• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Vliegensvlug door Spanje: waarom dit vervoermiddel je nieuwe, beste reismaat is
    Terug naar 3 op Reis

    Deze Zwitserse chocoladetrein laat je hopen op vertraging

    • Artikel
    • 30 apr 2021
    • 3 minuten leestijd

    Kaas en chocolade: samen misschien niet de beste combinatie. Maar gooi een trein met op de achtergrond een prachtige bergachtige omgeving in de mix en je hebt de ultieme culinaire droom: de Zwitserse chocoladetrein.

    Deze bijzondere trip begint in Montreux, niet ver van Genève. Neem plaats in een prachtige trein met klassieke wagons uit 1915 of een modern treinstel met enorme panoramische ramen en zie de witte bergtoppen aan je voorbij razen. De eerste stop is La Maison du Gruyère, de kaasfabriek waar de welbekende Zwitserse (gaten)kaas vandaan komt. Vervolgens reis je door naar Broc. Daar vind je de droom van iedere zoetekauw: de chocoladewereld van Cailler.

    Chocoladetrein
    © Serjio74 / Shutterstock.com

    Kaasplankje

    Gruyère is een wereldberoemde kaassoort, uit, jawel, Gruyère in Zwitserland. Deze kaas kan op allerlei verschillende manieren gegeten worden. Op brood, om te gratineren, in een fondue, maar het is ook zeker een goede toevoeging aan je kaasplankje. Het is een zoete kaas met een zoute bijsmaak en nootachtige aroma’s. Als hij wat langer wordt gerijpt wordt ‘ie wat droger.

    Gruyère
    © witaker / Shutterstock.com

    La Maison du Gruyère

    Bij La Maison du Gruyére, de eerste halte van de rit, kan je zien hoe deze pittige kaas gemaakt wordt. Onder begeleiding van een audiotour loop je in een interactieve tentoonstelling de volledige geschiedenis van de Gruyère door. Luister, voel, ruik en natuurlijk het belangrijkste: proef de Gruyère. Mocht je nog geen afscheid willen nemen van deze pittige kaas, dan is er ook nog een winkel aanwezig waar je deze kan inslaan.

    maison du Gruyère
    © Keitma / Shutterstock.com

    Chocoladefabriek Maison Cailler

    De volgende stop van dit culinaire avontuur ligt in Broc, zo’n 10 kilometer verderop. Hier vind je een interactief museum, met alles wat je wil weten over chocolade. Je leert bijvoorbeeld hoe chocolade wordt gemaakt en welke ingrediënten daarvoor nodig zijn. Dan is er natuurlijk nog hetgeen waar iedereen het meeste naar uitkijkt: je mag proeven. En niet zo’n beetje ook. Mocht je na afloop verknocht zijn aan de bijzondere smaak van Cailler, die onder andere ontstaat uit het gebruik van licht gecondenseerde melk in plaats van melkpoeder, dan kan je nog altijd je inkopen doen bij de fabriekswinkel.

    Maison Cailler
    © Yuri Turkov / Shutterstock.com

    In 2021 rijdt de trein alleen tussen 11 juni en 31 augustus. Wegens technische redenen is het mogelijk dat je vanaf Montbovon een deel van de route met de bus aflegt.


    Deze zomer met de trein op pad?
    Binnenkort reis je heel Europa door met deze nieuwe nachttreinverbindingen.
    • Treinreizen
    • eten & drinken
    • europa
    • zwitserland
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Tussen verval en veerkracht: hoe gaat het met het Great Barrier Reef?

    40 miljoen toeristen: zo ontwijk je ze tijdens je reis door Japan

    Mount Rinjani: De top bereiken, maar tegen welke prijs?

    Zeilend door plastic soep: Sydney Steenland (20) strijdt voor een wereld zonder afval

    Van Griot tot Grammy: het verhaal achter Senegalese muziek

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord