Is Virtual Reality het reizen van de toekomst?
- Artikel
- 17 jan 2023
- 5 minuten leestijd
Het is relatief goedkoop, milieuvriendelijk en ontspannen: virtueel reizen heeft eigenlijk geen nadelen. Of, ja. Zolang je het niet erg vindt om zand tussen je tenen te verruilen met je voetjes op een huiselijk vloerkleed.
Een woord dat menig reiziger nogal afschrikt: massatoerisme. Toch is het een bekend begrip, want we zijn nou eenmaal niet zo goed in stilzitten. Zet je anno 2023 voet in Venetië? Dan zie je meer rolkoffers dan huizen. Niet zo gek, aangezien miljoenen reizigers jaarlijks de smalle straatjes en kanalen bezoeken. En voor een binnenstad met nog geen vijftigduizend inwoners, is dat behoorlijk veel.
Voetafdruk
En zo zijn er nog talloze locaties die overspoeld worden door toeristen. Denk aan de Taj Mahal, Eiffeltoren,Senso-ji Tempel, Toren van Pisa, Times Square, Buckingham Palace en Chinese Muur. Om nog maar te zwijgen over alle drukbezochte stranden waar het een kwartier zoeken is naar een plekje om je handdoek uit te gooien. Tja, reizen betekent soms ook gewoon je bevinden tussen een mensenmassa. En dat alles laat natuurlijk een grote ecologische voetafdruk achter, aangezien vliegtuigen een van de meest vervuilende vervoersmiddelen zijn.
Wereld van virtualiteit
Wanneer je op het internet zoekt naar filmpjes van mensen die een bril op hebben, kom je regelmatig video’s tegen van mensen die vallen of misselijk worden. Niet gek, aangezien Virtual Reality tegenwoordig zo geavanceerd is dat je bijna het gevoel hebt dat je ergens écht bent. Daarom experimenteren sommige bedrijven met virtueel reizen. Elke beweging die je maakt, wordt geregistreerd. Je kan overal heen kijken en beleeft alles in 3D. Zou dat dé oplossing voor het toerismeprobleem en de klimaatcrisis zijn?
Zo zijn er verschillende VR-reisapps waarmee je de hele wereld afreist aan de hand van foto’s, video’s en data. Sommige apps zijn zelfs zo ver dat je terug kan reizen in de tijd. Ook het bezoeken van bestemmingen die helemaal niet bestaan kan tegenwoordig. En voor degenen die het belangrijk vinden iets te leren van virtueel reizen: er bestaan verschillende apps die diep ingaan op de geschiedenis van een gebied of bepaald wereldwonder.
Trukendoos
En ook binnen de reisbranche weten ze van deze ontwikkeling. Daar wordt virtueel reizen al langer gebruikt om bekende reisbestemmingen bij klanten aan te prijzen met filmpjes of 360 graden-foto’s. Maar daar blijft het niet bij, want de ontwikkeling van nieuwe technologie is niet te stoppen. Zo worden ook VR-brillen steeds vaker uit de trukendoos gehaald bij reisbureaus en mensen thuis. Waarom? Door de extreem realistische sfeer krijg je hierdoor al snel het gevoel dat je je tussen de Bajau Laut bevindt of de Cave of Crystals in Mexico bezoekt.
Fysieke ervaringen
Toch is het niet één en al vreugde rondom de virtuele reizen. Want waarom wilde je überhaupt reizen in eerste instantie? Misschien wel om er even tussenuit te gaan. En dat voelt toch anders wanneer het eten gewoon weer om 19:00 uur op tafel moet staan. Daarnaast zijn fysieke ervaringen vaak de herinneringen die je meeneemt naar huis. Interactie met inwoners, lekker eten bij lokale restaurants en een bruine gloed op je gezicht kan je, hoever we ook zijn met technologie, helaas nog niet ervaren met een VR-bril op.
Reisje rond de wereld
Ook de benodigdheden zijn er nog niet helemaal voor gemaakt om virtueel te reizen. Zo hebben veel brillen het nadeel dat ze zwaar zijn en vaak niet langer dan een half uur gedragen kunnen worden. Want prettig om je ogen zitten ze niet altijd. Jammer, want van een half uurtje reizen ontsnap je helaas niet bepaald aan de werkelijkheid. En alhoewel VR-reizen op den duur natuurlijk erg fijn is voor je portemonnee, moet je er eerst het een en ander voor aanschaffen. Wat de gemiddelde prijs is van een goede VR-bril? Rond de vierhonderd euro. Maar helemaal klaar voor vertrek ben je dan nog niet: hierbij heb je namelijk vaak nog een laptop of PC nodig van zo’n tweeduizend euro. Van datzelfde geld kan je een prima reisje rond de wereld maken, zullen we maar zeggen.
Verkenning
Ondanks dat steeds meer mensen de wereld van VR omarmen, blijft de kans erg klein dat we over een tijdje allemaal onze reiskoffer hebben ingeruild voor een virtuele app of bril. Want zeg nou zelf: reizen blijft het leukst wanneer je terugkomt met echte verhalen en zelfgemaakte foto’s. En als we ergens zijn, willen we meer dan een plek kunnen zien. Voelen, horen en ruiken: het hoort er allemaal bij. Toch even snel dat ene steegje inlopen of die grot bezichtigen. Iets dat de VR-wereld ons nog niet kan geven. Al heeft digitaal reizen wel één groot voordeel: de snipper- en vakantiedagen kan je lekker in je zak steken om vervolgens écht van te reizen.
Droomreis
Mocht je dat digitaal reizen toch eens willen proberen? Ook wij bij 3 op Reis hebben een alternatieve manier van reizen bedacht. En daar hoef je niet eens je ogen voor te openen. Je kan ze ook gewoon dichthouden en vanaf je bureaustoel, bed of zitbank wegdromen bij het luisterprogramma Droomreis. 3 op Reis-presentatoren vervoeren je met hun stemmen naar droomachtige plekken. Van IJsland tot Oezbekistan en van Japan tot Griekenland: je reist erheen binnen één klik op de muis.
Wat in tegenstelling tot VR-reizen wél een ramp is voor het klimaat? Ruimtetoerisme.