Alles van NPO Klassiek
1 titel startend met een nummer of karakter #
Als je nu 100 jaar geleden hebt bedacht dat je de Matthäus-Passion wilt uitvoeren zoals Bach het heeft bedoeld, en je musici hebben zich de laatste veertig jaar gespecialiseerd in de muziek van Bach, dan is er onderhand wel een definitieve, perfecte Matthäus-Passion, toch? Over die vraag gaat deze vijfdelige podcast.
2 titels startend met de letter A
Elsbeth Gruteke gaat in gesprek met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open?
Voor het eerst is de muzikale leiding in handen van Shunske Sato. Hij speelde het werk de afgelopen jaren onder leiding van talloze dirigenten, maar in zijn vierde seizoen als artistiek leider staat hij nu zelf aan het roer.
2 titels startend met de letter B
Wat de bijbel is voor gelovigen is het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach voor muzikanten. Pianist Jacqueline heeft aan 48 Nederlandse componisten gevraagd een ‘antwoord’ te schrijven op één van de twee maal 24 preludes. In de podcastserie vertelt steeds één componist over zijn of haar antwoord op Bachs oervoorbeeld. En natuurlijk hoor je de muziek!
Op NPO Radio 4 stonden verschillende Nederlandse musici, ensembles en concertzalen in de schijnwerpers in de themaweek Booster Klassiek.
1 titel startend met de letter C
In CLASSICS nemen hiphopartiest sor en anime/videogame-componist Beau Damian elkaar mee in een deep dive langs hun favoriete componisten. Van de OG van ambient tot de Kanye van videogamemuziek. Vanachter hun keyboard proberen ze elkaar te overtuigen met de gekste verhalen over klassiek giants en moderne meesters en laten ze zien hoe hun muziek terugkomt in hun eigen werk en de hits van nu.
8 titels startend met de letter D
Melchior Huurdeman gaat in deze podcastserie langs bij verschillende componisten. Hoe ligt de componistenkamer er tegenwoordig bij? En wat speelt zich daar allemaal af?
Wie was Jules de Corte? En wat maakte zijn muziek zo geestig, kritisch, creatief en beschouwend? Presentator Sander Zwiep spreekt met Jules’ zoon Ernst, een oude studievriend, vrienden en collega’s.
Er zijn zoveel boeken waarin geweldig is geschreven over klassieke muziek; een personage wordt geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek hoor je er nooit bij als je zit te lezen. De Klassieke Bibliotheek, een podcast van heeft daar wat op gevonden. Mathijs Deen leest voor uit boeken die vol staan met de mooiste klassieke muziek. De beschreven muziek is onder het verhaal te horen. Zo krijgt ieder boek een eigen klassieke soundtrack!
Aniek de Rooij & Job Oberman duiken dieper de klassieke muziek in. Met hun oren open, gaan ze samen met de gasten op zoek en brengen de wereld van de klassieke muziek en de elektronische muziek dichterbij elkaar
Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Misschien verwonder jij je soms ook over de vragen die kinderen stellen. Ze gaan over de meest basale fenomenen uit het dagelijks leven en zijn soms diep filosofisch. Maar waarom stellen wij die vragen zelf niet meer? Dat onderzoekt de mini-opera Dear professor Einstein van de jonge componist Mathilde Wantenaar, te horen in het Avondconcert live vanaf de allereerste editie van het SNAAR Festival.
Het Metropole Orkest begeleidde in de jaren 50, 60 én 70 bijna elk denkbaar programma. Songfestivals, musicals, radioprogramma’s... overal hoorde je 'world’s leading pop & jazz orchestra'. En dirigent Dolf van der Linden was een beroemdheid. Nu kent bijna niemand hem meer. Hoe komt dat? Presentator Carine Lacor duikt samen met Dolf-biograaf Bas Tukker in het leven van de dirigent.
1 titel startend met de letter E
Ab Nieuwdorp duikt in de wereld van de Engelse muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende en minder bekende Britse componisten. Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse Ziel?
2 titels startend met de letter F
Trek je hardloopschoenen aan, doe je oordopjes in en ren je kwiek op klassiek! Met het trainingsschema van Fit op 4 leer je 30 of 60 minuten hardlopen op klassieke muziek. Running-coach Ab Nieuwdorp sleept je door de training heen, met niet alleen loopinstructies, maar ook met weetjes over de muziek.
Frank de Munnik opent hij dagelijks zijn wonderkamer vol voorwerpen, geluiden en muziek. Hij reist door eeuwen, windstreken en genres en deelt graag zijn verhalen én zijn plezier in muziek. Van Chopin tot Chet Baker, van het vroeg-twintigste eeuwse Shanghai tot het negentiende eeuwse Twente.
1 titel startend met de letter G
In deze podcastserie gaan Floris Kortie en Orville Breeveld op zoek naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. In elke aflevering staat één componist centraal, in de sociaal-historische context van zijn tijd.
3 titels startend met de letter H
De verhalen achter de muziek, met elk seizoen een nieuwe componist of muziekstroming die centraal staat. Bijvoorbeeld het verhaal van de pianist met één hand. Een podcast over twee pianisten die beiden middenin hun carrière hun rechterarm verliezen: Paul Wittgenstein zo’n honderd jaar geleden en Folke Nauta nu.
Het zondagochtend concert is een serie concerten met toegankelijke muziek, op zondag om 11:00 uur, rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.
Portretten van de grootste musici die ons land kent. Over onder andere Robert Holl, Jan Wijn en Elly Ameling.
7 titels startend met de letter K
Talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!
Klassieke muziek lijkt misschien stoffig en heilig. Maar in de podcast Keihard Klassiek laat Jan van Poppel horen dat het tegendeel waar is. Hij zet wekelijks de beste nieuwe tracks voor je op een rijtje, en bespreekt samen met een Keiharde componist hoe diegene een nieuwe draai geeft aan klassieke muziek.
Je kent de namen en de muziek, maar ken je ook de verhalen die erachter schuilen? Met deze podcast duik je in verschillende seizoenen in de levens en het oeuvre van bekende klassieke componisten.
Podcast van Hans Dorrestijn over het Weihnachts Oratorium van Bach. Er is alleen één probleem: Hans weet helemaal niet zoveel van Bach. Gelukkig is daar Hans’ vriend: dichter én Bachkenner Rob Schouten. Samen nemen ze het zesdelige kerststuk van Bach onder de loep.
Prachtige kerstverhalen, variërend van een klassiek sfeervol kerstsprookje van Hans Christian Andersen tot eigentijds geploeter van Martin Bril.
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken op een luchtige manier de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld. Met nieuwe cd’s, een recensierubriek en artiesten op tour.
Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In deze podcast gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.
1 titel startend met de letter L
Philipp Blom, schrijver, historicus en filosoof, laat horen hoe de emoties van grote en kleine gebeurtenissen van vandaag, te vinden zijn in eeuwen van muziek.
7 titels startend met de letter M
Een opgewekt middagprogramma met aangename klassieke muziek die perfect aansluit op de middag. Voor wie hard aan het werk is, of juist een rustige middag heeft: Maatwerk zorgt voor passende muzikale omlijsting.
Luister mee achter de schermen bij De Nationale Opera, die de ambitie heeft om een klimaatneutrale opera te produceren over de zaak Shell. Al snel blijkt dat dit nog niet zo makkelijk is. Wat weegt zwaarder: duurzaamheid, of artistieke vrijheid?
De Matthäus-Passion is ongetwijfeld het meest geliefde klassieke werk van Nederland. Maar er is zoveel meer! Deze podcastserie neemt je mee door de religieuze meesterwerken uit de afgelopen 10 eeuwen.
Live vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam speelt Amsterdam Sinfonietta een werk van Ludwig van Beethoven maar ook nieuwe, moderne muziek. Amsterdam Symfonietta speelt samen met de Canadese pianist Marc-André Hamelin.
De 'Messiah' van Händel is een van de meest uitgevoerde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Maar wat maakt dit groots opgezette oratorium over het leven en sterven van Jezus zo geliefd? En hoe slaagtHändel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek?
Selma van Dijk gaat in gesprek met bekende muzikale families. Met hen gaat ze in gesprek over het gezinsleven, muziekeducatie en de druk van het vak. Ook haalt ze leuke anekdotes uit het verleden op, want een musicerend gezin komt voor bijzondere uitdagingen te staan. Ze probeert te ontraadselen of de uitzonderlijke muzikaliteit te danken is aan aanleg of opvoeding, aan nature of nurture.
Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden: het zijn maar een paar van de Nederlandse componisten en musici die zijn vervolgd - en soms vermoord - in de Tweede Wereldoorlog. Seizoen 2 van de podcast Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog duikt in het leven van componist Marius Flothuis.
4 titels startend met de letter N
In deze podcast elke week de muziek van een nieuwe film, gepresenteerd door Vrije Geluiden presentator Aad van Nieuwkerk.
Houd je van klassiek? Dan ben je bij NPO Klassiek aan het juiste adres. Luister naar de radio of bezoek de website voor klassieke concerten, speellijsten en artikelen.
Met de NPO Klassiek-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al onze activiteiten, het laatste nieuws en nieuwe playlists.
Het sfeervolle NPO Radio 4 Kerstconcert, rechtstreeks vanuit de Dom in Utrecht. Het Groot Omroepkoor en musici uit het Radio Filharmonisch Orkest laten je weer genieten van de mooiste kerstmuziek! Meezingen mag!
2 titels startend met de letter O
Pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder kruipt achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano.
Opium is hét kunst- en cultuurprogramma met interviews, cultuurtips, reportages, jong talent dat aan iets groots begint en aandacht voor bijna vergeten culturele schatten die niet uit het collectieve geheugen mogen verdwijnen. En natuurlijk muziek om je te verwonderen...
2 titels startend met de letter P
Hans Smit kijkt elke week uit over het culturele landschap van een gast. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier, bezinning.
Maart 2022 vond het Pärt Festival plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Zes dagen lang stond de spotlights op Arvo Pärt, de componist uit Estland die veel mensen associëren met meditatieve muziek waarop je heerlijk je gedachten de vrije loop kunt laten, verstilde koorwerken en intieme composities.
1 titel startend met de letter S
Wat heeft Haydn te maken met fair pay? Of Schumann met de intelligentie van bomen? In Spraakmakend worden actuele onderwerpen gecombineerd met klassieke muziek. Samen met verschillende ensembles laten acteurs als Ramsey Nasr, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma en Soumaya Ahouaoui horen hoe muziek van lang geleden opnieuw relevant kan zijn. Muziek en verhaal zijn daarbij zorgvuldig op elkaar afgestemd: de muziek voedt het verhaal en andersom.
1 titel startend met de letter T
Wekelijkse verdiepende podcast waarin wordt ingezoomd op een muzikaal onderwerp, een oeuvre, soms een los werk of de nalatenschap van een componist.
3 titels startend met de letter V
Tijdens het naziregime werd veel muziek verboden verklaard. Componisten van zogenoemde ‘entartete Musik’ belandden in concentratiekampen, of sloegen op de vlucht. Ze werden slachtoffer van het naziregime. In deze podcast hoor je het verhaal van elf componisten.
In het AVROTROS Vrijdagconcert hoor je wekelijks live de mooiste concerten door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en gastensembles.
Melchior Huurdeman en Aad van Nieuwkerk sturen Mozart aan het eind van de 18e eeuw op een denkbeeldige reis naar verschillende uithoeken van de wereld om daar te ontdekken hoe de plaatselijke klassieke muziek geklonken heeft.