Groene gevels en balkonbomen: wie weet groeit er binnenkort een verticaal bos in je stad
- Artikel
- 25 jun 2021
- 3 minuten leestijd
Op steeds meer plekken in de wereld groeien bomen en planten op grote hoogte. Waarom? Verticale bossen vangen CO2 op, bestrijden de hitte en bevorderen de biodiversiteit. Bovendien fleurt de stad er ook nog eens van op.
Bosco Verticale, Milaan, Italië
Wanneer je de hippe wijk Isola in de stad Milaan in Italië bezoekt trekt het onmiddellijk je aandacht: het Bosco Verticale, ontworpen door de architect Stefano Boeri. Het verticale bos is onderdeel van een project voor herbebossing in de stad en bestaat uit twee woontorens. De balkons zijn bedekt met bijna 20.000 soorten bomen, planten en struiken. De flats zijn het hele jaar door groen, met in elk seizoen een eigen kleur. Zo kleurt het in het voorjaar naast groen ook roze en wit door magnolia en jasmijn, en bloeien er in de zomer veel eiken, olijf- en granaatappelbomen.
Oasia Hotel Downtown, Singapore
In het drukke centrum van Singapore staat het Oasia Hotel Downtown met meer dan 300 hotelkamers en 100 kantoren. De buitenkant van Oasia is onder andere bedekt met 21 verschillende soorten klimplanten. Het gebouw ventileert zichzelf dankzij vier grote openluchttuinen die zorgen voor frisse lucht op elke verdieping. In en om Oasia leven evenveel diersoorten als in de stadsparken in Singapore zoals eekhoorns, hagedissen en verschillende vogels.
Le Nouvel, Kuala Lumpur, Maleisië
Een groen verticaal bos was van harte welkom tussen de moderne grijze gebouwen in hoofdstad van Maleisië. De Nouvel torens zijn ontworpen door de Franse botanist Patrick Blanc. Om beide gebouwen heen zijn stalen kabels bevestigd waaraan wel 243 verschillende plantensoorten groeien waaronder 200 verschillende klimplanten. Le Nouvel is een rustgevend middelpunt in het drukke zakendistrict van Kuala Lumpur.
CaixaForum, Madrid, Spanje
Het CaixaForum, een kunstmuseum in de hoofdstad van Spanje, is ontworpen door dezelfde botanist als Le Nouvel in Kuala Lumpur. Dankzij de geroeste buitenmuren en de felgroene gevel is het gebouw een belangrijk herkenningspunt in het centrum van de stad. De verticale tuin is maar liefst 24 meter hoog en is dankzij de meer dan 250 plantensoorten een geliefde plek voor verschillende soorten insecten en vogels.
Tao Zhu Yin Yuan, Taipei, Taiwan
De meer dan 20.000 bomen en planten van het Tua Zhu Yin Yuan gebouw zijn verantwoordelijk voor het absorberen van CO2 in de hoofdstad van Taiwan. Volgens de ontwerpers kan het groen ongeveer 130 ton aan CO2 per jaar absorberen. Voor je beeldvorming: wanneer je 5800 kilometer met de auto rijdt stoot je een ton CO2 uit. De vorm van de toren, ook wel bekend als Agora Garden, is gebaseerd op de structuur van DNA en bestaat uit luxe appartementen.
Verticale bossen in Nederland
Ook in Nederland groeit er steeds meer natuur in en op gebouwen. Zo is het verticale bos in het stadsdeel Strijp in Eindhoven inmiddels bijna helemaal af. De 70 meter hoge toren heeft ruimte voor maar liefst 125 sociale huurwoningen. Op het balkon van elk appartement staan twee bakken met bomen en planten. In totaal kan het groen zo’n 50.000 kilo CO2 uit de lucht halen. Ook bij de Utrechtse Jaarbeurs komen binnenkort twee beboste gebouwen te staan. De ene wordt vooral groen aan de buitenkant en de andere aan de binnenkant. De torens met in totaal 10.000 planten en 360 bomen zijn in 2022 klaar om op te bloeien.
De horizontale natuur intrekken? Waag je eens aan deze Nederlandse blotevoetenpaden.