De Alpen inmiddels wel gezien? Ga dan wintersporten in Noord-Korea
- Artikel
- 13 nov 2019
- 4 minuten leestijd
Wintersporten in het meest gesloten land ter wereld
Heb je genoeg van wintersport in Oostenrijk of is Frankrijk te saai voor je geworden? Dan hebben we een bijzonder alternatief voor je. Namelijk een wintersport in het meest gesloten en mysterieuze land ter wereld: Noord-Korea. Een aanbieder organiseert de reis dit jaar zelfs tijdens een hele speciale gelegenheid: de verjaardag van voormalig president Kim Jong Il.
Noord-Korea is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je op wintersport gaat. Het is waarschijnlijk het meest gesloten land ter wereld en er heerst een totale dictatuur. Bovendien blijft het land dreigen met nucleaire aanvallen. We moeten toegeven: een wintersport in Noord-Korea zal niet hetzelfde zijn als in de Alpen. In het ski-resort klinkt communistische muziek en je hebt constant begeleiders mee, maar het is wel een unieke mogelijkheid om een van de meest onbekende landen ter wereld van binnen te bekijken.
De reis
Via Peking vlieg je naar de hoofdstad van Noord-Korea: Pyongyang. Over visums hoef je je geen zorgen te maken, dat wordt allemaal voor je geregeld. Al hebben wij als (reis)journalisten pech. Journalisten en Zuid-Koreanen komen het land namelijk niet zomaar in. Als je aankomt in Pyongyang merk je waarschijnlijk gelijk dat dingen hier iets anders gaan dan in andere landen. Je ontmoet namelijk gelijk je Noord-Koreaanse begeleiders die je de rest van de reis niet meer alleen zullen laten.
Verjaardag
In de stad spat het communisme ervan af. Je vindt er bijvoorbeeld de grootste triomfboog ter wereld, maar het meest indrukwekkend zijn de twee immense bronzen standbeelden van de voormalig presidenten Kim Jong Il en Kim Il Sung. Op 16 februari is het feest in Pyongyang. Dan staat de stad namelijk volledig in het teken van de verjaardag van Kim Jong Il. Door de hele stad zijn verschillende festiviteiten waaronder een massale dans door studenten en een enorme vuurwerkshow. Zo maak je maar weer eens iets anders mee dan Koningsdag, zullen we maar zeggen.
Olympische spelen
Na twee dagen in de hoofdstad gaat de reis verder naar het skigebied. Dit is niet groot, maar wel speciaal. Het hele gebied is in krap tien maanden uit de grond gestampt, omdat president Kim Jong-un besloot dat het aantal buitenlandse toeristen in Noord-Korea omhoog moest van tweehonderdduizend naar een miljoen. Met de komst van het skigebied hoopten de Noord-Koreaanse leiders dat ze een aantal evenementen van de Olympische Winterspelen van 2018 konden organiseren. De Olympische spelen vonden namelijk plaats in Zuid-Korea. De samenwerking is er, ondanks de komst van het skigebied, nooit gekomen.
Het skigebied
Het gebied is van alle gemakken voorzien. Het luxe resort is een van de twee hotels in het land met (beperkt) internet. Tevens heeft het een zwembad, sauna, schaatsbaan en een groot restaurant. Genoeg om te beleven naast het wintersporten dus, al zal je moeten wennen aan de communistische muziek die door het resort klinkt. Het gebied zelf is voor Europese begrippen erg klein. Het gebied ligt op ongeveer dertienhonderd meter hoogte en dus bevinden de pistes zich gezellig tussen de bomen. In totaal zijn er tien verschillende pistes met een totale lengte van ongeveer zeventien kilometer.
Noord-Korea
Puur voor het wintersporten hoef je de reis naar Noord-Korea niet te maken. Qua natuur zijn de Alpen veel mooier. En met alle spanning die er rond Noord-Korea hangt, is het maar de vraag of je uberhaupt naar het land op reis wil. Maar door naar een land als Noord-Korea te reizen, krijgen reizigers wel een duidelijker beeld van het er daaraan toegaat. Hou wel altijd in je achterhoofd dat niet alles in de haak is; het land doet er namelijk alles aan om zichzelf perfect te presenteren.
Liever dicht bij huis op reis? Het vulkanische gebied van Duitsland bereik je al binnen drie uur