Zo voorkom je bedwantsen tijdens je reis
- Artikel
- 16 aug 2022
- 4 minuten leestijd
Jeukend wakker worden in je hostelbed, met rode bultjes over je hele lichaam. De nachtmerrie van elke backpacker: bedbugs. Hoe herken je deze venijnige beestjes? En wat kan je doen om beter te voorkomen?
De afgelopen weken is iedereen in rep en roer over een uitbraak van bedwantsen in Parijs. Enige probleem is dat hier niet zoveel van klopt volgens de NOS. Wel komen ze de afgelopen jaren steeds vaker voor in Europa en neemt het aantal gestaag toe. Wat kan je dus doen tegen deze venijnige beestjes? En hoe zorg je dat je voorbereid op reis gaat, mocht je ze tegenkomen?
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen zijn bruine ovaalvormige beestjes van zo’n zes millimeter lang met zes pootjes, die zich voornamelijk op warme plekken bevinden. De insecten verplaatsen zich vooral via kleren, backpacks en koffers. Het beestje is niet schadelijk voor je gezondheid en brengt ook geen ziektes met zich mee, maar leidt wel tot serieuze huidklachten. Het kan je namelijk een ontzettende portie jeuk bezorgen! Hoe dan? De bedwants zuigt bloed uit je lichaam, waardoor jeukende rode bulten op je lichaam ontstaan.
Hoe voorkom je bedwantsbeten?
- Doe een vlugge check bij elk nieuwe hostel/hotel waar je in terechtkomt. Controleer de randen en etiketten van de matrassen op appelpitvormige beestjes (bedwantsen dus) of op een donkere verkleuring die wordt veroorzaakt door hun uitwerpselen. De randen van een matras zijn namelijk een hotspot voor bedbugs. Controleer ook de kussenslopen en lakens op kleine bloedvlekken. Heeft een ho(s)tel rood beddengoed? Wees dan extra alert, want dit kan een manier zijn om de vlekken te verbloemen. Ook verstoppen de diertjes zich graag achter plinten, stopcontacten of spleetjes in de muren. Hier wil je daarom ook even je blik op werpen.
- Zet je backpack/koffer niet op bed of op de grond terwijl je de oppervlaktes controleert. En ook tijdens je verblijf kan je deze bij voorkeur neerleggen op een rek op afstand van de muren en van het bed. Nog beter: plaats je bagage op de badkamertegels, als dat mogelijk is. Op deze koude ondergrond vind je de beestjes namelijk niet zo snel.
- En het allerbeste is natuurlijk: goed voorbereid op reis gaan. Check daarom nog voordat je boekt via deze website of er bedbugs zijn geregistreerd bij je accommodatie.
Wat als je gebeten bent?
No worries. De bijtwonden van bedwantsen genezen vanzelf. Wonden verdwijnen binnen twee weken en ook de terroriserende jeuk vermindert vanzelf. Zijn de symptomen een tandje erger dan enkel rode bultjes en jeuk? Neem dan contact op met je huisarts. Wie weet geeft je lichaam namelijk een allergische reactie op de beten af.
Hoe ziet een beet van een bedwants eruit?
Je kan een bedwantsbeet herkennen aan de vorm, de kleur en de locatie op de huid. Het is namelijk een klein, rood, gezwollen bultje. De beten zitten vaak dicht bij elkaar op plekken op je huid waarmee je het matras hebt aangeraakt. Veelvoorkomende plekken zijn daarom handen, armen, benen en nek.
Overige tips
Bedwantsen reizen niet mee op je lichaam. De beestjes zoeken alleen mensen op wanneer ze zichzelf voeden. Wees dus niet bang dat je de beestjes overdraagt op anderen! Wel is het verstandig (en ook zo sociaal) om op reis je kleding in een dichte vuilniszak te stoppen. En plaats je bagage bij thuiskomst vooral buiten of in de schuur.
Daarnaast wil je de randen en naden van je bagage goed schrobben met heet water of met een stoomreiniger. Was ook al je kleren op zestig graden of warmer en stop de kleding daarna in de droger! Ongediertespray kan ook je beste buddy zijn. Mocht dat allemaal niet helpen? Dan ben je toch echt overgeleverd aan een bestrijdingsbedrijf.
Bekijk ook waarom je je shampoofles beter thuis kan laten!