Haal het wintersportgevoel in huis met dit Boheemse gerecht
- Artikel
- 17 dec 2020
- 4 minuten leestijd
Wintersport: sommigen zweren erbij, anderen vinden het vooral koud en duur. Behoor je tot die tweede groep of lukt het je dit jaar niet om naar de sneeuw af te reizen? Met deze verse knödels op je bord waan je je toch even langs de piste.
Knödel (spreek uit als knoedel) vind je in veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler berghutten. De gevulde deegbollen komen oorspronkelijk uit Bohemen. Boheemse kokkinnen maakten de deegballen van het meel van de graanvelden die zich hier uitstrekten. Knödel wordt gemaakt van aardappel-, pasta- en brooddeeg of oud brood. Die droge sneetjes hoef je vanaf nu dus niet meer weg te gooien.
Knödels kunnen naar smaak worden gevuld. In de Tsjechische keuken worden de zoete gerechten bijvoorbeeld niet alleen als dessert gegeten, ook met het hoofdgerecht staan ze op tafel. De deegballen worden vaak gevuld met vruchten als abrikozen, aardbeien, pruimen of blauwe bessen. Niet alleen voor de vulling is er een ruime keuze, er zijn ook verschillende deegsoorten. Zo is kwarkdeeg bijvoorbeeld geschikt voor knödel gevuld met abrikozen of aardbeien, past gistdeeg juist goed bij blauwe bessen en is aardappeldeeg het lekkerst bij een pruimenvulling.
Hartige trek
Bewaar je de zoete gerechten liever voor het dessert? Kies dan voor een van de hartige varianten. In Zweden en Finland worden de knödelgerechten pitepalt, kroppkakor en blodpalt gemaakt van onder meer aardappelen en meel. Vaak worden deze aardappelballen gevuld met vlees en uien, maar ook spinazie, diverse kruiden of kazen verrijken het deeg.
De Boheemse deegballen smaken niet alleen goed in de sneeuw, ook thuis zijn ze niet te versmaden. Met de volgende recepten maak je je eigen hartige én zoete knödels om het ultieme wintersportgevoel in huis te halen.
Ingrediënten Tiroler Spinazie-knödel
- Oud witbrood (500g)
- Bladspinazie (400g)
- Bloem (100g)
- Geraspte kaas (100g)
- Ui (100g)
- 5 eieren
- Een scheut melk
- Boter (3 eetlepels)
- Snuf peper en zout
- Knoflookpoeder
- Parmezaanse kaas, bieslook of rucola (naar smaak)
Recept Tiroler Spinazie-knödel
Stoof de ui in een gesloten pan langzaam gaar. Meng vervolgens de overige ingrediënten in een kom en laat dit voor dertig minuten staan. Kneed met vochtige handen het deeg en vorm hier ballen van. Zorg ervoor dat deze ongeveer even groot zijn.
Zet gezouten water op in een pan en breng dit aan de kook. Laat de deegballen in het water zakken en twintig minuten zacht koken. Serveer vervolgens de knödels op een bord, schenk de gesmolten boter eroverheen, strooi hier de geraspte Parmezaanse kaas over en voeg naar smaak de bieslook of rucola toe. Guten Appetit!
Ingrediënten Zwetschkenknödel
- Aardappelen (1100g)
- Griesmeel (60g)
- Bloem voor alle doeleinden (300g)
- 1 ei
- Snuf zout
- 20 pruimen
- Paneermeel
- Boter (150g)
- Tip: serveer de knödels met kaneel en suiker
Recept Zwetschkenknödel
Zet de aardappelen in een pan met water en een snuf zout op het vuur en breng het aan de kook tot ze zacht zijn. Verwijder ondertussen de pit uit de pruimen en wrijf met keukenpapier de schil schoon tot er een glanzende buitenkant ontstaat. Buiten het pruimenseizoen zijn gedroogde pruimen een goede vervanging. Laat deze voor gebruik wel even wellen in lauwwarm water.
Laat na het koken de aardappelen afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens
kan je ze schillen en pureren. Aan de aardappelpuree voeg je het griesmeel, de
bloem, een snuf zout en het ei toe. Kneed het met je handen tot één geheel.
Lukt dit niet? Schroom niet om er nog een ei aan toe te voegen. Het deeg hoort
een beetje plakkerig te blijven.
Verdeel wat bloem op het aanrecht en bedek de hele pruim met een stuk van het deeg. Tip: zorg ervoor dat je je handen ook bedekt met bloem. Leg de deegballen in gezouten, kokend water en laat ze 7-10 minuten sudderen. Wanneer ze naar boven komen drijven zijn ze klaar. In de tussentijd smelt je de boter en voeg je hier paneermeel aan toe. Laat de knödels na het koken uitlekken. Rol de deegbollen door het mengsel van boter en paneermeel en serveer ze met een mix van kaneel en suiker.
Kruip je deze winter met een warme chocolademelk bij de haard? Probeer eens de Colombiaanse chocolate santafereño.