Initiatief voor onafhankelijke vrouwen neemt je mee op sleeptouw door het échte India
- Artikel
- 18 jan 2022
- 4 minuten leestijd
Hoe reis je duurzaam, dompel je je onder in een cultuur en steun je inwoners van een land? In Uttarakhand, een van India’s armste staten, is een initiatief ontwikkeld dat alleenstaande vrouwen steunt én reizigers een intieme introductie geeft aan het leven in afgelegen Indiase dorpen.
Aan de voet van de Himalaya
In het noorden van India, grenzend aan Tibet en Nepal, ligt de provincie Uttarakhand aan de voet van de Himalaya. Hier vind je dichte bossen, kolkende rivieren en besneeuwde bergtoppen. Voor reizigers zijn er — letterlijk en figuurlijk — veel hoogtepunten in de regio. Van yogaretraites aan de oever van Alaknanda-rivier tot paragliden bij Rishikesh, de zogenoemde ‘Poort van de Himalaya’.
Heilige grond
Smalle paden leiden je langs mistige watervallen, rododendron-bossen en rijstvelden. Tijdens wandeltochten kom je behoorlijk wat heilige tempels tegen. Zoals Tungnath, een van de hoogste Shiva-tempels ter wereld, de moeilijk bereikbare Kedarnath-tempel en de kleurrijke Badrinath-tempel die gewijd is aan hindoegod Vishnu.
Dodelijke paden
Maar deze prachtige omgeving kent ook een donkere kant. Door de smalle bergwegen kan je misschien op prachtige en ook vaak heilige plekken komen, maar het bewandelen ervan is niet zonder gevaren. Langs de landwegen liggen namelijk diepe kliffen waar zelfs mensen uit de regio wel eens naar beneden kukelen. In het bijzonder mannen die iets te diep in het glaasje hebben gekeken.
Eenzaam en alleen
In de dorpen van Uttarakhand heerst een drankprobleem bij mannen. Van jongs af aan komen ze veelvoudig in aanraking met alcohol, waardoor alcoholisme een groot probleem is voor de regio. De drankzucht van mannen in de regio zorgt er niet alleen voor dat ze overlijden, maar ook dat er sprake is van huiselijk geweld. Vrouwen vluchten met hun kinderen van huis en haard of moeten na de dood van hun man opnieuw een eigen leven opbouwen.
Vrouweninitiatief
En daar komt het initiatief van Poonam Rawat, een globetrotter met een sterke sociale verantwoordelijkheid, om de hoek kijken. De jonge vrouw keerde na haar vele reizen terug naar haar geboorteland om haar ervaringen en medeleven ten goede te brengen in de arme gemeenschappen van Uttarakhand. Zij richtte de organisatie Fernweh op waarmee ze alleenstaande vrouwen helpt geld te verdienen.
Niet geven maar onderwijzen
De meeste weduwen zijn tussen de 19 en 25 jaar en hebben kinderen waar ze voor moeten zorgen. Opnieuw trouwen is een gevoelig punt door de sociale veroordelingen die nog steeds zwaar wegen. Enkel onderdak bieden is voor hen niet voldoende. Met nog een heel leven voor ze, is zorgen voor een blijvende impact veel nuttiger. Naast huisvesting wordt daarom ook gezorgd voor een duurzaam inkomen. In plaats van het overhandigen van eten, wordt de vrouwen bijvoorbeeld geleerd hoe ze vis moeten vangen.
Aan het roer van reiservaringen
Als onderdeel van Bachan Charitable Trust, biedt het door vrouwen geleide team van Fernweh, plattelandsreizen aan in afgelegen gebieden van Uttarakhand. Hier staan vrouwen aan het roer van reiservaringen. Door alleenstaande vrouwen te onderwijzen, worden ze onafhankelijk en staan ze sterker in hun schoenen. Een blijvende impact wordt gemaakt door deze vrouwen op te leiden tot hosts, gidsen en in ambachten.
Fernweh sloeg de handen ineen met sponsors en partners. Samen verzorgden ze huisvesting, maar ook het opleiden van vrouwen. Duurzame ontwikkelingen worden hiermee naar kansarme gebieden gebracht. Wanneer je slaapt in een modderhut, proeft van een typisch Garhwali-gerecht of een tocht maakt langs verborgen Himalaya-paden, doe je tegelijkertijd de lokale economie, cultuur en omgeving opleven.
Ervaar yoga waar het werd geboren, ga op een spirituele- of avontuurlijke reis door de Himalaya, neem deel aan festivals en rituelen en bereid de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken. Ondergedompeld in alles wat India is, draagt deze reis niet alleen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan de ontwikkeling van het gebied en de bewoners. Win-win dus.
Ook in Albanië vonden vrouwen een nieuwe manier om onafhankelijk te zijn. Een nieuwe generatie laat de traditie van ‘gezworen maagden’ achter zich.