Deze Zwitserse chocoladetrein laat je hopen op vertraging
- Artikel
- 30 apr 2021
- 3 minuten leestijd
Kaas en chocolade: samen misschien niet de beste combinatie. Maar gooi een trein met op de achtergrond een prachtige bergachtige omgeving in de mix en je hebt de ultieme culinaire droom: de Zwitserse chocoladetrein.
Deze bijzondere trip begint in Montreux, niet ver van Genève. Neem plaats in een prachtige trein met klassieke wagons uit 1915 of een modern treinstel met enorme panoramische ramen en zie de witte bergtoppen aan je voorbij razen. De eerste stop is La Maison du Gruyère, de kaasfabriek waar de welbekende Zwitserse (gaten)kaas vandaan komt. Vervolgens reis je door naar Broc. Daar vind je de droom van iedere zoetekauw: de chocoladewereld van Cailler.
Kaasplankje
Gruyère is een wereldberoemde kaassoort, uit, jawel, Gruyère in Zwitserland. Deze kaas kan op allerlei verschillende manieren gegeten worden. Op brood, om te gratineren, in een fondue, maar het is ook zeker een goede toevoeging aan je kaasplankje. Het is een zoete kaas met een zoute bijsmaak en nootachtige aroma’s. Als hij wat langer wordt gerijpt wordt ‘ie wat droger.
La Maison du Gruyère
Bij La Maison du Gruyére, de eerste halte van de rit, kan je zien hoe deze pittige kaas gemaakt wordt. Onder begeleiding van een audiotour loop je in een interactieve tentoonstelling de volledige geschiedenis van de Gruyère door. Luister, voel, ruik en natuurlijk het belangrijkste: proef de Gruyère. Mocht je nog geen afscheid willen nemen van deze pittige kaas, dan is er ook nog een winkel aanwezig waar je deze kan inslaan.
Chocoladefabriek Maison Cailler
De volgende stop van dit culinaire avontuur ligt in Broc, zo’n 10 kilometer verderop. Hier vind je een interactief museum, met alles wat je wil weten over chocolade. Je leert bijvoorbeeld hoe chocolade wordt gemaakt en welke ingrediënten daarvoor nodig zijn. Dan is er natuurlijk nog hetgeen waar iedereen het meeste naar uitkijkt: je mag proeven. En niet zo’n beetje ook. Mocht je na afloop verknocht zijn aan de bijzondere smaak van Cailler, die onder andere ontstaat uit het gebruik van licht gecondenseerde melk in plaats van melkpoeder, dan kan je nog altijd je inkopen doen bij de fabriekswinkel.
In 2021 rijdt de trein alleen tussen 11 juni en 31 augustus. Wegens technische redenen is het mogelijk dat je vanaf Montbovon een deel van de route met de bus aflegt.
Deze zomer met de trein op pad? Binnenkort reis je heel Europa door met deze nieuwe nachttreinverbindingen.