White spots: op deze wereldwijde plekken heb je geen mobiel bereik
- Artikel
- 21 jan 2021
- 4 minuten leestijd
White spots, oftewel plekken waar je geen mobiel bereik hebt. Oases van rust en geen input van buitenaf: ideaal voor een digital detox. En al zijn ze dichtbij huis schaars, je komt ze wereldwijd op de meest bizarre plekken tegen.
Whanganui Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Het Nationaal Park Whanganui bestaat al sinds 1986 en ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het natuurspektakel bestaat voornamelijk uit bergen en loofbossen. De rivier Whanganui stroomt door het hart van het park: een oase van bossen, valleien, vulkaantoppen en watervallen. Er wonen haast geen mensen in het gebied, vandaar dat je er veel white spots aantreft. Vooral wanneer je meer van de rivier afwijkt is het geluid van de flora en fauna min of meer de enige prikkel die je er ontvangt...
© RLS Photo / Shutterstock.com
Pyramiden, Spitsbergen
Pyramiden was een Russische mijnbouwplaats op het Noorse eiland Spitsbergen. De Russen begonnen er in 1927 met kolenwinning, maar na de val van de Sovjet-Unie werd het plotseling een verlaten stad. Tegenwoordig wordt het gezien als de Sovjet-spookstad waar de tijd stil lijkt te staan. In Pyramiden vind je slechts één spot vierkante meter waar je bereik hebt en telefonisch contact kan maken met de buitenwereld. De stad is een letterlijke stiltezone.
© Krzysztof Mankowski / Shutterstock.com
© MO cz / Shutterstock.com
Hāna Forest, Hawaï
De Hawaïanen leven gezien de ligging van het eiland al in een geïsoleerde positie. Waar veel reizigers naar steden zoals Honolulu trekken, is de eilandengroep rijk aan prachtige natuur. Zoals in het Hāna Forest-reservaat. Een ongerept bos gelegen aan de oostkant van het eiland Maui. Geen wonder dat vrijwel het hele bos een white spot is: het enige wat je er tegenkomt zijn watervallen, bamboe en gigantische bomen. Oftewel en verborgen jungle midden in de Grote Oceaan.
© Realest Nature / Shutterstock.com
Williams Lake, Canada
Williams Lake is een stad in het binnenland van de Canadese provincie Brits-Columbia. Iets ten oosten van de stad vind je een uitgestrekt natuurgebied rondom het meer van Williams Lake. Het azuurblauwe meer is omgeven door grassen, bergen en loofbossen. Hoe verder je van de stad afwijkt, hoe meer white spots je kruist. Vooral voor hikers is het een geliefde plek om in alle rust de ongerepte natuur van Canada te ervaren.
© Victoria Ditkovsky / Shutterstock.com
Petrohue River, Chili
De Petrohue is een rivier in Los Lagos: een van de zestien regio’s van Chili. Het ijkpunt van de rivier is de Petrohue-waterval, die langs de rotsformaties van het gebied naar beneden stroomt. Het Zuid-Chileense natuurgebied staat daarnaast bekend om de met sneeuw bedekte vulkaantoppen. Een geliefde plek onder reizigers, maar inwoners vind je er haast niet. Je komt er in tegenstelling tot in veel populaire kustplaatsen in Chili dan ook veel white spots tegen.
© Paolo Cost / Shutterstock.com
Yakushima, Japan
Yakushima is een Japans eiland dat behoort tot de Osumi-eilanden. Het eiland is bedekt met een dicht woud met veel oude en vooral typerende bomen zoals de sikkelcipres. In het Japans ook wel ‘Sugi’ genoemd. De unieke natuur van Yakushima is tevens onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De pronkstukken van het eiland zijn de talloze watervallen en de Miyanoura-, Nagata- en Kurio-berg. De white spots op Yakushima vind je vooral in het midden van het eiland, dat tegelijkertijd het dunbevolkste deel is.
Jezelf thuis aan een digital detox wagen? Met deze tips kom je al een eind.