor jou betaald, want reken er maar op dat je niet de enige bent die hier een bizar plaatje wil schieten.
Six Flags New Orleans, Verenigde Staten
Door orkaan Katrina sloot Six Flags New Orleans in 2005. Het park werd niet alleen ondergedompeld in meer dan anderhalve meter water, maar kreeg ook de volle laag van woeste winden. En toen het water eindelijk weg was, bleef het park met veel schade verlaten achter.
Bijna twee decennia later is het pretpark nog steeds niet veel meer dan een herinnering aan de kracht van Katrina. Op een van de borden staat zelfs nog steeds ‘gesloten door storm’. Het park heeft wel een tweede leven gekregen. Veel films, zoals Jurassic World, Dawn of the Planet of the Apes of Percy Jackson hebben het park en de griezelige sfeer gebruikt als filmset. En de toekomst van Six Flags New Orleans? Die blijft onzeker, ondanks talloze pogingen om het park nieuw leven in te blazen.
Spreepark, Duitsland
Tijdens de Koude Oorlog was Spreepark het enige pretpark in de DDR. Maar door teruglopende bezoekersaantallen moest het park in 2001 de handdoek in de ring gooien. Door de jaren heen veranderde het park langzaam in een grijs spookdorp. En geld voor de sloop van attracties? Zelfs dat was er niet meer na het faillissement. Maar niet getreurd (of juist wel): volgens de site van Spreepark is er sinds 2022 sprake van een heropeningsplan. Geen nieuwe attracties, maar een make-over waarbij alles gerepareerd en gerenoveerd wordt om het verlaten pretpark weer publieksklaar te maken. Tot die tijd kan je in het weekend een rondleiding volgen, waarbij je veilig langs de verlaten attracties wordt geleid.
Dadipark, België
Volgens verhalen gebeurde er in 2000 een ongeluk waarbij een jongen zijn arm verloor tijdens een rit in de ‘Natuic Jet’ attractie. Dit was niet het eerste incident van Dadipark, en mensen begonnen aan de veiligheid van het pretpark te twijfelen. Het gevolg? De bezoekersaantallen liepen terug en het park werd in 2002 gesloten voor renovatie. Maar sindsdien zijn de poorten van Dadipark nooit meer geopend. De resten van het park zijn in 2012 gesloopt, op een paar gebouwen na. Die zijn overgenomen en worden gerenoveerd voor ‘Vrije Basisschool ’t Brugske’. Wat er dus overblijft van het voormalige pretpark, is sinds 2012 dus bijna niet meer te zien.
Gulliver’s Kingdom, Japan
Een pretpark met uitzicht op de berg Fuji en op slechts tweeënhalf uur rijden van Tokyo. Klinkt als een perfecte locatie toch? Maar Gulliver’s Kingdom lag ook vlakbij Aokigahara, wat ook wel eens beschreven wordt als het zelfmoordbos van Japan. Hoewel het attractiepark werd opgericht om de economie een boost te geven, bood het niet veel vaste banen. Financiële problemen bij de Niigata Chuo Bank, wat instortte door niet rendabele leningen - waar Gulliver’s Kingdom er een van was - leidden tot de sluiting van het park.
Na nog geen tien jaar in gebruik, werden de poorten van het pretpark weer gesloten in 2001. Wat er nog over is van het park? Vandaag de dag niets meer dan wat betonnen fundering. Toch lag er tot 2007 nog een gigantisch beeld van zo’n 45 meter van de literaire held Jonathan Swift op zijn rug, blootgesteld aan de natuur en vol gekalkt door graffiti. Een griezelige herinnering aan wat een plek vol vreugde had moeten zijn.
Land van Ooit, Nederland
Wil je toch wat dichter bij huis een verlaten pretpark bezoeken? Hop dan in de auto en rij naar het ooit zo levendige Land van Ooit. De naam lijkt bijna perfect te passen bij de huidige staat van dit voormalige pretpark, waar ‘kinderen de baas zijn’. In 2007 werd het attractiepark failliet verklaard.
Maar sindsdien heeft de gemeente Heusden zich ingezet om de natuur te behouden en wandelpaden aan te leggen. Dus kan je nu rustig wandelen langs het oude, roze kasteel en de versteende soldaten bewonderen. Het terrein is sindsdien ook verkocht aan een ontwikkelaar die er een groene woonwijk van wil maken. Ook vandaag de dag staan er nog kavels te koop, zodat je je eigen droomkasteel kan bouwen. En de straatnamen? Die verwijzen naar de adel die in het pretpark rondliepen.
Benieuwd naar meer verlaten plekken? Check hier het Turkse spookdorp waar de kastelen voor je klaarstaan of check hier het Franse dorp waar sinds 1944 de tijd stilstaat.