Wat doet een kleurrijk zoutmeer midden in de Tunesische Sahara?
- Artikel
- 13 mei 2022
- 3 minuten leestijd
Met een oppervlakte van zo’n zesduizend vierkante kilometer heeft Sjott el-Djerid de titel van het grootste zoutmeer van Afrika op zijn naam staan. En dat ook nog eens in de bloedhitte van de Sahara. Zelf dit chemisch gekleurde zoutmeer spotten? Reis dan naar Tunesië!
Beetje flauw
Een écht zoutmeer kan je het eigenlijk niet noemen. Eerder een zoutvlakte. Vroeger was het onderdeel van de Middellandse Zee. Wat daar nu nog van over is? Een krokante, zoute laag als bodem. Wanneer het in de winter met bakken uit de hemel komt, lost de bodem op. Et voilà: je hebt een zoutmeer.
In de zomer verdampt dit natuurlijk weer binnen een mum van tijd door de hitte waar de Sahara om bekend staat. Wat achterblijft is een aardig droge bedoeling, met hier en daar een chemisch uitziend poeltje. En zout. Enorm veel zout. Het hangt er letterlijk in de lucht: lik over je lippen en je proeft een zoutige smaak. Dat kan ook zweet zijn natuurlijk met deze temperaturen, maar geloof ons: het is het zout uit het zoutmeer van Sjott el-Djerid.
Alle kleuren van de regenboog
Het meer verandert als een kameleon van gedaante: soms is het roze, dan weer paars en dan weer heeft het zelfs een groenachtige tint. Het water lijkt rechtstreekst uit een scheikundelab te komen, maar het komt toch echt door de natuurlijke mineralen in de bodem dat het deze chemische look heeft.
Buitenaardse taferelen
Dat dit natuurverschijnsel bijna buitenaards eruitziet, dachten de makers van Star Wars ook: Sjott el-Djerid kan je kennen als de thuisbasis van Luke Skywalker. Een echte fan? Treed in de voetsporen van R2-D2 en bezoek de gerenoveerde sets van de legendarische films die in de buurt liggen van dit buitenaardse zoutmeer. Hoewel Sjott el-Djerid niet van een andere planeet komt, kan je het landschap blijkbaar vergelijken met Mars. Wetenschappers voeren hier regelmatig tests uit met het oog op hoe het op Mars zou zijn. Altijd al benieuwd naar buitenaardse taferelen? Dan kom je op deze plek aardig in de buurt.
Fata morgana
Terug naar onze eigen planeet… Op wat gekristalliseerde woestijnrozen na is er verder geen grasspriet te bekennen. Maar het kan zijn dat je op hele warme dagen een palmoase in de verte herkent. Geen zorgen, je hebt geen zonnesteek te pakken. Op dagen dat de temperatuur standje zweetsnor aantikt en de wind amper door je haren waait, heb je de kans dat je een fata morgana spot. Wat heeft de Efteling hiermee te maken? Met deze term verwijzen we niet naar de attractie, maar naar de optische illusie. De luchtspiegeling zorgt ervoor dat je in de verte een palmbomenbos ziet, terwijl deze er in het echt niet is.
Zoute zonsopkomsten
Het zoutmeer van Sjott el-Djerid ligt tussen de Tunesische steden Tozeur en Kebili, die beide een perfecte uitvalbasis vormen voor je bezoek aan dit iconische zoutmeer, euh… vlakte. Bezoek het vooral in de vroege ochtend, voordat de eerste zonnestralen het zout verlichten. Volgens reizigers die je voor gingen spot je hier de meest indrukwekkende zonsopkomsten met een schouwspel aan kleuren. Vergeet dus vooral je wekker niet te zetten!
Benieuwd naar meer spectaculaire zonsopkomsten? In Sri Lanka kan je in de vroege ochtend Adam’s Peak beklimmen. Een adembenemend uitzicht gegarandeerd!